Vă scriu din Teheran

Mai multe poze

Vă scriu din Teheran
224,00 MDL (56,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

 
Traducere de Nicolae Constantinescu.
 
Experienta iraniana a jurnalistei Delphine Minoui, corespondenta ziarului Le Figaro in Orientul Mijlociu
 
In 2009, jurnalista Delphine Minoui parasea in graba Iranul, inspaimintata ca politia avea sa o opreasca in ultima clipa. Timp de zece ani, transmisese de aici reportaje pentru mass-media franceza, ca Radio France si Le Figaro. In toata aceasta perioada a fost hartuita permanent, asemenea multor jurnalisti occidentali care, ca si ea, aveau origini iraniene. 
 
Va scriu din Teheran prezinta, sub forma unei emotionante scrisori adresate bunicului sau defunct, experienta sa iraniana. Intr-o carte in care trecutul si prezentul se intrepatrund, Delphine Minoui propune o perspectiva proaspata si nuantata asupra acestei tari visate si temute, oscilind permanent intre deschidere si izolare. Alaturi de ea, patrundem in interiorul periculoasei militii Basij si al serviciilor de securitate, dar descoperim si sufletul poporului iranian prin bunica Mamani, prietena Niloufar sau tinara Sepideh.
 
„Delphine Minoui analizeaza totul. Iar analizele pe care le-a facut in acesti ani ne dezvaluie Iranul in esenta sa umana, dar si divina.” -- Liberation
 
 

Recenzii


 

”Cartea lui Delphine Minoui te poarta de la fascinatie la un soi sfisietor de groaza – de la patima tinerilor care lupta pentru apararea voturilor lor, la violenta de care asupritorii democratiei iraniene dau dovada, in incercarile lor de inabusire a evenimentelor stradale. Treci, astfel, succesiv, de la mirosul de iasomie tiparit in linistea si-n peretii unei cladiri, la strigatele tinerilor care doresc dreptate si la focuri de arma nejustificate.

Ca un pendul, fugind dintr-o extrema-n cealalta, te gasesti citind cu tristete versurile strazii, care-ti spun ca „Bomba lacrimogena are si parti bune/ Ca startul unei curse/ Alergi/ Ochii iti ard/ Prima data ti-e frica”, si imediat „Alergi” se transforma in „Alergam/ Cu ochii plini de lacrimi/ Spre libertate”, parca intr-un cerc vicios politic si religios existential.” -- Aryna Creanga, 6 martie 2016, pe opiniastudenteasca.ro

 
Despre Autor

 

Delphine Minoui este o reporteră specializată în problemele Orientului Mijlociu, ea a relatat pe larg în presa franceză toate evenimentele majore care au marcat această regiune asiatică în perioada ultimilor 12 ani.

În anul 2006, ea a primit Premiul Albert Londres pentru o serie de reportaje pe care le-a realizat în Irak și în Iran.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Je vous écris de Téhéran
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 312
Editura: Polirom
Apariția: Iunie 2015
ISBN: 978-973-46-5418-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri