Viziuni Asupra Vieții și Morții Poeților Martiri: Eminescu, Mateevici, Vieru

Viziuni Asupra Vieții și Morții Poeților Martiri: Eminescu, Mateevici, Vieru

Preț de Listă: 160,00 MDL

Preț: 129,00 MDL

Economisești: 31,00 MDL (19%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 299 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Anticipez să-i prezint onoratului cititor răspuns la o eventuală întrebare: Ce l-a impus pe autor să apeleze la elucidarea unor episoade specifice din viaţa şi activitatea poeţilor Mihai Eminescu, Alexe Mateevici şi Grigore Vieru? Tematica abordată, la prima vedere, parcă este departe de activitatea sa profesională. Răspunsul meu conţine două semnificaţii importante.

Prima: nu am intenţionat să analizez calitatea produsului scriitoricesc al poeţilor, în rolul unui critic literar, ceea ce ar fi depăşit limitele competenţelor mele. Scopul principal al trilogiei de faţă constituie identificarea unor informaţii specifice, mai mult cu caracter medical, despre poeţi: evidenţierea stării sănătăţii în dinamică, descrisă pe parcursul anilor de biografi şi alţi cercetători; diagnosticul şi evaluarea clinică a bolilor de care au suferit în timpul vieţii; care a fost calitatea asistenţei medicale şi a tratamentului prescris de medici; determinarea cauzei etiopatogenetice a morţii; influenţa altor factori de risc şi stresanţi asupra potenţialului creativ şi a sănătăţii.

A doua: ataşamentul meu faţă de tezaurul literar şi spiritual al poeţilor, viziunile lor progresive şi suferinţele enorme suportate de pe urma luptelor patriotice înverşunate.

Sincer mărturisesc că nu efectul senzaţiei, ci voinţa de a descoperi adevărul, ocrotit profesional mai mult de jumătate de secol, m-a făcut să elucidez principalii factori de risc, care au prejudecat starea sănătăţii, astfel favorizând, în mare măsură, apariţia bolilor şi declanşarea morţii, în ultima instanţă, a lui Mihai Eminescu, Alexe Mateevici şi Grigore Vieru, deveniţi, în propria ţară, martiri ai Adevărului, Dreptăţii şi Iubirii de Patrie.

Pentru mine este o mare onoare să-mi prezint sugestiile referitoare la viaţa şi moartea unora dintre cei mai de vază poeţi ai neamului nostru din ultimele secole - Eminescu, Mateevici şi Vieru. Prin comportament civic şi operă valoroasă, ei conştiincios s-au sacrificat, mărturisindu-şi iubirea nemărginită faţă de popor, plaiul natal şi limba strămoşească. în pofida tuturor greutăţilor, uneori supraomeneşti, ei nu au cedat, au rămas pe poziţiile sale patriotice până la urmă.

În măsura în care mi-au permis competenţele şi cunoştinţele acumulate pe parcursul vieţii, am relevat crâmpeie din adevărul ce ţine de soarta acestor mari personalităţi, demne de corectă apreciere şi înălţare de către următoarele generaţii de conaţionali. -- Autorul

Despre Autor

Gheorghe Baciu născut în or. Bălţi (1936), absolveşte 7 clase şi Şcoala de Felceri şi Moaşe (1954) din oraşul natal. Începe activitatea practică ca şef al unui punct medical din raionul Râşcani. După serviciul militar face studiile la Institutul de Medicină din Chişinău (1957-1963), apoi prin doctorat. în 1967 susţine teza de doctor, iar în 1983 - de doctor habilitât. Profesor universitar (1988). În anii 1963-1985 şi din 1994 până în prezent activează la Catedra medicină legală a USMF „Nicolae Testemiţanu", inclusiv în

postura de şef al catedrei (1995-2008). în perioada anilor 1985-1994 conduce catedra disciplinelor medico-biologice a Institutului de Educaţie Fizică şi Sport; exercită funcţia de secretar ştiinţific al Secţiei Ştiinţe Medicale a AŞ RM (1993-1997).

A deţinut postul de director al Centrului de Medicină Legală ( 1997-2008). Decorat cu Ordinul „Gloria Muncii" (2007). îndrumător la 5 teze de doctor şi 3 - de doctor habilitât în ştiinţe medicale.

Autor a peste 550 de publicaţii. Inclusiv circa 30 monografii, manuale, cursuri didactice şi 12 invenţii. În afară de cercetări ştiinţifice în domeniul medicinii, a editat peste 40 de lucrări cu caracter istoric, iar în ultimii ani au văzut lumina tiparului cărţile: O viaţa de zbucium (2009): Oraşul Bălţi şi oamenii lui (2011); Profesorii universitari, absolvenţi ai ISMF „Nicolae Testemiţanu" (2012); Evoluţia medicinii legale pe plaiul basarabean (2013); Promoţia a XVIII a ISMC la 50 de ani (2013) ş.a.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 288
Apariția: 2014
ISBN: 978-9975-100-99-1
Dimensiuni: 15,6 x 22,4 cm
Greutatea: 0.6000

Pareri

Părerile Clienților 1 item(s)

O carte ce merita sa fie citita!
O carte din care aflam lucruri pe care nu le stim. Autorul isi pune intrebari si aduce dovezi din puctul de vedere al unui specialist in medicina legala. Merita sa fie citita!
Evaluarea
Parerea lui Alina Rusu / (Plasată la data 02.10.2019)