Zbor deasupra unui Cuib de Cuci

Mai multe poze

Zbor deasupra unui Cuib de Cuci
204,00 MDL (51,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere si prefata de Marcel Cornis-Pope.

Editia a II-a

Publicat in 1962, Zbor deasupra unui cuib de cuci a devenit imediat un clasic al contraculturii americane si a fost ecranizat de Milos Forman, cu Jack Nicholson si Louise Fletcher in rolurile principale. Pelicula a primit cinci premii Oscar, sase premii BAFTA si numeroase alte distinctii la festivalurile de film nationale si internationale.

Zbor deasupra unui cuib de cuci, romanul care a lasat urme de nesters in literatura contemporana, este povestea zguduitoare a pacientilor dintr-un ospiciu, condus cu o mina de fier de Sora-sefa Ratched, adepta unor metode de tratament barbare, precum electrosocurile si lobotomia. Singurul care i se opune este scandalagiul Randle Patrick McMurphy, simbolul revoltei impotriva autoritatii tiranice.

Prin ochii altui pacient, seful Bromden, un indian urias, asistam la inclestarea dintre cei doi, care capata proportii aproape mitologice. Incarcat de simboluri, replica moderna a capodoperei melvilliene Moby Dick, Zbor deasupra unui cuib de cuci este un strigat de lupta al individului strivit de legile absurde ale societatii.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

„In istoria literaturii americane, Ken Kesey va ramine mai cu seama prin romanul sau de debut, chiar daca el nu este ceea ce se cheama „autorul unei singure carti”. Dincolo de succesul de public al Zborului deasupra unui cuib de cuci, romanul se inscrie intr-o fertila traditie narativa. Romanul lui McMurphy este, intocmai ca Moby Dick, o varianta a eternei „tragedii americane", reactualizata in conditiile agravante ale societatii americane postbelice.” - Marcel Cornis-Pope

”Romanul lui Kesey descrie un azil de boli mintale, în care repetatele încercări de a-i diagnostica pe pacienţi ca nebuni sunt concepute ca parte a unui proiect mai cuprinzător de producere a unor cetăţeni pliabili şi docili pe întreg teritoriul Statelor Unite. Un text de referinţă pentru mişcarea antipsihiatric a anilor 1960, el cercetează relaţia dintre sănătatea mintală şi nebunie, conformism şi rebeliune.

Romanul este iscusit echilibrat, de la început până la sfârşit. Spre exemplu, nu este deloc clar dacă aşa-numitul „Cartel" este în realitate o autoritate nemărginită, desemnată să exercite controlul pe plan social asupra întregii populaţii, sau o proiecţie a imaginaţiei paranoidului narator, Şeful Bromden. De asemenea, se ridică întrebarea dacă nebunia, pentru a-l cita pe R.D. Laing, „nu ar putea foarte bine sâ fie o stare de sănătate într-o lume nebună" sau, cel puţin, o formă corespunzătoare de rebeliune socială, fără ca această întrebare sâ primească însă vreun răspuns.

în lumea sterilă, ermetic închisă, a azilului, hoinăreşte Randall P. McMurphy, un „cowboy" al vremurilor moderne, „cu mers ţanţoş", care tulbură bunul mers al salonului în care sunt internaţi bolnavii şi subminează autoritatea absolută a infirmierei „de oţel" Ratchet. Cât timp actele de rebeliune ale lui McMurphy îmbracă, de cele mai multe ori, forme egoiste, eforturile romanului de mobilizare politică nu-şi ating ţinta şi remarcile cu caracter rasial şi sexual sunt cumva stânjenitoare. El îl pune pe „cowboyul" McMurphy să-l salveze pe „Indianul" Bromden şi, în epoca drepturilor civile şi feminismului, pacienţii albi sunt prezentaţi drept victime ale „matriarhatului", abil sprijinit de o clică de infirmieri de culoare.

Dar impresionantele încercări ale lui Kesey de a percepe natura amorfă a puterii moderne - o putere nelegată în mod necesar de lideri sau chiar de instituţii - fac din această carte o lucrare vizionară, râu prevestitoare. Dacă soarta lui McMurphy este ceea ce îi aşteaptă pe cei care lovesc prea tare în sistem, atunci sănătatea mintală a lui Bromden depinde de atitudinea sa, de a nu închide ochii în fata injustiţiei şi exploatării.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Ken Kesey (1935‑2001) a absolvit University of Oregon, urmind, ulterior, si cursurile Stanford University. Participarea, ca voluntar, in cadrul unor experimente cu LSD, organizate de guvern, precum si o scurta perioada in care a lucrat intr‑un ospiciu il vor influenta puternic in scrierea romanului Zbor deasupra unui cuib de cuci (1962).

Detaliile Produsului

Titlu Original: One Flew Over the Cuckoo's Nest
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 400
Editura: Polirom
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-46-1032-7
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri