Viaţa lui David Copperfield. Vol. II

Viaţa lui David Copperfield. Vol. II

Preț de Listă: 50,00 MDL (12,50 RON)

Preț: 37,50 MDL (9,38 RON)

Economisești: 12,50 MDL (3,13 RON) (25%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

David Copperfield marchează un moment de cotitură în evoluţia lui Charles Dickens (1812-1870). Biografia lui David Copperfield izvorăşte, fără ca amănuntele să fie identice, din propria viaţă a scriitorului şi este realizată în maniera care-i permite cititorului să trăiască aievea, împreună cu eroul, sentimentele de încredere, frustrare, entuziasm, milă, pe care autorul urmărea să le zugrăvească.

În 1852, în Cuvânt înainte la ediţia a doua a romanului, Dickens scria: Totdeauna simt o părere de rău la despărţirea de atâţia vechi prieteni născuţi în paginile mele... Nu se îndoieşte nimeni că mă port ca un părinte drăgăstos cu toţi copiii fanteziei mele. Dar, la fel ca mulţi părinţi drăgăstoşi, port în adâncul sufletului chipul copilului meu preferat. Şi numele acestuia este David Copperfield.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

”Considerată adesea drept cea mai autobiografică operă a lui Dickens, relatarea lui David despre necazurile copilăriei, munca grea în depozitul tatălui vitreg, pregătirea ca ziarist şi reporter parlamentar oglindeşte, în mod clar, propria experienţă a lui Dickens. Explorare complexă a evoluţiei psihologice, David Copperfield - unul dintre romanele favorite ale lui Sigmund Freud - reuşeşte să combine elemente ale basmului cu deschiderea bildungsromanului. Copilăria idilică a orfanului este brusc zdruncinată de „fermitatea" patriarhală a tatălui vitreg, dl Murstone.

Suferinţele lui David sunt urmărite de-a lungul copilăriei, mariajului cu „soţia-copil" Dora şi ajungerii la maturitate, după ce învaţă să-şi „îmblânzească inima", transformân-du-seîntr-un exponent al clasei mijlocii.

Naraţiunea evocă actul rememorării, investigând în acelaşi timp natura memoriei însăşi. Evoluţia lui David este prezentată în paralel cu cea a altor orfani, iar cea a răzbunătorului domn Murstone, în contrapondere cu carnavalescul domn Micawber. Dickens sondează şi neliniştile ce învăluie relaţiile dintre clase şi sexe, în episodul seducerii muncitoarei Emily de către Steerforth, în intenţiile lui Uriah faţă de cucernica Agnes, ca şi în trecerea lui David de la sexualitatea copilăroasă a Dorei, la raţionalismul domestic al lui Agnes, în încercarea sa de a-şi întemeia o familie.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Descrierea Colecției

Colecţia "Biblioteca pentru toţi copiii" cuprinde cărţile de neuitat ale copilăriei, capodopere ale literaturii române şi universale, fără de care este greu să-ţi imaginezi o bibliotecă personală a unui cititor avizat, indiferent de vârsta acestuia.

Cărţile, destinate tuturor copiilor, dar... şi adulţilor care nu au avut încă şansa să le citească, sunt prefaţate de traducători, scriitori, istorici şi critici literari cunoscuţi.

Detaliile Produsului

Grupa de Vârstă: 9-12 ani, 13-18 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 394
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2005
ISBN: 9789975697354
Dimensiuni: 15 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri