Zece mari Economişti. De la Marx la Keynes

Zece mari Economişti. De la Marx la Keynes

Preț de Listă: 568,00 MDL (142,00 RON)

Preț: 284,00 MDL (71,00 RON)

Economisești: 284,00 MDL (71,00 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Personaj destul de incomod la vremea lui, un adevărat copil teribil al economiei, Schumpeter a fost încadrat în tabăra „pesimiştilor”, iar celebritatea lui reală a fost de fapt postumă. Zece mari economişti este o carte care se poate citi pe două coordonate: una în care este analizată traiectoria teoriei economice a fiecărui personaj în parte, secondată, în subtext, de teoria acestui mare întemeietor de şcoală.

Ca orice demers biografic, Zece mari economişti poate fi citită şi ca o autobiogafie ideatică a lui Schumpeter, care discută despre autorii pe care şi-i alege şi în funcţie de distanţa care îl desparte de ei, propunând, în cele din urmă, o teorie originală, în care se regăseşte amprenta fiecărui autor abordat.

KARL MARX, MARIE ESPRIT LEON WALRAS, CARL MENGER, ALFRED MARSHALL, VILFREDO PARETO, EUGEN VON BÖHM‑BAWERK, FRANK WILLIAM TAUSSIG, IRVING FISHER, WESLEY CLAIR MITCHELL, JOHN MAYNARD KEYNES, G.F. KNAPP, FRIEDRICH VON WIESER, LADISLAUS VON BORTKIEWIC.

Schumpeter dă viaţă personajelor sale, ca un istoric pasionat de regii şi cavalerii săi şi ale cărui texte corespund clişeului „se citesc aproape ca un roman”. Dar regii şi cavalerii economistului austriac sunt nu numai oamenii Marx, Keynes, Taussig sau Pareto, ci înseşi ideile lor, ale căror transformări, confruntări şi eşecuri sunt urmărite cu o poftă aproape de literat şi într-un stil pasionat, uneori de căutător de comori, fericit să poată comunica lumii valoarea lor reală peste timp. - Crenguţa Nicolae, Business Magazin

 

Recenzie


 

”Unul dintre elementele forţei lui Schumpeter constă în aceea că el poate să admire fără să fie de acord. Howard Ellis, Journal of Political Economy Deseori, cea mai potrivită modalitate de a exprima ceea ce ştii despre lume nu este o ecuaţie, ci o poveste – o poveste cu personaje reale, puse în faţa unei dileme... Schumpeter s-a adresat direct experienţei pe care o au oamenii în materie de viaţă economică... Făcând portretul unor economişti, el dă o faţă umană fenomenului capitalist.” - Thomas K. McCraw, în Prophet of Innovation: Joseph Schumpeter and Creative Destruction

 

Despre Autor 


 

Joseph A. Schumpeter s-a impus în rândul celor mai importanţi economişti ai secolului XX prin teoriile lui revoluţionare despre ciclul economic, despre importanţa vitală a întreprinzătorilor şi, mai ales, pentru teza „destrucţiei creatoare”, care explică procesul de transformare ce însoţeşte toate inovaţiile radicale. A prezis declinul capitalismului, afirmând că va intra în criză din cauza succesului de care se va bucura.

Născut în Imperiul austro-ungar, în 1883, a studiat Dreptul la Viena şi a fost un teoretician mai degrabă nonconformist şi greu de asociat vreuneia dintre şcolile cu care a fost contemporan. A format el însuşi o şcoală de gândire economică, găsindu-şi discipoli printre studenţii de la Harvard, unde a predat între 1932 şi 1949.

Şi-a început cariera academică la Cernăuţi şi a fost apoi profesor de economie la Ganz, iar după Primul Război Mondial a fost timp de un an ministru de finanţe al Austriei. Înainte de a emigra în Statele Unite, alungat de ascensiunea de care se bucura Hitler la acea vreme, a predat şi în Germania, la Bonn. Cele mai importante cărţi scrise în germană sunt Wesen und Hauptinhalt der theoretischen Nationalökonomie („Natura şi esenţa economiei teoretice“), publicată la doar 27 de ani, o carte clasică a statisticii economice, şi Theorie der wirtschaftlichen Entwicklung („Teoria dezvoltării economice“).

Dintre cărţile scrise în engleză, cele mai importante sunt Capitalism, Socialism and Democracy, Ten Great Economists şi History of Economic Analysis.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 472
Editura: Publica
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-1931-47-0
Dimensiuni: 14,5 x 20x5 cm
Greutatea: 0.6500

Pareri