Nana [eBook]

Émile Zola

Stoc Limitat

Formate eBook

Vă mai recomandăm

   Bucuria de a Trăi [eBook]

Émile Zola

0,00 MDL

Descriere

"Romanul Naná este – si nu este, in acelasi timp – cronica ava­tarurilor unei prostituate pariziene din vremea lui Napoleon al III-lea, rezultat splendid si putred totodata al unei ereditati marcate de nebu­nie, alcoolism si mizerie, poleite cu aspiratii de minima demnitate si respectabilitate burgheza. Pentru a o infatisa pe Naná si lumea ei, Émile Zola s-a documentat cu asiduitate, construind un intreg dosar de date privind "surorile" ei din reali­tate, pe care le contopeste in perfectiunea viciului, infatisat in toate etapele evolutiei sale.

In era in care se intra la moartea eroinei noastre, Naná insasi devine o faptura de proportii mitice. Fara insa a inceta– asa cum intuise Gustave Flaubert– sa fie reala. Atat de reala, incat orice femeie poate regasi, citindu-i istoria, ceva din fiinta ei profunda si tainic ascunsa. Creand-o pe Naná, Zola a creat Femeia." -- Ileana Mihaila

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Nana prezintă o societate pariziană depravată sexual, ancorată în prostituţie şi promiscuitate. Clasele respectabile se dedau la orgii bahice, homosexualitate, sadomasochism, voyeurism ş.a. Contele Muffat, un aristocrat influent, este simbolul acestei degradări şi al pedepsei aspre meritate. Statutul său familial, politic şi religios este compromis de devotamentul orb faţă de Nana. Ea este o figură aparent luminoasă, dar întinată genetic: datoriile, violenţa misogină, familia disfuncţională, apartenenţa de clasă şi o boală venerică fatală îi temperează succesul.

Degradarea ei fizică este îngrozitoare, reflectând corupţia şi desfigurarea totală atât a statului, cât şi a societăţii. Nu întâmplător Nana este cuprinsă de chinurile morţii în momentul în care mulţimea iese în stradă, isterizată de Războiul Franco-Prusac, ce va marca prăbuşirea violentă, căderea şi purificarea finală a acestei etape a istoriei franceze.

Cititorul de azi va descoperi un extraordinar simţ al anticipaţiei în corelarea obsesiilor societăţii faţă de sex, celebritate şi putere prezentate în Nana. Accentul conştient pe exploatare şi relevarea degradării domneşte în acest roman, ce se deschide cu un striptease teatral, pentru a relua apoi temele exhibiţionismului sexual şi financiar. Remarcabil de realist şi deliberat explicit, Nana este un roman spectaculos ce pune sub acuzare apetitul public pentru voyeurism şi senzaţional, care persistă şi astăzi.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Émile Zola (1840-1902) a fost un important prozator francez, teoreticianul şi principalul exponent al naturalismului francez şi european, dramaturg şi un personaj important al eliberării politice a Franţei.

Mai mult de jumătate dintre romanele sale, inclusiv Bucuria de a trăi, fac parte dintr-un ciclu numit Les Rougon-Macquart. Acţiunea romanelor din acest ciclu are loc în timpul celui de-al doilea imperiu francez, iar una dintre temele recurente este aceea a influenţei eredităţii asupra a două ramuri ale unei familii, Rougon şi Macquart, de-a lungul a cinci generaţii.

„Să nu uităm niciodată curajul unui mare scriitor care, asumându-și toate riscurile, punându-și în pericol liniștea, faima și chiar viața, a îndrăznit să își ridice tocul și să-și pună talentul în slujba adevărului.” – Jacques Chirac

Mai multe informații

Limba: Română
Apariția: 1880
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 1,27 MB
Pagini Ediție Print: 432
Compatibil cu Kindle: Da