Vițelul de Aur

Vițelul de Aur
240,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Traducere din limba rusa de Tudor Musatescu si Ion Mihail, revizuita si adaugita de Magda Achim
 
Editie necenzurata, pentru prima data in limba romana

Vitelul de aur este, alaturi de Douasprezece scaune, capodopera lui Ilf si Petrov, un amestec de absurd, viziuni futuriste si sensiblerii suprarealiste ce urmaresc povestea lui Ostap Bender in hatisurile birocratice ale Uniunii Sovietice. In parte anarhist, cu alura donquijotesca, „mare strateg” autodeclarat, Ostap Bender isi urmareste norocul: „...palmieri, femei, expresuri albastre, marea azurie, un vapor alb, un smoching aproape nepurtat, un lacheu japonez, o nevasta contesa, un biliard propriu, dinti de platina, ciorapi necirpiti, bucate gatite cu unt adevarat si, cel mai important, micii mei prieteni, gloria si puterea pe care ti-o dau banii”.
 
Planurile lui paradoxale, visele si proiectiile cu alura burlesca se alatura situatiilor absurde pe care le creeaza intilnirile cu semenii sai, si ei lacomi, stupizi, burlesti, dupa caz.
 
„Cartea aceasta spune mai multe despre Rusia decit o duzina de tratate scrise de straini.” -- The Times
 

„O carte prea amuzanta ca sa fie publicata in Rusia.”-- Textul reclamei ce anunta aparitia primei editii americane a Vitelului de aur

Despre Autor

Evgheni Petrov (pseudo­nimul lui Evgheni Petrovici Kataev) s-a nascut la Odessa in 1903. A facut studii clasice, iar in 1920, dupa absolvirea liceului, si-a inceput cariera de jurnalist. Pentru o scurta perioada, inainte de a se stabili la Moscova in 1923, a lucrat la Biroul de investigatii criminale al politiei din Odessa.

A inceput sa scrie povestiri la indemnul fratelui sau mai mare, romancierul Valentin Kataev. Dupa moartea lui Ilf, Petrov a incetat sa mai scrie proza, limitindu-se la scenarii de film si articole. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost reporter de front; a murit intr‑un accident de avion in iulie 1942, pe drumul de intoarcere din Sevastopolul aflat sub asediu.

Colaborarea lui Ilf cu Petrov a inceput in 1925, cind amindoi corespondau la ziarul Gudok (Sirena), o publicatie a feroviarilor la care a colaborat si Mihail Bulgakov. Prima lor carte, Douasprezece scaune (1928), publicata intr-o perioada de relativa libera­lizare politica si economica, a avut un succes extraordinar, dar trei ani mai tirziu aparitia continuarii sale, Vitelul de aur, a fost posibila doar in urma interventiei personale a lui Maksim Gorki.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Zolotoi telionok
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 376
Editura: Polirom
Apariția: Octombrie 2012
ISBN: 978-973-46-2433-1
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4800

Pareri