Viaţa pe un Peron (BPT, Vol. 29)

Viaţa pe un Peron (BPT, Vol. 29)
54,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

În centrul cărţilor lui Octavian Paler nu se află nici sfântul, nici bruta absolută, nici supraomul nietzschean, ci tocmai omul obişnuit, sumă de calităţi şi defecte, patimi şi slăbiciuni, îndoieli şi angoase. Oricine se poate aşadar proiecta sau regăsi în paginile acestui roman. Fiindcă pe peron nu este El, eroul exemplar ieşit din seria biologică. Pe peron suntem noi.

”Gravitate fără morgă; asumare şi autoangajare; mize înalte şi blestematele probleme insolubile ale individului şi ale comunităţii; sensibilitate şi conştiinţă; anxietate şi aspiraţie către echilibru; fragilitatea eului şi, ca formă de apărare, proiectarea într-un câmp anistoric al valorilor tari; o ideaţie atât de bogată şi de vie, cuprinsă în tipare de „inviolabilitate“ sintactică...” - Daniel Cristea-Enache

 

Recenzii


 

”Dacă ar fi să reduci totul la un normal, ce ar însemna asta? Poate să definitivezi un război pierdut încă de la primul foc de armă între normalitatea individuală şi normalitatea colectivă. Totuşi, istovit de o luptă efemerizată, recurgi la a te zidi între o serie de pereţi transparenţi din care să-ţi făurești propriile tale „măşti de sticlă”. Zece pereţi cât zece porunci. Şi astfel, întreaga pledoarie a lui Octavian Paler, în care motivează grozava şi spectaculoasa naştere a acestora, se desfăşoară singură, spiralat, suflând un luciu apăsător poruncilor demn de o biblie personală. Fără îndoială nu conceperea acestora le dă sensul sau importanţa, ci pur şi simplu ele motivează prin existenţa lor şi a mesajului ce-l poartă.

Procesul de creare şi selecţie este făcut public doar printr-o extremă generozitate a autorului, dar care îl subjugă pe acesta unei transformări intuitive. Astfel se naşte o viaţă ghid, o trăire intens clasificată drept nevrotică, dar adverbială, un soi de gaică pentru hainele grele ale custării. Subliniind valoarea inestimabilă a celor zece porunci, lectura se explică din primele pagini a fi una a unei cărţi duhovniceşti fără sensuri mistice. Până și autorul devine îngâmfat ca un semi-zeu şi mândru de prestanţa sa în conceperea acestui „decalog”, ajungând totuşi în final a-şi descoperi neînsemnatul în faţa unei forţei superioare.

Dar e o „laudă de sine” motivată de ideea unei confesiuni, căci aflat sub presiunea unui drum marcat orientativ de către aceste principii autorul recurge la o căinţă mascată, o scuză nefirească, în ciuda perfecţiunii normelor, în război şi-n dragoste totul e posibil.

Există totuşi o întrebare apăsătoare ridicată din sprânceană de câteva ori pe parcursul cărţii. Protagonistul istoriseşte o serie de întâmplări personale premergătoare peronului realizând o punte subtilă în istorisirea celor întâmplate Eleonorei, o prezenţă standardizată, o femeie determinată dar supusă împrejurărilor şi circumstanţelor. Dovada acestor trăsături stă în capacitatea Eleonorei de a-şi extirpa pustiul interior şi cel exterior tocmai prin inaugurarea unei legături telefonice nefireşti şi imaginare cu lumea civilizată.

Prin intermediul ei, al „fetiţei”, „profesorul” încadrează şi viziunea feminină asupra unei societăţi visceral înveninate de o nedreptate înverşunată, ajunsă a fi victima unei conjuncturi nefavorabile care o plasează pe peronul aflat intr-o intersecţie a destinelor. Dar întrebarea, referită precedent, îşi are apogeul în momentul dispariţiei Eleonorei căci totul capătă apoi culoarea unei clădiri în demolare, sensul nu mai există iar lumina speranţei devine infimă. Întrebarea: au existat acestea toate?

Femeia cu ţipăt din frizerie, îmblânzitori de şerpi, Eleonora, oraşul fără lumini, vocea din telefon a judecătorului, peronul, mlaştina şi-n cele din urmă „profesorul”? Sau totul s-a rezumat la o falsă prezumţie? Căci în final e o poveste despre război şi dragoste, despre o „mangustă şi şarpele” ei, e o lecţie predată de o luptă crâncenă cu interiorul, o maturizare trepidantă a unui om care învaţă despre viaţă prin viaţă.”

--  Cosmin Popa, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 240
Editura: Litera
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-675-654-2
Dimensiuni: 12 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri