Vieți de Tinichea

Vieți de Tinichea
133,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Vieți de Tinichea este un roman plin de vibrații, un elogiu rafinat al contemplației active, dar și o meditație elegiacă despre iubire și despre frumusețea sălbatică a naturii.

Țintuit în patul său de bolnav, înconjurat de familie - soție, soră, copii, nepoți - gata să-l hrănească, să-l spele, să-i citească, George, un fost ceasornicar, simte că timpul se scurge și că lumea lui se închide.

în haosul acestei agonii, îl năpădesc amintirile, mai ales cele despre tatăl său, Howard, un vânzător ambulant care bătea drumurile unui colț de țară din Noua Anglie cu căruța plină de tot felul de fleacuri.

îndrăgostit de natură, acesta se rătăcea adesea, oprindu-se ore întregi la malul unui râu, pe un câmp sau la marginea unei păduri... ascunzându-și acolo crizele de epilepsie, rușinosul secret al familiei sale. La rândul său, Haword își amintește de propriul tată, predicator, un om "ciudat și blând".

Recenzii

„Cel mai bun roman de debut al anului 2009.“ --  National Public Radio

„Prin stilul sau uimitor de liric si de tandru, Harding a creat un roman unic despre mostenirea spirituala, cu un suspans psihologic si metafizic extraordinar.“ --  Booklist

„Un debut remarcabil... Adevarata vedeta a romanului este limbajul lui Harding... un desavarsit exemplu de maiestrie romanesca.“ --  Publishers Weekly

”A citi Vieţi de tinichea e ca şi cum ai asculta un pendul vechi, într-o cameră goală. Fiecare bătaie de ceas coincide cu ultimele bătăi de inimă ale protagonistului, George, care ne duc înapoi, spre un trecut ignorat, respins de bătrân, până pe patul de moarte. E ca şi cum ai deschide vechiul ceas şi ai privi înăuntru, în mecanismele lui/ale gândirii umane. Când corpul nostru rămâne doar o haină învechită de timp, amintirile sunt cele care ne mai rămân, împletindu-se cu halucinaţiile, cu ceea ce credem că ştim, cu paşii din trecut şi din prezent.

Chipurile de acum, familia care veghează asupra lui, tot prezentul devine paradoxal o umbră pentru George, pentru ca vechea sa familie, cu imaginile propriei copilării, să se întoarcă, puternice, spre el, oferindu-ne astfel, printr-o dramă de familie, atât o perspectivă interesantă asupra Noii Anglii, cât şi o pătrundere a sufletului uman şi o meditaţie asupra vieţii şi a morţii.

,,George nu-şi îngăduia niciodată să şi-l închipuie pe tatăl său”, dar înainte cu ,,o sută şaizeci şi opt de ore să se prăpădească”, devenit ,,imaterial, aproape o fantomă”, George este bântuit de amintirile copilăriei, a tatălui epileptic, a tuturor poveştilor nespuse. Memoria sa se opreşte pentru o ultimă oară asupra lui Howard, scoţându-l din neantul uitării şi creându-l încă o dată. Prin fluxul memoriei involuntare se jonglează între gândurile lui George-fiul şi cele ale lui Howard-tatăl, umplând golurile şi încercând pentru o ultimă oară o împăcare cu propriul trecut. La rândul său, Howard îşi aminteşte de propriul tată, pastorul rupt complet de lume, pierzându-se în final în propria minte.

Relaţia dintre fiu şi tată, urmărită pe trei generaţii, evoluţia lor, de la o viaţă închinată lui Dumnezeu, apoi la cea dedicată naturii, pentru ca în final George să se întoarcă spre lumea ceasurilor şi a tuturor lucrurilor create de Om, face din Vieţi de tinichea unul dintre acele romane psihologice care redau prin tensiunea descrisă şi minimalismul dialogurilor ceea ce nu poate fi descris în cuvinte, ci doar simţit.”

Plusuri: Stilul, limbajul liric, construcţia psihologică;

Minusuri: Există câteva puncte în această carte unde sunt redate gândurile personajelor feminine, dar acestea sunt vag prezentate;

Recomandari: Iubitorilor de cărţi lirice, la graniţa dintre clasic şi modern, celor interesaţi de literatura şi istoria Americii.

-- Raisa Stoleriu, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 172
Editura: Litera
Apariția: 2013
ISBN: 978-606-849-435-7
Dimensiuni: 12 x 19 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri