Nuntă în Cer (BPT, Vol.13)

Nuntă în Cer (BPT, Vol.13)
100,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

”Neîndoielnic, scriind această carte, autorul ei evadează: în trecut, în imaginaţie, în mit. Nuntă în Cer nu este, desigur, un roman fantastic, deşi misterul nu lipseşte, dar este, cu siguranţă, un roman realist-simbolic, axat pe un mit al iubirii. Un roman de idei, mai puţin livresc decât celelalte, şi un roman liric.” - Paul Cenrnat

”Cadrul întâmplărilor descrise rămâne unul modern, citadin, în vreme ce relatările lor au loc într-un cadru montan, izolat. Avem de-a face, aşadar, cu o perspectivă „de sus” asupra trecutului personajelor şi cu o transfigurare a acestuia prin iubire şi prin suferinţa despărţirii.

Prin Nuntă în Cer, Eliade se reconciliază de fapt cu melancolica Belle Époque a copilăriei sale, vehement respinsă de „adolescentul miop” şi de tânărul macho „apologet al virilităţii”. Este însă ceva mai mult decât atât, căci dacă Mavrodin şi Hasnaş reprezintă două variante de om modern, îndrăgostit de necunoscut şi atras de schimbare, Ileana încarnează un principiu tradiţional de stabilitate.” - Paul Cernat

”Cei dintre voi care nu ați avut în programa școlară Nunta în Cer de Mircea Eliade și n-ați citit-o, v-o recomand cu drag. Eu am citit-o de trei ori și aș mai reciti-o tot de atâtea ori. La fel este despre relațiile umane, dragoste, pasiune și...știți voi cum se termină cu pasiunile.” -- Stella Jemna, www.pentruea.md

”Când am terminat de citit Nuntă în cer, mă cuprinse o neliniște sufletească similară cu cea pe care o avusem în urma lecturii romanului Maitreyi, de același autor. Am întors pagina de pe urmă și m-a orbit albul ei imaculat, fără urmă de cuvânțel, de semne, de orice. Nu putea să se fi terminat!, mi-am zis. Nu acum, când atâtea incertitudini, neclarități, presupuneri și stări îmi bântuesc creierii. Eliade știe cum să te lase perplex, îngropat în întrebări. M-am convins și de această dată, citind romanul în cauză.

Eliade vorbește în roman despre o iubire absolută, atribuind combinația Femeie-Bărbat unui tot întreg, făurind-o ca pe o unitate. Așa cum două trupuri se regăsesc într-o îmbrățișare (”Dincolo de voluptate, dincolo de rut, este cu putință o regăsire desăvârșită în îmbrățișare, ca și cum ai cuprinde – pentru întâia oară – o altă parte din tine, care te ”incheie”, te completează, revelându-ți altă experiență a lumii, îmbogățită cu alte, noi dimensiuni…”), două suflete se unesc pentru totdeauna într-o dragoste divină, cerească, completându-se reciproc. Întregindu-se.” -- Blogul Marianei Raileanu

 

Mircea Eliade citat din Nunta in cer „Dac-ai şti cât am fugit de tine, până te-am întâlnit.”

 

Recenzie Bestseller.md


 

Un roman de dragoste copleşitor pe care cu greu îl poţi uita, fiindcă îţi prezintă într-un mod unic toate viciile dragostei, a fericirii şi a fricii de-a fi singur. Cartea este despre iubire şi suferinţa din iubire şi cuprinde povestea timidă, tumultoasă, intensă şi pasională a doi bărbaţi care au iubit aceeaşi femeie în perioade diferite.

Personajul principal este Ileana, dar totodată Lena, fiind aceeași femeie iubită de cei doi barbați, scriitorul Andrei Mavrodin și Barbu Hasnaș.­ Mavrodin scriitorul îndrăgostit de Ileana, se schimbă foarte mult după ce o cunoaşte, nu mai poate scrie, îşi pierde ideile de creaţie şi uită de lumea literaturii. El o iubeşte dar nu vrea copii, ea însă îi vrea, acesta fiind un motiv care-i duce pe drumuri diferite.

Scriitorul nutreşte în sine o iubire unică, desprinsă parcă din opera shakespeariană: „Am prins-o în brațe, de asta dată strivitor, sălbatic. Nu i-am mai dat drumul din brațe”. O vrea lingă el o veşnicie, o caută mereu în chipurile altor femei, dar n-o găseşte. Andrei Mavrodin îi mărturiseşte lui Barbu Hasnas toate astea, îi zice că a greşit când a permis să-i plece fericirea de lângă el. Ileana pleacă şi el n-o găsește nicăieri, nici la rude nici la prieteni. Îi lasă doar o scrisoare de adio.

Barbu Hasnaș este opusul scriitorului, însă trăiește şi el prin amintirea Lenei: „Simțeam că mă pierd, că dragostea ei e singurul lucru prețios, că fericirea ei este singurul lucru pentru care avea vreun sens viața mea. Apropierea Lenei mă ucidea.” Devin un cuplu fericit, şi se căsătoresc în cele din urmă, doar de data aceasta Barbu vrea un copil și ea se simte pregatită. Îi este frică de umbra trecutului, îi este frică de atâta fericire.
 
Acţiunea cărții este uşor de urmărit, întorsăturile de situaţie sunt dramatice, iar limbajul este pe alocuri teatral, însă plin de farmec. Vă dorim lectură plăcută.

-- Recenzie de Cristian Plop, Editor Web Bestseller.md

 

Mircea Eliade citat din Nunta in cer ”Femeia ne invită întotdeauna s-o privim aşa cum vrea ea.”

 

Citate din ”Nuntă în cer”


 

Rareori cred că se degradează mai penibil un bărbat ca într-o criză absurdă de gelozie.

Dac-ai şti cât am fugit de tine, până te-am întâlnit.

Pentru că dragostea şi tot ce poartă ea cu sine - suferinţă, jertfă, rodire - mi se pare a fi încă lucrul cel mai puţin înţeles şi prea vag cunoscut. Prin ce miracol se transformă o simplă întâmplare în extaz şi rapt, iar o întâlnire în dragoste? Întrebarea aceasta mă obsedează.

Setea trupurilor noastre a fost greu de stins atunci. Parcă nu mai era îmbrăţişare contopirea aceea din urmă, când cu adevărat se topeau contururile, dispărea carnea, ne uitam respiraţia, mistuiţi amândoi de o singură - însângerată şi nesăţioasă - gură. De mai multe ori am nădăjduit că la capătul răpirii aceleia vom întâlni, împreună, moartea. N-am ştiut că poate fi atât de ispititoare moartea, atât de caldă - voluptate fără spasm, beatitudine fără strigare.

Dincolo de voluptate, dincolo de rut, este cu putinţă o regăsire desăvârşită în îmbrăţişare, ca şi cum ai cuprinde - pentru întâia oară - o altă parte din tine care te "încheie", te completează, revelându-ţi o altă experienţă a lumii, îmbogăţită cu alte, noi dimensiuni...

În dragoste nicio certitudine nu e definitivă... Lucrul acela elementar - sentimentul că eşti iubit - trebuie necontenit verificat, căci o singură îndoială, o singură greşeală surpă totul în nebunie şi extaz.

N-am urmărit-o cu ochiul ca s-o măsor; nu privesc în modul acesta niciodată o femeie. O privesc însă întotdeauna cu bunăvoinţă şi aştept să văd ce vrea sau ce are ea să-mi ofere. Nu suntem noi de vină dacă cele mai multe dintre femei ne arată, cu insistenţă, ceea ce e obscen sau inert, sau caduc în corpurile lor. Pe o femeie care-şi subliniază contururile obscene nu o poţi privi altfel decât obscen. Obiectul ne indică de cele mai multe ori, cum trebuie el privit şi judecat. Un bărbat care priveşte cu aviditate corpul unei cocote nu poate fi acuzat de indiscreţie. Femeia ne invită întotdeauna s-o privim aşa cum vrea ea.

Am uitat întâi că sunt nefericit, apoi am uitat că sunt îndrăgostit, şi aşa mai departe. E drept, mi-aduceam aminte că am iubit. Amănuntul aceasta nu l-am putut uita niciodată: că am cunoscut dragostea şi că toate aventurile în care mă implicam nu erau decât episoade trecătoare.

Bucureştiul, îndeosebi, are cele mai toxice amurguri, în toate anotimpurile. E greu să rămâi singur, să nu te îndrăgosteşti, să nu-ţi cauţi pereche într-un astfel de oraş, în care soarele se stinge cu atâta melancolie...

Femeia ne invită întotdeauna s-o privim aşa cum vrea ea.

Asta se întâmplă aproape tuturor bărbaţilor: să n-aibă amintiri calde, să nu mai păstreze nimic din toată magia aceea a dragostei fizice. Cred că femeile uită mai greu; trupurile lor păstrează îndelung prezenţa bărbatului pe care l-au iubit sau cunoscut cândva.

 

Despre Autor


 

Mircea EliadeMircea Eliade (n. 13 martie 1907, București - d. 22 aprilie 1986, Chicago), a fost istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor român la Universitatea din Chicago.

Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice traduse în 18 limbi și a circa 1200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate.

Prima sa opera a fost publicată în 1921 - Inamicul viermelui de mătase urmată de Cum am găsit piatra filosofală. Patru ani mai târziu, Eliade încheie munca la volumul său de debut, volum autobiografic, Romanul Adolescentului Miop.

În 1933 i se editează Maitreyi, nutrit din experienţa indiană. Romanul are un mare succes de public şi de critică.

 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 286
Editura: Litera
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-675-618-4
Dimensiuni: 12 x 20 cm
Greutatea: 0.3300

Pareri