Viitorul Libertății. Publicistică din Țară și din Exil (1944-1963)

Mai multe poze

Viitorul Libertății. Publicistică din Țară și din Exil (1944-1963)
227,00 MDL (56,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Cuvint inainte de Dinu Zamfirescu
Editie ingrijita de Pia Bader Farcasanu
 
Volum aparut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc
 
Volumul contine o selectie de articole publicate de Mihail Farcasanu in decursul a aproape 20 de ani, din 1944 pina in 1963, reprezentind un pretios document de epoca prin marturiile unei personalitati direct implicate, in calitatea sa de fruntas al PNL, in numeroase evenimente de prima importanta din tara si apoi din exil. Daca publicistica din exil acopera perioada cea mai intinsa, din 1948 pina in 1963, poate si mai interesanta este publicistica din tara, reprezentata in principal de editorialele din ziarul Viitorul. Addenda cuprinde eseul „Libertate si existenta” din 1942 – o piatra de hotar in evolutia jurnalistica si politica a autorului –, precum si un mic fragment de roman.
 
„Contemporan cu prabusirea primelor regimuri democratice, dar si cu ascensiunea si decaderea celor totalitare, Mihail Farcasanu a intrupat, cu tragica excelenta, mai toate virtutile, paradoxurile si dilemele liberalismului national romanesc de ieri si de azi:
 
distinctie personala, consistenta intelectuala, talent jurnalistic, vocatie literara, forta reflexiva, angajament democratic neconditionat, tarie de caracter, eclectism filozofic, apetit pentru risc, curiozitate fata de experientele noi, fie ele personale sau sociale, indrazneala a gindirii, disponibilitate de a merge impotriva curentului, dispret pentru compromis, resemnare si negociere a valorilor, incredere in sine, simt al traditiei, dezgust fata de fanatism, prostie ori lipsa de curaj, eleganta a scriiturii si stralucire a verbului, individualism temperat de instinct national, intoleranta fata de orice forma de autoritarism, pasiune ingemanata pentru echitate si pentru libertate.
 
Viata i-a fost frinta in doua parti egale. Prima jumatate si-a consacrat-o, cu egala stralucire, stiintei politice si Partidului National-Liberal. A doua si-a petrecut-o in «refugiu», cum isi numea exilul de patru decenii, incercind prin vorba si fapta sa-si tina impreuna compatriotii, atit pe cei ramasi captivi in tara, cit si pe cei din lumea libera. In toate situatiile, a fost animat de acelasi comandament: «Ideile trebuie traite».”-- Daniel Barbu
 
Din cuprins:

Schita biografica • Cotidianul liberal Viitorul, 1944-1945 • Lupta pentru cauza Romaniei in presa exilului, 1948-1958 • Momentul Berna si revoltele din tarile Europei de Est, 1955-1957 • Ultimii ani ai ziarului Romanul, 1957-1963 • O publicatie americana: Freedom or War?, 1957-1959

Recenzii

”Volumul Viitorul libertatii – Publicistica din tara si din exil (1943 – 1963), recent aparut sub ingrijirea Piei Bader Farcasanu la editura Polirom din Iasi, are meritul de a reface fidel evolutia destinului lui Mihail Farcasanu, a gindirii lui politice, de a urmari traseul radicalizarii atitudinii sale anticomuniste si antitotalitare, al intaririi credintei sale fidele in valorile umaniste si in libertate.” -- Mircea Morariu, septembrie 2013, in Familia nr. 9

Despre Autor

Mihail Farcasanu (1907-1987), jurist, politician, publicist si scriitor. Presedinte al Tineretului National Liberal din 1940 pina in 1946, cind fuge din tara.

In 1946 a publicat sub pseudonim un roman, Frunzele nu mai sint aceleasi, precum si volumul Scrisori catre tineretul roman, interzis la scurt timp dupa aparitie. In 1950 este numit primul director al Departamentului Romanesc la Radio Europa Libera.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 360
Editura: Polirom
Apariția: Iunie 2013
ISBN: 978-973-46-3546-7
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3200

Pareri