Viața pe muchie de cuțit (Roman autobiografic)

Viața pe muchie de cuțit (Roman autobiografic)
104,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Fragment

Pe la sfârşitul anilor '80, deasupra Europei au bătut vânturile libertăţii. libertatea de a spune, de a activa, de a te auto-exprima. Vânturile libertăţii au inundat Polonia, Cehoslovacia, România şi alte ţări.

URSS îşi trăia ultimele clipe de viaţă, adică nu se baza pe o economie de piaţă, pe concurenţă, ceea ce a frânat în mare măsură evoluţia spre bine a economiei, dar şi a economiei naţionale a republicilor unionale, precum şi a tuturor celor din sistemul socialist.

Tot mai multe şi mai multe mitinguri cu participarea a zeci de mii de manifestanţi se organizau în Pieţele centrale ale republicilor, inclusiv la Chişinău.

Mircea Stejaru era mereu în vâltoarea acestor evenimente. Dacă fraţii săi - Gheorghe şi Mihai Stejaru - erau nişte zeloşi organizatori politici, pe care masele îi urmau, Mircea a găsit altă cale de manifestare — declaraţiile în presă şi poezia... La mitinguri devenise un tribun.

În sfârşit, a venit şi timpul lui Mircea... Prea mulţi ani a mocnit în sufletul lui dorul de exprimare a dragostei faţă de limba română, faţă de pământul natal.

La una din manifestări Mircea a citit un şir de poezii la tema zilei, printre care una despre starea deplorabilă a băştinaşilor, care nu aveau loc de trai, care locuiau prin cămine. Printre ei fiind chiar autorul:

Ei în vii îşi faceau case,
Noi de cu zori munceam în vii,
Noi cu mâinile crăpate,
Ei - în chefuri şi beţii.
Noi - ticsiţi în troleibuze,
Ei — în negre limuzine,
Ei — cu trei apartamente,
Noi — trăind pe la cămine.
Ei — cu magazine-aparte,
Noi - în rând după nimic,
Ei - minţind şi zi şi noapte,
Noi - timoraţi de-un mistific!
Noi - cu adevărată faţă,
Ei - cu dictatură cruntă,
Noi cu faţa de duminici,
Ei — cu chip de mască slută.
Ei - de multe alte neamuri,
Ei, adică-s crai aici,
Noi - a neamului vechi ramuri,
Noi, o, Doamne - venetici!

Mulţimea a explodat. S-a spus, în sfârşit, adevărului pe nume...

Despre Autor

Simion Ghimpu (24 mai 1939, Colonița, județul Chișinău, România - 27 iulie 2010) a fost un poet, textier și profesor universitar din Republica Moldova. Doctor în studiul artelor, Institutul „A.V.Lunacearski” din Moscova, 1969. A compus versurile a peste 100 de cântece ale compozitorilor Eugen Doga, Ion Aldea Teodorovici, Mihai Dolgan ș.a. Printre acestea se numără șlagărele Numai tu, Ce rost are?, Iubiți învățători, Inima mea e Moldova ș.a..

De același autor: Mereu (Hyperion, 1995), Reversul sentimentelor (Ruxanda, 2000), Dincolo (Pontos, 2002), Descifrări (Pontos, 2004), Jeep-ul și Sănia de la Colonița (Pontos, 2008) și Ia să-mi spui (Pontos, 2008).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Viața pe muchie de cuțit (Roman autobiografic)
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 300
Editura: Pontos
Apariția: 2009
ISBN: 978-9975-51-021-9
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3800

Pareri