Versetele Satanice

Versetele Satanice
469,00 MDL (117,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Controversatul roman Versetele satanice i‑a adus lui Rushdie pre­miul Whitbread, o nominalizare la premiul Booker si o condam­nare la moarte a carei amenintare inca mai staruie asupra scriitorului.

Polemicile legate de posibilele conotatii blasfematorii ale cartii au pus uneori in umbra discutiile legate de meritele literare ale tex­tului si de rolul jucat de acesta pe scena literaturii contem­porane britanice. Dar Versetele satanice e de fapt un roman superb despre dezradacinari de tot felul, despre mosteniri care trebuie sau nu acceptate, despre masti, straturi de identitati si istorii. Este in egala masura o carte a regasirilor si una a afirmatiilor, o poveste fascinanta, plina de personaje fabuloase dintr‑o lume aflata la gra­nita dintre iluzie si realitate.

Lui Salman Rushdie i‑a fost decernat recent titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, fapt ce a suscitat reactii violente din par­tea fundamentalistilor islamici, reactualizind resentimentele prici­nuite de publi­carea Versetelor satanice.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Aceasta este cartea care a declanşat revolte în întreaga lume, în 1988 şi 1989, a dus la condamnarea la moarte (fatwa) a autorului, de către Ayatollahul Khomeini al Iranului şi l-a forţat pe Rushdie să se ascundă timp de peste un deceniu. „Afacerea Rushdie" reprezintă un moment fundamental în istoria literară, în care o multitudine de tensiuni cu caracter religios şi politic s-au cristalizat, în mod exploziv, în jurul unui singur roman şi al autorului acestuia, născut în India şi educat în Marea Britanie.

Scris într-un stil jucăuş, tipic pentru realismul magic, Versetele satanice ne prezinţi un punct de vedere transcultural asupra lumii aşa cum este aceasta percepută de doi emigranţi indieni, Saladin Chamcha şi Gibreel Farishta. în momentul Genezei, de la începutul cărţii, cei doi bărbaţi ajung în Anglia ca nişte îngeri coborâţi din cer, când avionul în care se aflau este aruncat în aer de terorişti.

Rasismul britanic şi moştenirea colonială afectează aceste personaje în diferite moduri, fă-cându-l pe Gibreel să se prăbuşească în deziluzie, să aibă vise psihotice, în care el apare în chip de Arhanghelul Gavriil, care transmite profetului islamic revelaţiile sale divine. între timp, sicofantul anglofil Saladin se transformă în diavol, suferind o mutaţie fizică pe care nu o poate controla. O mulţime de personaje, britanici de origine africană şi asiatică, examinează experienţele postcoloniale ale emigranţilor în acest roman.

Prin mixarea cuvintelor, a lumilor, a istoriilor diferite, a ficţiunilor, viselor, deziluziilor şi profeţiilor, stilul lui Rushdie devine un exerciţiu de cosmopolitanism.

în secvenţele visurilor lui Gibreel, concentrate în şi în jurul Meccăi, Rushdie se întreabă ce a făcut ca „o idee nouă", Islamul, să câştige teren, în timp ce o multitudine de alte idei nu au reuşit să aprindă imaginaţia oamenilor. Răspunsul la această întrebare poate fi găsit în convingerea „de neclintit" a profetului că ideea sa este absolută şi pură. Prin transpunerea vieţii profetului în ficţiune şi prin inserarea unui personaj psihotic în rolul îngerului, Rushdie a reuşit să ofenseze milioane de musulmani în întreaga lume şi a provocat un sentiment de indignare care persistă până în prezent.
 
-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Salman Rushdie s‑a nascut la Bombay (azi Mumbai), in 1947. La virsta de treisprezece ani pleaca in Anglia, unde va studia is­toria la prestigiosul King’s College din Cambridge. Dupa absolvire se muta la Karachi, in Pakistan. Are o scurta si nefericita experi­enta in televiziune, dupa care se intoarce in Anglia, unde isi con­struieste o cariera de scriitor profesionist.

Debuteaza in 1975 cu Grimus (Polirom, 2008), dar romanul care l‑a impus definitiv a fost Copiii din miez de noapte (1981; Polirom, 2005, 2007), distins cu Booker Prize in 1981 si The Booker of Bookers in 1993.

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Satanic Verses: A Novel
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 656
Editura: Polirom
Apariția: 2007
ISBN: 978-973-46-0827-0
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri