Ivanhoe (Română) [eBook]

Walter Scott

Stoc Limitat

Formate eBook

Descriere

Romanul relatează despre perioada de după a Treia Cruciadă, în 1194, când majoritatea cruciaţilor se întorc în Europa, iar Regele Richard este capturat de Ducele de Saxonia. Legendarul Robin de Locksley, cunoscut cititorilor ca Robin Hood şi ceata lui de oameni veseli sunt doar câteva dintre personajele acestui roman.

Caracterizarea lui Robin Hood făcută de Walter Scott a creionat figura veselă a vestitului nelegiuit pe care-l ştim cu toţii.

Cartea a fost scrisă şi publicată într-o perioadă de lupte strânse pentru emanciparea evreilor din Anglia, cu critici aspre la adresa nedreptăţilor împotriva lor. Ivanhoe îl însoţeşte pe Richard în Cruciade, unde se presupune că a avut un rol foarte important, mai ales în asediul de la Acre.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

”Ivanhoe este povestea duşmăniei culturale şi politice dintre saxonii subjugaţi şi stăpânii lor normando-francezi din secolul XII, din vremea domniei lui Richard Inimă de Leu. Wilfred de Ivanhoe, un brav cavaler saxon, se întoarce din cruciade pentru a-1 ajuta pe regele Richard să-şi recâştige tronul uzurpat de fratele său, prinţul John. în acest scop apar şi alte personaje, istorice sau imaginare.

Naraţiunea progresează prin trei confruntări de proporţii epice: turnirul de la Ashby-de-la-Zouche, asediul castelului Torquilstone şi salvarea eroinei, Rebecca, din Templestowe, reşedinţa Cavalerilor Templieri. în fiecare din aceste situaţii apar conflicte şi lupte sângeroase; în alte momente, domină elemente preluate din romanul gotic. Scott admiră vitalitatea autentică a cavalerismului, dar critică subtil războiul.

Prin focalizarea asupra Angliei medievale, Ivanhoe marchează o îndepărtare de la tematica scoţiană din romanele anterioare, din seria Waverley, ale lui Scott. Cercetare profundă a practicilor politice, cavalereşti şi romantice de odinioară, acest roman a înflăcărat percepţia asupra trecutului medieval a viitorilor scriitori şi cititori, remarcându-se totodată ca pionier al romanului istoric, gen literar cu care este cel mai adesea asociat.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Sir Walter Scott (15 august 1771 – 21 septembrie 1832) a fost un scriitor scoțian prolific și un poet popular în Europa în timpul vieții sale. Se poate spune că Scott a fost primul autor de limbă engleză care a avut o carieră internațională în timpul vieții, cu mulți cititori din întreaga Europa, Australia și America de Nord.

 Poeziile și proza lui sunt încă citite și multe din scrierile lui rămân scrieri de referință atât pentru literatura engleză, cât și pentru literatura scoțiană. Printre operele sale celebre se numără "Ivanhoe", "Rob Roy", "The Lady of The Lake", "Waverley", "The Heart of Midlothian" și "The Bride of Lammermour". Există un număr de traduceri ale operelor lui Sir Walter Scott în limba română.- Wikipedia

Mai multe informații

Limba: Română
Apariția: 1820
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 1,63 MB
Pagini Ediție Print: 528
Compatibil cu Kindle: Da