Visul Celtului

Visul Celtului
270,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Traducere din spaniolă de Marin Mâlaicu-Hondrari.

Cel mai recent roman al lui Mario Vargas Llosa, devenit imediat bestseller in Spania, imbina elemente de roman istoric cu elemente de cronica jurnalistica; actiunea incepe in Congo in 1903 si se termina intr-o inchisoare din Londra anului 1916, fiind o transpunere in fictiune a celor mai tulburatori ani din viata unui om de legenda: Roger Casement (1864–1916), celebru diplomat britanic ajuns apoi fervent nationalist irlandez, a carui figura plurivalenta se stinge si renaste odata cu moartea sa.

Casement-eroul a fost unul dintre primii europeni care au denuntat ororile colonialismului. De pe urma calatoriilor sale in Congo-ul belgian si in Amazonia sud-americana ne-au ramas doua relatari memorabile care au zguduit societatea din vremea aceea. Cele doua calatorii aveau sa-l schimbe definitiv, inspirandu-l sa porneasca pe un nou drum, de data aceasta de natura intelectuala si civica, insa aproape la fel de distructiv.

Astfel a ajuns sa infrunte o Anglie pe care o admira si sa militeze activ pentru cauza nationalismului irlandez. Casement-omul a fost de asemenea un personaj complex: publicarea unor fragmente de jurnal, a caror paternitate ramane indoielnica, in ultimele zile ale vietii sale a dat la iveala o serie de aventuri sexuale scabroase pentru care a ajuns sa fie dispretuit de multi dintre compatriotii sai.

Recenzie

Cel mai nou roman al lui Llosa, laureat Nobel, are ca protagonist un nume de legendă: Roger Casement (1864-1916).

Casement este diplomatul britanic care, prin două rapoarte, publicate la începutul secolului XX, a devenit celebru. Primul raport a vizat exploatarea inumană a băştinaşilor din Congo, ţară dăruită de puterile europene regelui belgian Leopold al II-lea, pentru colectarea latexului. Marile acte inumane se făceau sub deviza civilizării africanilor.

Al doilea raport viza exploatarea triburilor indiene din zona Amazonului.

„— Aşa-i că e la fel de înspăimântător ca în Congoul lui Leopold II?

— Cred că da, poate chiar mai rău, răspunse Roger. Deşi mi se pare nepotrivit să stabileşti ierarhii între crime de o asemenea amploare."

Pentru colectarea cauciucului, compania lui Arana, Peruvian Amazon Company, utiliza forţa de muncă a băştinaşilor. în decurs de câţiva ani, numărul lor a scăzut de la o sută de mii la circa zece mii. Judecătorii, procurorii, poliţiştii, administratorii, până şi consulul britanic, toţi erau la cheremul lui Arana. Arana făcea bani din cauciuc. Dar şi din importul de articole şi produse pe care le vindea în zonă la preţuri de trei-patru ori mai mari. Argumentul era acelaşi: Peruvian Amazon Company civiliza zona.

Aceste două rapoarte l-au determinat pe irlandezul Roger Casement, diplomat britanic, să-şi dea seama de analogiile civilizatoare din propria sa ţară, unde Irlanda era civilizată de Anglia. Lupta pentru eliberarea Irlandei s-a încheiat cu condamnarea la moarte a celebrului diplomat britanic, irlandezul Roger Casement.
Pentru eliminarea lui şi din conştiinţa morală a imperiului, înainte de execuţie, în presă au apărut fragmente din jurnalul lui Casement. în care apar scene care vorbesc despre homosexualitatea sa. Nimeni n-a mai aflat cât de adevărate sau cât de trucate erau acestea. Cu doar câţiva ani mai înainte, în Anglia era judecat pentru homosexualitate Oscar Wilde. Clemenţă din partea opiniei publice n-a fost.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa, în Peru, şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni, închipuindu-şi că tatăl lui murise şi că fusese un erou. În realitate, la cinci luni după căsă-torie, acesta îşi părăsise soţia însărcinată şi avea să-şi revadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario se va întoarce în Peru.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 458
Editura: Humanitas
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-50-3007-0
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri