Vacile lui Stalin

Vacile lui Stalin
292,00 MDL (61,55 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba finlandeza si note de Sigrid Crasnean
 
Sofi Oksanen, cea mai importanta scriitoare finlandeza contemporana a mai publicat la Editura Polirom romanul Purificare (2012), carte tradusa in 43 de tari si recompensata cu peste 10 premii literare importante.
 
Vacile lui Stalin (2003), romanul de debut al lui Sofi Oksanen, urmareste cu o luciditate si o franchete uneori brutale destinele a doua imigrante estoniene, mama si fiica, marcate de stigmatul originii lor „rusinoase”. Intr-o epoca in care pentru concetatenii lor finlandezi a fi estoniana este sinonim cu a fi prostituata sau informatoare KGB, Katariina si Anna sint silite sa-si treaca sub tacere originile pentru a fi acceptate de semenii lor.
 
Dar trecutul inchis in tainitele sufletului le macina pe dinauntru ca o boala nestiuta, creindu-le un sentiment acut de dezradacinare. Daca, in cazul Katariinei, nevoia de exorcizare a trecutului se manifesta printr-o totala negare de sine, pentru Anna, aceasta ia forma unei boli nervoase acute, care pune stapinire pe viata ei. Sofi Oksanen zugraveste cu o veridicitate remarcabila atrocitatile regimului comunist si realitatea dezolanta din Estonia sovietica, pe care personajele sale o privesc deopotriva ca pe o patrie iubita si detestata, ca pe un infern si un refugiu.
 

Sofi Oksanen relateaza in Vacile lui Stalin povestea familiei sale: mama sa, o tinara colhoznica din Estonia, intilneste in anii ’70 un finlandez chipes aflat in trecere. Insa Razboiul Rece distruge aceasta idila. Supravegherea si denunturile fac povestea de iubire imposibila. Perestroika nu schimba nimic: femeia estoniana este fie o curva, fie o informatoare KGB. Sofi Oksanen descrie utopiile tocmai prin ceea ce vor sa tainuiasca, fie ca e vorba de mesele sovietice supraincarcate pentru a masca lipsurile sau de farfuriile aproape goale pe care occidentalii le servesc convivilor pentru a uita ca se ghiftuiesc in serile de singuratate.” -- Le Nouvel Observateur


Recenzii

”Acest roman de debut aduna mai multe romane la un loc: jurnalul alimentar al unei bulimice anorexice, biografia unei finlandeze de origine estoniana, radiografia tarelor aduse de emigratie, epopeea estoniana din epoca stalinista, cronica relatiilor fino-estoniene din anii ’70 si pina in prezent (cu un accent omenesc pe micul trafic de frontiera, prostitutia curenta, inrudirea formala si infratirea intr-o suspiciune reciproca).
Atit de multe buzunare are acest roman, incit ai binisor de cautat daca vrei sa gasesti cheile. In schimb, descoperi aici, tinuta ca intr-un marsupiu, o buna parte din povestea ce va ajunge la maturitate in Purificare.”-- Claudiu Constantinescu

”Un ritm ametitor, un interminabil slalom prin diferite momente ale vietii, un amestec savuros al cronologiilor, fara insa a scapa din mina matrita cauza-efect, toate astea fac din romanul Vacile lui Stalin un tablou incredibil al esecului pe care societatile care au fost cucerite de pecinginea rosie l-au trait, de la inceputul instaurarii guvernelor comuniste, pina mult dupa caderea acestora. De la frica de deportare, foamea cauzata de lipsa mincarii sau disperarea care duce la tradarea dintre frati pina la foamea cauzata de lipsa banilor sau frica de un viitor in care nimic nu e sigur, viata in comunism si dupa caderea acestuia, a fost un calvar pe care Sofi Oksanen il descrie cu o incredibila dexteritate.” -- Ovidiu Leonte

Plusuri: Un roman plin de informații: despre bulimie, despre anorexie, despre comunism, despre deportările în Siberia, despre raporturile pe care comuniștii din URSS le aveau cu capitaliștii din Finlanda. Ritmul alert obligă la lecturare. Ruperea acțiunii în capitole scurte, care să întind uneori pe un singur rând, oferă o experiență literară unică.  

Minusuri: Romanul poate să deprime. Personajele sunt profund nefericite, iar atmosfera este foarte apăsătoare pe alocuri.   

Recomandari: În general, românii se consideră victime unice ale comunismului. Cumva, ei se percep mai afectați de efectele lui negative decât orice alt neam de pe pământ. Romanul Vacile lui Stalin este dovadă foarte clară că lucrurile nu stau deloc așa. Din acest motiv îl recomand tuturor celor care sunt curioși în ce fel a afectat comunismul celelalte țări.

--Ovidiu Leonte, www.bookblog.ro


Despre Autor

Sofi Oksanen s-a nascut in 1977, la Jyvaskyla, in Finlanda. A studiat literatura si dramaturgia la Helsinki, devenind cunoscuta odata cu romanele Stalinin lehmat (Vacile lui Stalin, 2003; Polirom, 2012) si Baby Jane (2005).

In 2007 a scris piesa de teatru Puhdistus (Purificare); aceasta s-a bucurat de un mare succes pe scena Teatrului National Finlandez si a stat la baza romanului cu acelasi titlu, publicat in 2008 (Polirom, 2012, 2013).

Purificare s-a plasat in topul bestsellerurilor finlandeze si i s-au decernat numeroase premii internationale de prestigiu.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 448
Editura: Polirom
Apariția: Octombrie 2012
ISBN: 978-973-46-3086-8
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.5500

Pareri