Biblioteca Adevărul, Vol. 96. Faust. Vol. 1

Goethe

Stoc Limitat

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

Vă mai recomandăm

Biblioteca Adevărul, Vol. 94. Om Bogat, Om Sărac. Vol. 2

Irwin Shaw

200,00 MDL
Biblioteca Adevărul, Vol. 93. Om Bogat, Om Sărac. Vol.1

Irwin Shaw

200,00 MDL
Biblioteca Adevărul, Vol. 92. Tarzan din Neamul Maimuțelor

Edgar Rice Burroughs

200,00 MDL

Produs disponibil în:

Chișinău

Descriere

Pornind de la binecunoscuta legenda populara a alchimistului care, pentru a patrunde tainele stiintei, isi vinde sufletul diavolului, Goethe a creat o capodopera, in centrul careia se afla omul in cautarea sensului existentei.

In ciuda faptului ca geneza operei a durat saizeci de ani, ”Faust” este o scriere unitara, al carei mesaj se circumscrie luptei omului pentru descatusare, pentru depasirea conditiei sale limitate.

Piesa se deschide cu un amplu Prolog, prilej cu care Goethe isi prezinta conceptiile despre teatru, urmat de un Prolog in cer, care ne introduce in tema dramei: lupta dintre bine si rau. Dumnezeu si Mefisto, intruchiparea raului absolut, fac o intelegere in urma careia diavolul se angajeaza sa dobandeasca sufletul lui Faust, un savant batran, macinat de contradictii si incertitudini, profund descumpanit de zadarnicia tuturor stiintelor ce nu au izbutit sa-i dezvaluie sensul vietii.

Dezamagit de lume si viata, savantul incheie un pact cu diavolul, care ii promite sa-l slujeasca pe pamant, oferindu-i tot ce-si doreste, pentru a-i obtine in schimb sufletul. Imbatat de promisiunile demonului, Faust ii cere tinerete, gandind ca prin iubirea pentru Margareta, o fiinta, pura va dobandi fericirea.

Mefisto o va sacrifica insa pe fata pentru a zadarnici aspiratiile savantului. Faust afla astfel ca sensul vietii consta in activitatea creatoare si-i porunceste clipei sa se opreasca.

E momentul in care Mefisto, potrivit pactului, vine sa ii ia sufletul, dar savantul este mantuit prin renuntarea la egoism si imbratisarea celui mai inalt si mai pur altruism, care il apropie de divinitate.

Recenzie

”O carte cât pentru o viaţă... aşa poate fi catalogată una dintre cele mai mari opere ale tuturor timpurilor. O opera cum nu multe au avut destinul să fie, o poveste unică şi plină de lirism şi mai presus de toate, povestea unui suflet chinuit de-o viaţă de nimic şi care are ocazia s-o ia de la inceput. Un suflet care se vinde cu scopul de-a gusta din nou viaţa, un suflet care prin acţiunile sale va reuşi să-l păcălească până şi pe cel rău.

Până la urmă, Faust ne reprezintă pe fiecare dintre noi, la un moment dat din viaţă, atunci când ne dăm seama că nu am făcut nimic în viaţă, însă nu mai avem mijloacele prin care le putem intoarce, spre deosebire de noi, Faust a avut-o si-a profitat de ea.

Făcând pactul cu Mefisto, acesta se va comporta cu el ca şi cum el ar fi stăpânul, iar Mefisto îi îndeplineşte dorinţele, deoarece speră la sufletul muritorului.
Opera e scrisă în versuri, ceea ce va face, pentru unii, foarte uşoară citirea ei, mai greu va fi însă înţelegerea ei, dar pentru un cititor care are răbdarea de-a relua o anumită scenetă pentru a o înţelege, va descoperi adevărata valoare a carţii.”

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 256
Apariția: 2010
Coperta: Copertă tare
Dimensiuni: 13 x 21 cm
ISBN: 9786065392618