Viața unui Om Singur

Mai multe poze

Viața unui Om Singur
265,00 MDL (66,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Viata unui Om Singur este volumul de memorii al regretatului carturar Adrian Marino, o autobiografie ce se opreste la anul 1999.

Autorul rememoreaza sase decenii de existenta, cu represiunea, deportarea in Baragan si insingurarea morala de dupa 1989. Manuscrisul face parte din fondul „Adrian Marino” al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Autobiografie indelung asteptata, volumul ce apare, conform dorintei autorului, la cinci ani de la moartea sa captiveaza prin traseul unei vieti de exceptie, ca si prin valoarea culturala a marturiei pe care o aduce.

Recenzie

Este cea mai scandaloasă carte a anului 2010. Conform dorinţei testamentare, volumul urma să fie publicat la 5 ani după moartea autorului.

Scandalul a fost regizat la început printr-o scurgere de informaţie într-un cotidian bucureştean. Cartea încă nu apăruse. Adrian Marino atacă fără menajamente cam toată spuma literară românească. Elitele se pun pe Marino. Este învinuit că a colaborat cu securitatea.

„Este un volum imens, de vreo 1400 de pagini, care trebuie puţin redus şi rescris, în sensul că vreau să-l modific spre o autobiografie pur intelectuală, ideologică şi culturală. în prima versiune este prea anecdotic, prea istoric, prea factologicspunea Adrian Marino în-tr-un interviu din 1997.

Doi ani mai târziu revine asupra manuscrisului şi-l rescrie integral pe baze şi principii noi. Această ultimă variantă a fost predată Editurii Polirom şi a apărut la 5 ani după moartea unuia dintre cei mai importanţi oameni de cultură ai României din a doua jumătate a secolului trecut.

Cel care de şase decenii „gândea mereu altfel" şi era privit ca un intrus în cultura română a reuşit să trăiască doar din scris, fiind printre puţinii scriitori profesionişti ai momentului. Cărţile sale teoretice au fost traduse în limbile de circulaţie internaţională. Avea dreptul moral să constate: „Mi-a devenit pur şi simplu greu de suportat actuala Românie de „chirpici", luată mereu de ape".

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Adrian Marino (1921-2005) a publicat: Viata lui Alexandru Macedonski, Bucuresti, Editura pentru Literatura, 1965; Opera lui Alexandru Macedonski, Bucuresti, Editura pentru Literatura, 1967; Introducere in critica literara, Bucuresti, Editura Tineretului, 1968; tr. maghiara, Bucuresti, Kriterion, 1979; Modern, Modernism, Modernitate, Bucuresti, Univers, 1969; tr. sarba: Moderno, Modernizam, Modernost, Beograd, Narodna Kniga, 1997; Rumanische Erzahler der Gegenwart, Berna, Gute Schriften, 1972 (antologie)

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 528
Editura: Polirom
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-46-1628-2
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri