Zorba Grecul

Descriere

Anthony Quinn este protagonistul filmului ''Zorba Grecul'', după celebrul roman ''Viaţa şi peripeţiile lui Alexis Zorbas'' al lui Nikos Kazantzakis. Realizat în 1964 de regizorul Mihalis Kakoyannis, filmul a fost încununat cu 3 premii Oscar. Romanul a fost publicat în peste 100 de ţări.

Cartea porneşte de la o întâmplare reală - în tinereţe, Kazantzakis deschisese, în tovărăşia unui aventurier, o mină de lignit în Pelopones. Pentru tânărul narator intelectual, întâlnirea cu Zorbas, într-o dimineaţă ceţoasă, pe ţăr-mul Greciei continentale, se dovedeşte providenţială: călăuzit de noul său prieten, acesta descoperă atât frumuseţea aspră a unei umanităţi atemporale, cât şi răspunsul la întrebările metafizice care îl condamnau la inacţiune.

Asemenea lui Falstaff sau lui Sancho Panza, Zorbas îi oferă o nouă cheie a înţelegerii lumii. Datorită lui, naratorul îndrăzneşte să caute dragostea; alături de el, asistă neputincios la spectacolul violenţei şi al morţii. Publicat la Atena în 1946 şi în anul următor la Paris, romanul începe să fie tradus rapid încă din timpul vieţii scriitorului, popularitatea lui sporind după lansarea filmului lui Kakoyannis.

„Alexis Zorbas este omul primitiv, acea forta a naturii care spulbera, uneori brutal, dilemele intelectualului, eliberandu-i sufletul de nelinistile otravitoare.” -- Petros Haris

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

„O calatorie palpitanta in universul insorit al spiritului omenesc. O capodopera fara varsta, asemenea Odiseei.” -The New York Times

„Pe langă vitalul Zorbas, toti eroii literaturii moderne palesc.” -Time

„Romanul debordeaza de bucuria de a trai.” --Times Literary Supplement

”O combinaţie de Sancho Panza şi Falstaff în versiune de secol XX, Alexis Zorba este una din cele mai exuberante întruchipări ale „omului obişnuit" din proza modernă. Grecul îl vrăjeşte pe narator (probabil autorul însuşi, ca tânăr intelectual) într-o cafenea din portul Pireu, „o inimă ce palpită, o gură largă şi vorace, un suflet mare şi crud, ce nu a fost încă despărţit de glia mamă".

Pofta de viaţă a lui Zorba (şi mărturisirea că a fost maistru în mine) îl convinge pe narator să îi ofere postul de supraveghetor într-o mină de lignit. Cei doi se împrietenesc şi, în cursul aventurilor picareşti în fermecătoarea insulă Creta, aprigul grec face prăpăd şi, în egală măsură, îşi revarsă sentimentele bune asupra naratorului, obligându-l să-şi reconsidere stilul de viaţă convenţional şi studios.

Cartea este o înfruntare filozofică între spontaneitatea plină de forţă a lui Zorba şi viziunea „antică grecească", mai raţională şi reţinută, a naratorului despre bine şi rău, corectitudine şi greşeală. Adăugând fundalul cald şi primitor al luminii, aerului, culorii şi mirosurilor Mării Egee, se obţine reţeta perfectă a unui superb festin narativ al fresco. Kazantzakis, întrecut de Albert Camus doar cu un vot pentru Premiul Nobel pe 1957, a fost un scriitor extrem de prolific, autor de cărţi de călătorie şi traduceri, iar Zorba grecul şi Ultima ispită a lui Isus (1960) au ajutat la propulsarea romanului grec în arena internaţională.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Nikos Kazantzakis s-a nascut la Iraklio, in Creta. A studiat dreptul la Atena si apoi a strabatut lumea in lung si-n lat, calatorind mai mult decat orice alt scriitor grec. Aflat vesnic in conflict cu autoritatile din Grecia pentru opiniile sale indraznete (asemenea marelui sau prieten Panait Istrati, era atasat ideilor de stanga), desi a indeplinit o vreme si functii publice, a gasit mai multa audienta in strainatate decat in propria patrie, fiind nominalizat de cateva ori la Premiul Nobel.

In jumatatea de secol daruita literaturii, a fost creatorul unei opere de dimensiuni impresionante: poezie, dramaturgie (era interesat de latura tragica a unor eroi din istoria antica, bizantina si moderna), eseuri, traduceri si proza.

Pe langa Viata si peripetiile lui Alexis Zorbas (1946), cartea care l-a consacrat, a publicat romanele de referinta Hristos rastignit din nou (1948) si Ultima tentatie a lui Hristos (1951) si autobiografia Raport catre El Greco (1961).

Detaliile Produsului

Titlu Original: Bios kai politeia tou Alexi Zormpa
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 352
Editura: Humanitas
Apariția: Martie 2013
ISBN: 978-973-689-645-3
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri

Părerile Clienților 1 item(s)

Printre cãrțile mele preferate!.
Printre cãrțile mele preferate!..Cred cã oricine trebuie sã citeascã asta ca sã fie împlinit ca și persoanã.. recomand, recomand, recomand!! :)
Evaluarea
Parerea lui Ramona / (Plasată la data 27.06.2014)

Bestseller.md îți mai recomandă: