Zorba Grecul [Carte Electronică]

Zorba Grecul [Carte Electronică]

Preț de Listă: 103,99 MDL (26,00 RON)

Preț: 71,76 MDL (17,94 RON)

Economisești: 32,23 MDL (8,06 RON) (30%)

Preț de Listă: 103,99 MDL (26,00 RON)

Preț: 71,76 MDL (17,94 RON)

Economisești: 32,23 MDL (8,06 RON) (30%)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 3 rate cu 0% dobândă!

Descriere

Anthony Quinn este protagonistul filmului ''Zorba Grecul'', după celebrul roman ''Viaţa şi peripeţiile lui Alexis Zorbas'' al lui Nikos Kazantzakis. Realizat în 1964 de regizorul Mihalis Kakoyannis, filmul a fost încununat cu 3 premii Oscar. Romanul a fost publicat în peste 100 de ţări.

Cartea porneşte de la o întâmplare reală - în tinereţe, Kazantzakis deschisese, în tovărăşia unui aventurier, o mină de lignit în Pelopones. Pentru tânărul narator intelectual, întâlnirea cu Zorbas, într-o dimineaţă ceţoasă, pe ţăr-mul Greciei continentale, se dovedeşte providenţială: călăuzit de noul său prieten, acesta descoperă atât frumuseţea aspră a unei umanităţi atemporale, cât şi răspunsul la întrebările metafizice care îl condamnau la inacţiune.

Asemenea lui Falstaff sau lui Sancho Panza, Zorbas îi oferă o nouă cheie a înţelegerii lumii. Datorită lui, naratorul îndrăzneşte să caute dragostea; alături de el, asistă neputincios la spectacolul violenţei şi al morţii. Publicat la Atena în 1946 şi în anul următor la Paris, romanul începe să fie tradus rapid încă din timpul vieţii scriitorului, popularitatea lui sporind după lansarea filmului lui Kakoyannis.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

O combinaţie de Sancho Panza şi Falstaff în versiune de secol XX, Alexis Zorba este una din cele mai exuberante întruchipări ale „omului obişnuit" din proza modernă. Grecul îl vrăjeşte pe narator (probabil autorul însuşi, ca tânăr intelectual) într-o cafenea din portul Pireu, „o inimă ce palpită, o gură largă şi vorace, un suflet mare şi crud, ce nu a fost încă despărţit de glia mamă".

Pofta de viaţă a lui Zorba (şi mărturisirea că a fost maistru în mine) îl convinge pe narator să îi ofere postul de supraveghetor într-o mină de lignit. Cei doi se împrietenesc şi, în cursul aventurilor picareşti în fermecătoarea insulă Creta, aprigul grec face prăpăd şi, în egală măsură, îşi revarsă sentimentele bune asupra naratorului, obligându-l să-şi reconsidere stilul de viaţă convenţional şi studios.

Cartea este o înfruntare filozofică între spontaneitatea plină de forţă a lui Zorba şi viziunea „antică grecească", mai raţională şi reţinută, a naratorului despre bine şi rău, corectitudine şi greşeală. Adăugând fundalul cald şi primitor al luminii, aerului, culorii şi mirosurilor Mării Egee, se obţine reţeta perfectă a unui superb festin narativ al fresco. Kazantzakis, întrecut de Albert Camus doar cu un vot pentru Premiul Nobel pe 1957, a fost un scriitor extrem de prolific, autor de cărţi de călătorie şi traduceri, iar Zorba grecul şi Ultima ispită a lui Isus (1960) au ajutat la propulsarea romanului grec în arena internaţională.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Editura: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-689-473-2
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android

Pareri