Ușa Interzisă [eBook]

Ușa Interzisă [eBook]
89,99 MDL (22,50 RON)
    • 1 persoane au cumpărat acest produs.
89,99 MDL (22,50 RON)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

Veninul strans in mine nu atinsese concentratia necesara pentru a deveni leac. Eram pur si simplu necopt.

A trebuit sa cunosc spaima carnii si lehamitea ultima a sufletului, sa ma desprind de oameni care plecand au luat parti din mine, sa-mi ingrop prieteni, sa traiesc o revolutie si sa am socul intalnirii cu poporul meu, sa ma destram, sa ma detest, sa ma inec in regrete si remuscari si sa mai vreau, totusi, sa ma adun din nou. Fara toate astea, orice pagina scrisa in nume propriu nu este decat o enorma palavrageala. -- Gabriel Liiceanu

Recenzie

Prima ediţie a apărut în 2002. A fost declarată Cartea Anului. Pe de altă parte, a fost cea mai hulită carte. Cred că de pe atunci începe ofensiva împotriva „boierilor minţii" a tinerilor proletari din cultura română.

Această carte nu este nici jurnal, nici eseu, nici roman. Liiceanu o trece într-un gen literar neexistent: „este explozia (neincadrabilă) a fiinţei mele pe parcursul unui an'. Este Eminescu din Pe mine mie redă-mâ.

„Până unde se poate împinge sinceritatea în scris? Pe de o parte, sinceritatea dă forţă scrisului, pe de alta, folosită fără limită, poate respinge pe cititorul care nu e dispus să împărtăşească cu autorul toate experienţele pe care acesta i le propune şi i le dezvăluie."

E o carte care pendulează la limita unei vieţi irosite. Liiceanu recunoaşte, tot respectul pentru curaj, că şi-a ratat vocaţia filosofică. Şi e nevoie de un curaj imens. Pentru a recunoaşte propriul eşec. Dar la hanul sincerităţii fruste a mahalalei culturale bucureştene stau legaţi inorogi care i-au adus pe Kant, Platon, Heidegger, Nietzsche.

Mahalaua aplaudă atunci când un cărturar mărturiseşte: „Cărţile edificatoare sunt monotone şi îşi propun experienţe de care nu eşti în stare; Kierkegaard pălăvrăgeşte enorm; Hegel e ca o flaşnetă; Levi-nas e mediocru; Hesse e plicticos; Cioran e minunat, dar previzibil şi îţi taie şi mai mult pofta de mâncare."

Dar aceasta e cochetarea unui aristocrat. Nu e pe bune.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-50-3388-0
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android

Pareri