Drept penal. Partea speciala. Infractiuni contra patrimoniului, contra autoritatii, de coruptie, de serviciu, de fals si contra ordinii si linistii publice. ed. a II-a (LIVRARE: 7 ZILE)

Doris Alina Serban, Sergiu Bogdan

La comandă

Livrare în decurs de 7 zile!

Vă mai recomandăm

   Forța Gândirii Pozitive (LIVRARE: 15 ZILE)

Norman Vincent Peale

400,00 MDL
Arta subtilă a nepăsării (LIVRARE: 15 ZILE)

MARK MANSON

392,00 MDL
 Zidane

Colecția Fotbaliști Celebri

199,00 MDL

Descriere

Drept penal. Partea speciala. Infractiuni contra patrimoniului, contra autoritatii, de coruptie, de serviciu, de fals si contra ordinii si linistii publice. ed. a II-a, Sergiu Bogdan , Doris Alina Serban 

 

 

Prezenta lucrare abordeaza intr-o maniera structurata si detaliata infractiunile din tematica disciplinei Drept penal. Partea speciala II, studiata in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. 

In aceasta a doua editie, pe langa o aprofundare fireasca a analizei textelor de incriminare, am incercat sa oferim si mai multe repere/solutii pentru diversele probleme de interpretare ale textelor de incriminare, mai multe exemple jurisprudentiale care sa surprinda modul de aplicare a textelor in practica judiciara si, nu in ultimul rand, sa formulam diverse noi propuneri pentru o aplicare mai coerenta si unitara a normelor de incriminare. 

Lucrarea corespunde si tematicii la disciplina Drept penal. Partea speciala stabilita de Institutul National al Magistraturii sau de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania pentru examenele organizate pentru admiterea ori promovarea in magistratura sau de intrare in profesie. 

Lucrarea analizeaza in primul rand conceptele pe care se sprijina textele de incriminare. Aceasta abordare ajuta atat studentul, in demersul sau de a intelege specificitatea acestor texte de incriminare, cat si practicianul, care este pus sa aplice textul de incriminare unei situatii juridice anume (parca mereu ipotezele intalnite in practica judiciara duc discutia dincolo de „exemplele de scoala”). Practicienii cauta de fiecare data solutiile la propriile spete in literatura de specialitate. Din acest motiv, chiar daca poate nu am reusit intotdeauna sa oferim raspunsul exact la speta pentru care practicianul cauta raspuns, totusi am incercat ca prin aceasta carte sa oferim eventuale argumente stiintifice convingatoare spre o solutie justa in cazul acelor spete care nu se incadreaza intr-un „exemplu de scoala”. 

Tot pentru utilitate practica, in lucrare sunt realizate numeroase corelatii intre toate textele de incriminare si modul in care acestea sunt asimilate in practica judiciara actuala. 

Asadar, la mai bine de 9 ani de la intrarea in vigoare a actualului Cod penal, constatand ca exista deja o practica judiciara bogata raportat la normele cuprinse in actualul Cod penal, pe langa prezentarea infractiunilor, scopul lucrarii a fost si acela de a stabili o „conexiune” mult mai bine definita intre doctrina si practica judiciara, prin oferirea a cat mai multor exemple jurisprudentiale de data recenta, care sa releve orientarea jurisprudentei in problemele controversate privind aplicarea normelor de incriminare. Inclusiv in cazul infractiunilor nou introduse prin actualul Cod penal s-a insistat asupra modului in care acestea au fost „asimilate” de catre organele judiciare (daca acest lucru s-a intamplat), cu evidentierea eventualelor controverse „deja” generate de aceste noi texte de incriminare. 

Cartea include referiri la peste 400 de spete din practica judiciara si analize ale acestora, acolo unde solutia practica indicata impunea o examinare mai aprofundata.

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 712
Apariția: 2022
Coperta: Copertă moale