Zahir. Ediția 2014

Zahir. Ediția 2014
217,00 MDL

Disponibilitate: În Stoc

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Doar 1 exemplar disponibil

    • 3 persoane au cumpărat recent acest produs.

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 3 rate cu 0% dobândă!

sau

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă UNIC et 1 Bestseller Chișinău bd. Ștefan cel Mare 8 060-977-597 Stoc limitat
Vezi pe hartă CENTRU Bestseller Chișinău str. Pușkin 35 068-799-033 Stoc limitat
Vezi pe hartă TELECENTRU Bestseller Chișinău str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

”Fiecare poveste de dragoste ste o călătorie" - iată deviza sub care stă ultimul roman al lui Paulo Coelho. Un scriitor stabilit la Paris, adulat de public, dar privit cu scepticism de critică, descoperă că soţia lui, corespondent de război, a dispărut fără urmă. A fost răpită, şantajată, ori s-a săturat de căsnicie pur şi simplu?

Scriitorul începe s-o caute şi ajunge până în Asia Centrală. Soţia devine pentru el un „Zahir", o entitate de neocolit, care ajunge să-l tulbure până la obsesie şi să-l învăluie treptat în această stare de „posedare" totală, pendulând incert între sfinţenie şi nebunie. Mai mult, „Zahirul" îl smulge din siguranţa lumii sale şi îl mână, pe căi necunoscute, în căutarea unei noi înţelegeri despre esenţa iubirii şi forţa destinului.

Cu Zahir, Paulo Coelho dă încă o dovadă a capacităţii sale de povestitor captivant, dar oferă și o perspectivă proprie asupra rosturilor fiinţei umane într-o lume plină de neprevăzut. 

 

Recenzii


 

Paulo Coelho este unul dintre acei scriitori care stârneşte multe polemici în legătură cu literatura pe care o produce, care este considerată, de cele mai multe ori, o literatură comercială. Nu pot trage o concluzie atât de strictă, întrucât am parcurs numai două dintre romanele sale, acesta despre care urmează să scriu şi Alchimistul. Însă, pot spune că este o scriitură care nu străluceşte, destul de previzibil în ceea ce priveşte curgerea naraţiunii, ce este presărată cu motive preluate din literatura clasică, motive literare pe care nu le consider suficient de valorizate.

Zahir mi-a creat aceeaşi impresie. Nu m-am simţit prinsă de acţiune şi nici nu l-am citit cu sufletul la gură, mai ales pentru că, pe măsură ce citeam mai mult, deşi ar fi trebuit să existe o profunzime a senzaţiilor determinată de lupta interioară a personajului principal, aveam acelaşi sentiment de artificialitate a trăirilor. Povestea începe in medias res, cu arestarea personajului principal în Paris, el fiind un scriitor reputat bănuit că ar fi implicat în dispariţia soţiei sale, Esther.

Romanul se construieşte, apoi, în patru părţi, Sunt un om liber, Întrebarea lui Hans, Firul Ariadnei si Întoarcerea în Itaca, prezentând agonia scriitorului, ce poate fi considerat un alter-ego al lui Coelho, agonie ce transformă figura soţiei în zahir. Termenul aparţine mitologiei musulmane şi este preluat de Jorge Luis Borges cu sensul de obiect sau personaj ce determină o obsesie . Paulo Coelho a mărturisit că s-a inspirit din povestirea cu acelaşi nume a lui Borges pentru a scrie acest roman.

Astfel, scriitorul se lasă înnebunit de căutarea Zahirului, iar călătoria iniţiatică începe, iniţial cu ajutorul rememorării poveştii lor de dragoste şi a pelerinajului său la Santiago de Compostela (călătorie pe care însuşi autorul a întreprins-o), apoi cu ajutorul unui tânăr din Kazahstan, un mistic suferind de epilepsie, pe nume Mihail. Pe parcursul a doi ani de căutări, zahirul se transformă, iar căutarea soţiei devine căutare de sine pentru a se regăsi. El scrie un roman-scrisoare către iubita pierdută, încearcă să se regăsească alături de frumoasă Marie, dar realizează că trebuie să accepte misticismul din banalitatea universului cotidian, să asculte "vocile" care îl călăuzesc către sine, pentru a-şi putea recupera soţia.

Se observă, deci, influenţa călătoriei mitice a lui Ulisse, personajul principal reuşind să urmarească firul Ariadnei şi să se întoarcă în Itaca - îşi descoperă soţia în Kazahstan, se redescoperă pe cel care fusese cândva, la îceputul căsniciei sale, iar dispariţia soţiei devine, în fapt, gestul ei de iubire necondiţionată, adevărata Penelopa ţesând covoare în aşteptarea iubitului pierdut.

Este o poveste frumoasă, care uzează de elemente literare aparţinând unei literaturi consacrate, dar căreia îi lipseşte profunzimea. Închei, însă, prin a spune că merita să o citiţi dacă aveţi chef de o lectură uşoară, ca de duminică după-amiază. Măcar pentru metafora şinelor de tren, cu care personajul aseamănă căsnicia, fiecare fiind obligat de un set de reguli să îl iubească pe celălalt dupa cum este scris în dogmă, până la adânci bătrâneţi, fără nelinişti sau tristeţi. Este, tocmai, ceea ce personajul principal consideră de la sine înţeles, motivul pentru care îşi pierduse soţia încă de la început.

--  Alice Teodorescu, Bookblog.ro

 

Video despre Carte


 

Despre Autor


 

Paulo Coehlo, scriitor brazilian, născut la Rio de Janeiro în 1947. Înainte de a deveni unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii şi un veritabil fenomen al culturii de masă, a fost un hippie rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet. În 1986 face pelerinajul la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat viaţa şi cariera literară.

Cărțile lui Paulo Coehlo s-au vândut în peste 100 de milioane de exemplare. Bestseller-ul Alchimistul a fost cumpărat în peste 65 milioane de exemplare. Editura Humanitas a anunțat în cursul anului 2011 vânzări de peste 1 milion de exemplare ale cărților lui Paulo Coehlo în România.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Zahir
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 336
Editura: Humanitas
Apariția: Mai 2014
ISBN: 978-973-689-734-4
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3280

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: