Vreme ciudata la Tokio

Mai multe poze

Vreme ciudata la Tokio
184,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba japoneza si note de Diana-Elena Tihan.
 
Roman finalist al Man Asian Literary Prize 2012
 
Tsukiko are 38 de ani, lucreaza intr-un birou, traieste singura si ii place sa frecventeze un bar si sa bea sake. Intr-o zi, intimplarea face sa reintilneasca un fost profesor de liceu, un venerabil dascal de literatura caruia, pentru ca nu-si aduce aminte cum il cheama, ii spune sensei. Acesta este cu treizeci de ani mai in virsta, pensionar si vaduv.
 
Legatura lor –careia Hiromi Kawakami ii da ritmul lent al trecerii anotimpurilor – se contureaza discret, iar sensei si fosta lui eleva se intilnesc tot mai des, se bucura impreuna de mincare si de sake, depind tot mai mult unul de celalalt. Pe masura ce prietenia lor se adinceste, lui Tsukiko ii trece prin cap ca mingiierea pe care o gaseste in compania lui sensei ar putea fi ceva mai mult decit amicitia ce i-a apropiat.
 
 
Recenzii
 
„Un roman ca un vis, ca o vraja, plin de bunatate, tristete, caldura si o cutremuratoare subtilitate.”-- Amy Sackville
 
„In proza ei discreta, infuzata de ritmurile naturii, ce contrasteaza cu singuratatea celor doua personaje, Hiromi Kawakami surprinde semnele singuratatii, cintarind in acelasi timp intelesul iubirii.” -- Booklist
 
Vreme ciudata la Tokio este un roman sentimental, un roman al prieteniei ce prinde contur de-a lungul unor nopti petrecute intr-un bar unde se bea sake, intre o femeie de treizeci de ani si fostul ei profesor de liceu.”--The Paris Review Daily
 
”Relatia dintre cele doua personaje din Vreme ciudata la Tokio nu este una de iubire. Nu in sensul clasic (si poate occidental?) al termenului. Incepe ca o singuratate in doi. Calma, fara multe cuvinte, fara gesturi de afectiune, fara cautari. Plina de simplitate si delicatete, lipsita de orice asteptare si erotism. Cu intilniri intimplatoare, savuroase culinar si bahic.
 
Se insinueaza apoi, treptat, ginduri, dialoguri imaginare, comparatii, perceptia afectiva a timpului si distantei. Magia firescului se risipeste, iar dezvrajirea este insotita de asteptari si temeri deopotriva. Se retraiesc si reorganizeaza amintirile, se nasc gelozii si trairi emotionale intense, conflictuale, aparent inexplicabile.” -- Alina GOSA, 24 martie 2015, pe raftulcuidei.ro
 
”Vreme ciudata la Tokio este mai mult decit o inlantuire de intilniri acompaniate de traditionalele cupe de sake pastrate in barul obscur inghitit de metropola agitata, unde isi unesc singuratatile profesorul taciturn si fosta eleva neinteresata de materia predata de el. Nu vei avea parte de imaginea unei relatii bizare si tumultuoase, cu accente grotesti in ochii unora, in schimb, vei descoperi cronica unei intimitati emotionale nascute din goluri umplute de inchipuirea si impresiile cititorului, de niste calatorii onirice la un han de pe malul marii sau de taceri care ascund o usa spre o alta lume si reflectii asupra singuratatii.” -- Adriana GIONEA, 12 martie 2015, pe postmodern.ro
 
 
Despre Autor
 
Hiromi Kawakami (n. 1958, Tokyo) este una dintre cele mai populare romanciere japoneze in Occident. A absolvit Stiinte Naturale la Colegiul Ochanomizu si a predat biologia pina in 1994, cind debuteaza in volum cu Kamisama (Dumnezeu). In 1996 obtine Premiul Akutagawa pentru Hebi wo fumu (Pasind pe un sarpe). In 2000 publica romanul Oboreru (Inec), care primeste premiul japonez pentru literatura feminina si premiul Ito Sei, iar urmatoarea sa carte, aparuta in 2001, Sensei no kaban (Vreme ciudata la Tokyo, Polirom, 2015), e recompensata cu Premiul Tanizaki.
 
Romanul Furudogu Nakano Shoten (Pravalia de maruntisuri a domnului Nakano) apare in anul 2005. Hiromi Kawakami a mai publicat ulterior volumele Manazuru (2006, premiul MEXT pentru Arte), Nishino Yukihiko no koi to boken (Cele zece iubiri ale lui Nishino, 2006; Polirom, 2015) si Pasuta Mashin Yūrei (Fantomele masinii de taietei, 2010). Romanul Cele zece iubiri ale lui Nishino a fost ecranizat in 2014. 
 
Hiromi Kawakami a fost omagiata in 2007 de Ministerul Educatiei din Japonia pentru romanul Manazuru, iar in 2012 si 2014 s-a aflat pe lista scurta a finalistilor la Man Asian Literary Prize si Independent Foreign Fiction Prize cu traducerea romanului Vreme ciudata la Tokyo.
 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 208
Editura: Polirom
Apariția: Aprilie 2015
ISBN: 978-973-46-5228-0
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.1800

Pareri