Viitorul Libertății. Democrația Neliberală în Statele Unite ale Americii și în Lume

Viitorul Libertății. Democrația Neliberală în Statele Unite ale Americii și în Lume
176,00 MDL

Disponibilitate: Stoc Limitat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore
  • În Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

sau

Carte disponibilă în:

Librăriile Bestseller din Chișinău

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă UNIC et 1 bd. Ștefan cel Mare 8 060-977-597 Stoc limitat
Vezi pe hartă CENTRU str. Pușkin 35 068-799-033 Stoc limitat
Vezi pe hartă TELECENTRU str. Drumul Viilor 36/1 069-003-400 Stoc limitat

Descriere

Traducere din engleză de Doris Mironescu.

Aparut in 2003, bestsellerul Viitorul libertatii. Democratia neliberala in Statele Unite ale Americii si in lume a fost tradus in peste 20 de limbi.

Daca in urma cu un secol nici o tara din lume nu avea ceea ce numim in prezent democratie, astazi peste o suta de tari au un regim democratic. Ascensiunea fara precedent a democratiei la nivel mondial a facut din aceasta forma standard de guvernamint si legitimitate politica in majoritatea statelor lumii. Intr-o lucrare vizionara, Fareed Zakaria arata ca democratia trebuie insotita de liberalismul constitutional pentru a fi functionala si ca democratizarea inteleasa ca dispersie maxima a puterii in societate poate ascunde pericole nebanuite pentru libertatea individului.

Recenzii

”Cunoscator al istoriei si politicii actuale la scara globala, Zakaria ne convinge ca democratia singura nu aduce pacea si prosperitatea... O lectura esentiala pentru toti cei preocupati de promovarea si prezervarea libertatii.” - Chicago Tribune
 
„In aceasta carte curajoasa si ambitioasa, Fareed Zakaria il actualizeaza pe Tocqueville... Cunostintele lui Zakaria acopera o gama impresionanta de domenii...” -  New York Times Book Review

”Prima democraţie directă a fost în Atena antică. Cea care 1-a condamnat la moarte, în mod democratic, pe Socrate. Romanii au accentuat un alt aspect al libertăţii: toţi cetăţenii erau trataţi de lege în mod egal. Problema legislaţiei romane era alta: nu se aplica în cazul clasei conducătoare. Ceea ce 1-a făcut pe Caligula să-şi numească calul senator.

Libertatea aduce democraţia. Nu invers. Totul a început în 324, atunci când Constantin a hotărât să mute capitala de la Roma la Bizanţ. Şi-a mutat dregătorii, armata, negustorii. Dar a uitat la Roma o persoană: episcopul de Roma. Ceea ce a divizat biserica. Bizanţul a intrat sub controlul statului. în timp ce Occidentul/Roma a intrat sub suveranitatea religiei.

În dimineaţa zilei de 31 octombrie 1517, pe poarta neagră a castelului din Wittenberg, unde, de obicei, studenţii şi profesorii îşi atârnau diverse teze, Luther şi-a bătut în cuie cele 95 de teze, scrise iniţial din cauza indulgenţelor papale, dar care au ajuns, datorită norocului şi maşinii de tipar, inventate cu ceva timp în urmă de Gutenberg, să rupă Biserica Catolică în două. Apoi a fost regele Henric al VlII-lea, care a rupt relaţia cu Vaticanul, din cauze mai banale. Papa a refuzat să-i anuleze căsătoria cu Caterina de Aragon. Aşa a apărut Biserica Anglicană. Sunt mici fapte care au fărâmiţat unitatea autorităţii supreme şi au câştigat spaţii pentru libertăţi colective.

Pe urmă a fost „Revoluţia glorioasă" din Anglia, din 1688. Apoi a fost revolta coloniştilor americani împotriva majorării taxelor din 1776, care a dus la apariţia SUA. A mai fost Marea Revoluţie Franceză de la 1789.

Sute de ani au adus mici libertăţi personale: dreptul la proprietate, dreptul la confesiune, dreptul la libertatea cuvântului şi supremaţia legilor. Aceste libertăţi au creat democraţia. Dar atunci când o ţară devine democratică fără a fi dezvoltată, democraţia dispare. S-a calculat că, într-o ţară democratică cu un venit pe cap de locuitor mai mic de 1500 $, regimul democratic are o speranţă de viaţă de 8 ani, la venitul de până la 3000 $, speranţa de viaţă a regimului ajunge la 18 ani, iar la venitul de peste 6000 $, regimul devine foarte durabil.

Venitul mediu pe cap de locuitor pentru Republica Moldova constituie 1600 $, conform datelor Fondului Monetar Internaţional pentru 2010. CIA vorbeşte de 1200 $.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Fareed Zakaria, jurnalist american de origine indiana, este editor la Newsweek International, unde are o rubrica saptaminala de relatii internationale, si gazda unui program cu aceeasi tematica la CNN. A fost analist la ABC News si, inainte de a se alatura celor de la Newsweek, editor la Foreign Affairs.

A mai publicat The Post-American World (2008).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Future of Freedom: Illiberal Democracy at Home and Abroad
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 272
BRAND: Polirom
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-46-1454-7
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri