Viaţa Mai Târziu

Viaţa Mai Târziu
35,00 MDL (7,04 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Viaţa Mai Târziu sunt amintirile sau şi amintirile din viaţa pe care am trăit-o mai înainte. Este a doua viaţă. Dacă o scriu, o mai trăiesc o dată. Pe cealaltă viaţă, din care începe Viaţa mai târziu, nu o mai pot trăi.

Precizarea autorului însuşi e dovada elocventă a căutării unor puncte de sprijin şi a unor noi puncte de vedere pe care să se aşeze trama epică: „Nu am fost tare şi nu ţi-am făcut, Cipriana, un sat şi o Vale a Suhatului la Chişinău. Am făcut pentru tine doar că am găsit-o pe Ea.

Şi, apoi, în doi, te-am căutat să te găsim. Dar Suhatul tău trebuie totuşi să-l ai. Dacă-l descoperi, dai şi de Valea Suhatului. O să dai. Şi o să fie ale tale. Acestea, satul şi Valea Suhatului, sunt numai două puncte de sprijin, dar fac cât toate celelalte puncte de sprijin”. Ele se dau şi trebuie descoperite pentru Viaţa mai târziu”.

Oglinda pe care şi-a pus cu insistenţă unele personaje confirmă o stăruire obsesivă în amintirile ecran care aparţin unui „mai târziu”. Teama de singurătate, singurătatea fiind o temă constantă de la debut, apare anume la cumpăna dintre conştiinţă şi preconştient.

Tedi (Toadre) se fixează în punctul de intersectare a amintirii celor două dragoste ale sale (Elena şi Irina) şi relaţiilor părinteşti cu fiica Maria (Meri): „Şi mă străfulgeră o ameninţare, până în adâncul sufletului şi al inimii. Singurătatea adevărată abia acum mă ameninţă. Mă şi vedeam rămas şi fără de Maria”. ” -- Mihai Cimpoi

Haralabie Moraru nu înjură, fiindcă se teme de Cel de Sus. Şi pentru că maică-sa l-a învăţat că un om cu frica de Dumnezeu nu poate fi nici hidos, nici josnic, nici trădător, nici să facă rău de dragul răului. Cea care l-a născut, căreia noi îi ziceam cu toţii ”mama Paraschiva”, era o sfântă.” -- Nicolae Dabija

Despre Autor

Haralambie Moraru s-a născut pe 23 februarie 1950, în satul Coştangalia, raionul Cantemir. A absolvit, în 1972, Facultatea de Filologie (secţia Jurnalism) a Universităţii de Stat din Moldova.

 

A semnat volumele de proză „Nimeni nu rămâne singur” (1980), „Grâu nou” (1983), „Pragul dinspre zi” (1987), „Ploi mari în secolul XX” (1989), „Viaţa mai târziu” (2004) şi cel de publicistică - „Lecţia Iurie Colesnic” (2005).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 183
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2004
ISBN: 9975-69-447-1
Dimensiuni: 15 x 20,2 cm
Greutatea: 0.4600

Pareri