Cei Trei Muschetari [eBook]

Alexandre Dumas

Stoc Limitat

Formate eBook

Descriere

Imaginea muschetarilor, cea pe care romanul Cei trei mușchetari o lasa cititorului, este o creatie a lui Dumas. El este cel care-i proiecteaza in spatiul legendelor, conferindu-le dimensiuni eroice si totodata profund omenesti.

D'Artagnan, un tânăr gascon din Tarbes, porneşte spre Paris pentru a-şi face un rost, aşa cum procedau toţi tinerii din vremea lui Ludovic al XlII-lea. Averea tânărului consta numai in cincisprezece scuzi, un căluţ galben amărât şi o scrisoare prin care tatăl său îl recomanda domnului de Treville, căpitanului muşchetarilor, pe care îl cunoscuse odinioară.

Drumul lui d'Artagnan spre Paris este plin de peripeţii. Printre altele, d'Artagnan pierde scrisoarea de recomandare pe care o primise de la tatăl său, motiv pentru care, atunci când va ajunge la Paris, va trebui să facă eforturi pentru a-i câştiga bunăvoinţa domnului de Treville. Deşi are norocul să intre în graţiile căpitanului, tânărul nu reuşeşte la fel de uşor să obţină şi uniforma de muşchetar. Mai are de parcurs etapa uceniciei.

Încă de la prima zi petrecută la Paris, d'Artagnan este provocat la duel - pe rând - de trei vestiţi muşchetari: nedespărţiţii Athos, Porthos şi Aramis. La vremea aceea, cardinalul Richelieu interzisese duelurile, ceea ce însă nu le făcea mai rare, ci doar mai discrete. Primejdioasa confruntare se dovedeşte începutul unei trainice prietenii: surprinşi de gărzile cardinalului (cu care muşchetarii, gărzile regelui, se aflau în permanentă duşmănie), cei patru se unesc şi îşi înfruntă curajos adversarii.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

"Imaginea muschetarilor, cea pe care romanul Cei trei mușchetari o lasa cititorului, este o creatie a lui Dumas. El este cel care-i proiecteaza in spatiul legendelor, conferindu-le dimensiuni eroice si totodata profund omenesti. Precum zeii din vremurile apuse, ei rad, plang, mananca, beau si se lupta cu aceeasi pofta de nestins. Inving si sufera, iubesc si mor ca niste uriasi.

Ce erau muschetarii inainte de Dumas? Amintirea unor soldati oarecare, coborati in micimea scaderilor lor umane. Dupa aparitia Celor trei muschetari, ei se proiecteaza in spatiul memoriei colective in cu totul alte coordonate, pe care le imprima astfel istoriei unei intregi natiuni, dandu-i valoare de model universal."-- Ileana Mihaila

Cei trei muschetari este cea mai celebră din cele circa 150 de cărţi apărute de sub peniţa acestui autor prolific şi a celor 73 de asistenţi ai săi. Dumas a colaborat cu profesorul de istorie Auguste Maquet, căruia i se atribuie intenţia şi chiar prima schiţă a celor Trei muschetari, deşi textul, ca şi în cazul altor romane ale lui Dumas, menţionează doarîn treacăt şi vag evenimente istorice.

D'Artagnan, eroul, este un tânăr gascon ce întruchipează toate stereotipurile ce îi au în prim-plan pe burghezi, înarmat doar cu o scrisoare de recomandare către dl. de Treville, comandantul muşchetarilor regelui Ludovic al XlV-lea, şi cu ştiinţa de a mânui sabia, acest tânăr îşi croieşte drum prin Parisul veacului al XVII-lea şi mai departe, în căutarea norocului.

Calitatea durabilă a operelor lui Dumas constă în vitalitatea pe care o insuflă personajelor şi în manevrarea măiastră a tehnicii romanului foileton, plin de răsturnări de situaţie şi suspans. Cei trei muşchetari este un roman cavaleresc prin excelenţă şi ritmul naraţiunii îl poartă pe cititor într-o călătorie ameţitoare. Forţa personajelor, începând cu „cei trei muşchetari" şi continuând cu cardinalul Richelieu şi malefica „Milady", nu mai trebuie subliniată, fiind puternic înrădăcinată în cultura occidentală. Iar figura tânărului gascon fanfaron a lui Dumas rămâne de neuitat.” -- David Rush, 1001 cărți de citit într-o viață (coordonator David Boxall)

Despre Autor

Alexandre Dumas s-a nascut in 24 iulie 1802 la Villers-Cotterets. Tatal sau, Thomas-Alexandre Dumas, general in armata lui Napoleon, cade in dizgratia acestuia si moare in 1806, lasandu-si familia intr-o situatie materiala precara. Creator de eroi legendari, dramaturg si romancier, Alexandre Dumas a cunoscut un succes timpuriu, contemporanii considerandu-l un geniu de forta lui Balzac si Hugo. Scrie drame istorice si moderne, tragedii, comedii, creand o opera dramatica deosebit de bogata. Ca romancier, s-a orientat spre romanul istoric, care devine sub pana sa roman de capa si spada. Semneaza aproape 300 de romane, printre care: Cei trei muschetari, Dupa douazeci de ani, Regina Margot, Colierul reginei...


Mai multe informații

Limba: Română
Apariția: 1844
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 1,4 MB
Pagini Ediție Print: 384
Compatibil cu Kindle: Da