Universul, Zeii, Oamenii [Copertă moale]

Universul, Zeii, Oamenii [Copertă moale]
94,00 MDL (22,06 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din franceză de Dorin Onofrei.

În această carte am încercat să împărtăşesc direct, ca de la om la om, un pic din acest univers grecesc, de care sunt ataşat şi a cărui supravieţuire în fiecare dintre noi mi se pare, în lumea de azi, mai necesară ca oricând. Îmi plăcea şi faptul că această moştenire îi parvine cititorului în maniera a ceea ce Platon numeşte mituri povestite de dădace, la fel ca lucrurile care trec de la o generaţie la următoarea în afara oricărui învăţământ oficial.

Am încercat să povestesc ca şi cum tradiţia acestor mituri s-ar putea încă perpetua. Voiam ca vocea care, odinioară, de-a lungul secolelor, se adresa direct ascultătorilor greci şi care a amuţit să se facă din nou auzită de cititorii de azi şi ca, în anumite pagini ale acestei cărţi, dacă voi fi ajuns acolo, să continue să răsune ca un ecou. -- Jean-Pierre Vernant


Recenzii

”Europa poate exista, un pic tristă, fără Ghilgameş şi Enkidu. Poate fi şi fără Vişnu. Dar civilizaţia europeană nu poate fi conturată fără miturile Greciei antice.

Dintre contemporani, Jean-Pierre Vernant, filosof şi antropolog francez, era cel mai indicat să le adune, să le aşeze şi, într-un limbaj popular, dar cu abilităţi academice, să le ofere cititorului avizat. Fără acele decupări pudibonde ale povestaşilor de mituri pentru copii.

La început era Hăul, „abis orb, nocturn, nemărginit".

Apoi, din sânul Hăului, a apărut Glia. Grecii îi zic Gaia. Glia îi dă naştere unui personaj foarte important, Uranos, alias Cerul. Care „este pandantul ei exact". Aşa apare masculul, el, Uranos, şi ea, femela, Gaia.

„Uranos cel primordial nu are altă activitate decât cea sexuală. Să se împreuneze cu Gaia fără încetare, atât cât îl ţin puterile." Lumina încă nu exista. Fiindcă Uranos, întins peste Gaia, menţinea o noapte continuă. „Sărmana Gaia se pomeneşte atunci însărcinată cu o droaie întreagă de copii care nu pot ieşi din pântecul ei." Ei nu pot lua forma care e a lor, nu pot deveni fiinţe individualizate. Acolo sunt 6 titani, 6 titanide, 3 ciclopi şi 3 Cei-cu-o-sută-de-braţe. Poate mai apăreau şi alte creaturi dacă Gaia nu venea cu acel plan şiret. Ea făureşte din oţel călit un cosor şi i-1 pune în mână lui Cronos, ultimul titan. „Atunci când Uranos se revarsă înăuntrul Gaiei", Cronos taie „membrul viril" al tatălui său şi îl aruncă. Uranos, în momentul când este castrat, scoate un urlet de durere şi se îndepărtează de Gaia. Astfel Cronos a separat cerul de pământ. Iar Gaia a dat drumul titanilor şi celorlalţi copii.

După aia au apărut iubirea şi ura, zeii, giganţii, oamenii. Care au creat legendele cu vicleanul Prometeu, cocheta Elena din Războiul Troian, cicatricea lui Odiseu, inoportunul Oedip şi eroii care devin muritori.

Aşa spun cărţile.”


-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”


Video despre Carte


Despre Autor

Jean-Pierre Vernant (1914-2007), istoric și antropolog francez, a studiat filosofia și psihologia la Sorbona. Din 1948, când a intrat ca cercetător la CNRS (Centrul Național de Cercetări Științifice), preocupările lui s-au îndreptat spre antropologia Greciei antice. Zece ani mai târziu, în 1958, a devenit director de studii la École des hautes études en sciences sociales, unde, în 1964, a creat Centrul de Cercetări Comparate asupra Societăţilor Antice (în prezent, Centre Louis Gernet).

Din 1975 până în 1984 a ocupat, la Collège de France, catedra de studii comparate ale religiilor antice, unde a fost apoi profesor onorific. Abordarea lui structuralistă a mitului, tragediei și societăţii din Grecia antică a exercitat și continuă să exercite o influenţă majoră asupra cercetătorilor gândirii grecești.

Detaliile Produsului

Titlu Original: L'Univers, Les Dieux, Les Hommes
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 204
Editura: Cartier
Apariția: 2013
ISBN: 978-9975-79-019-2
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.2900

Pareri