Vă Place Brahms? - Bonjour, Tristete!

Vă Place Brahms? - Bonjour, Tristete!
126,00 MDL (31,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Va place Brahms este o frumoasa poveste de dragoste, pasionanta si melancolica, romanul Va place Brahms ? Este povestea teribila a unui tanar indragostit de o femeie de patruzeci de ani.

Paule, o decoratoare de moda, neglijata de amant, adorata de un tanar cu cincisprezece ani mai tanar decat ea, nelinistita, ezitanta in pragul unei noi relatii „iubire, pasiune, toana ?“, chinuita de o dorinta disperata de fericire, de tinerete...

O femeie de aproape patruzeci de ani, careia autoarea ii zugraveste portretul cu multa tandrete, ironie si luciditate. Privindu-se in oglinda, vedea „o alta Paule, preocupata cu pasiune de frumusetea ei si trecand cu greu de la conditia de tanara femeie la aceea de femeie tanara“. Aceasta fraza plina de melancolie, din care razbate „mica melodie“ atat de draga admiratorilor romancierei Francoise Sagan, da tonul acestui roman celebru.

Dupa Bonjour, tristete, cartea de fata descrie nemiloasele paradoxuri ale iubirii: uimirea unei intalniri si greutatea de a iubi. Nimeni nu scapa de iubire si de singuratate. Putea Paule sa iubeasca „altceva decat pe ea insasi si propria existenta“? Roger putea iubi altceva decat confortul unei vieti distrate si egoiste ? Si Francoise Sagan pune intrebari la care toti ar trebui sa incercam sa raspundem. Putem, preocupati de noi insine, sa iubim ? Cel care iubeste, nu-i condamnat la suferinta ? Iar cel care refuza sa sufere nu se protejeaza pur si simplu de iubire ? Stil simplu, captivant, care ne introduce in viata pariziana si in vidul unor vietii egocentrice.

Bonjour, Tristete este povestea unei tinere in varsta de 17 ani, care isi petrece vacanta de vara intr-o vila din Riviera franceza. Naiva din fire, intra prea devreme in rolul de adult si are mai multe relatii cu barbati de varsta tatalui ei. Viata ei amoroasa este un esec total pana in clipa in care il va intalni pe Cyrill.

Bonjour, Tristete este portretul imoralitatii ocazionale. Incercarea disperata a unei tinere femei de a intelege lumea in care traieste, este extrem de complex si frumos prezentata.

 
Despre Autor

Francoise Sagan (pseudonimul lui Francoise Quoirez) s-a nascut la 21 iunie 1935 la Cajarc (Lot), intr-o familie burgheza. Fara sa fie o eleva stralucita, ea a preferat sa citeasca singura Sartre si Camus, ratandu-si insa examenele la Sorbona.

Fascinata de Iluminarile lui Rimbaud, a scris in doar cateva saptamani Bonjour, Tristesse (titlu inspirat de un vers al lui Paul Eluard), manuscris pe care l-a depus la Editura Julliard. Romanul scriitoarei pe atunci in varsta de nici 19 ani, lansat in primavara anului 1954, a devenit rapid un bestseller, obtinand si Prix des Critiques.


Tanara Sagan a cunoscut gloria si a ajuns in scurt timp simbolul generatiilor '50-'60: "Am intalnit gloria la 18 ani in 188 de pagini, a fost ca o explozie", avea ea sa spuna mai tarziu. Inconjurata de prieteni, si-a intretinut propria legenda ducand o viata plina de excese, mereu in vizorul cronicilor mondene.

Casatorita si divortata de doua ori la rand, imbatata de succes, masini sport, bani, jocuri de noroc, droguri si alcool, de-a lungul timpului si-a castigat renumele de marea doamna ce starnea permanent mici scandaluri pe scena culturala franceza. A publicat aproape cincizeci de romane si piese de teatru, multe incununate de succes. S-a stins din viata pe 24 septembrie 2004, in varsta de 69 de ani, langa casa sa din Equemauville, unde a trait retrasa in ultimii ani.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 208
Editura: Orizonturi
Apariția: Decembrie 2012
ISBN: 9789737361820
Dimensiuni: 13 x 23 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri