Uşa Interzisă

Uşa Interzisă
196,00 MDL (43,85 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Citind aceste pagini, mi-am dat deodata seama ca am tacut bine atatia ani de zile. Neputinta de a ma exprima m-a facut, desigur, nefericit, dar ceea ce pana acum m-a impiedicat sa vorbesc liber a fost tocmai „sentimentul constient al insuficientei personale”. Veninul strans in mine nu atinsese concentratia necesara pentru a deveni leac. Eram pur si simplu necopt.

A trebuit sa cunosc spaima carnii si lehamitea ultima a sufletului, sa ma desprind de oameni care plecand au luat parti din mine, sa-mi ingrop prieteni, sa traiesc o revolutie si sa am socul intalnirii cu poporul meu, sa ma destram, sa ma detest, sa ma inec in regrete si remuscari si sa mai vreau, totusi, sa ma adun din nou.

Fara toate astea, orice pagina scrisa in nume propriu nu este decat o enorma palavrageala. 

Recenzie

Prima ediţie a apărut în 2002. A fost declarată Cartea Anului. Pe de altă parte, a fost cea mai hulită carte. Cred că de pe atunci începe ofensiva împotriva „boierilor minţii" a tinerilor proletari din cultura română.

Această carte nu este nici jurnal, nici eseu, nici roman. Liiceanu o trece într-un gen literar neexistent: „este explozia (neincadrabilă) a fiinţei mele pe parcursul unui an'. Este Eminescu din Pe mine mie redă-mâ.

„Până unde se poate împinge sinceritatea în scris? Pe de o parte, sinceritatea dă forţă scrisului, pe de alta, folosită fără limită, poate respinge pe cititorul care nu e dispus să împărtăşească cu autorul toate experienţele pe care acesta i le propune şi i le dezvăluie."

E o carte care pendulează la limita unei vieţi irosite. Liiceanu recunoaşte, tot respectul pentru curaj, că şi-a ratat vocaţia filosofică. Şi e nevoie de un curaj imens. Pentru a recunoaşte propriul eşec. Dar la hanul sincerităţii fruste a mahalalei culturale bucureştene stau legaţi inorogi care i-au adus pe Kant, Platon, Heidegger, Nietzsche.

Mahalaua aplaudă atunci când un cărturar mărturiseşte: „Cărţile edificatoare sunt monotone şi îşi propun experienţe de care nu eşti în stare; Kierkegaard pălăvrăgeşte enorm; Hegel e ca o flaşnetă; Levi-nas e mediocru; Hesse e plicticos; Cioran e minunat, dar previzibil şi îţi taie şi mai mult pofta de mâncare."

Dar aceasta e cochetarea unui aristocrat. Nu e pe bune.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 360
Editura: Humanitas
Apariția: 2007
ISBN: 978-973-50-1754-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri