Ungurii despre Români. Nașterea unei Imagini Etnice

Ungurii despre Români. Nașterea unei Imagini Etnice
342,00 MDL (80,06 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

In „cronica oficiala” a Europei, asa cum a fost ea scrisa de istoricii ultimelor doua secole, romanii si maghiarii formeaza unul dintre principalele cupluri conflictuale ale continentului. Melinda si Sorin Mitu arata cum au fost priviti romanii de vecinii lor de-a lungul timpului, in incercarea de a explica evenimentele istorice care i-au avut in prim-plan pe romani si pe unguri.
 
Pe baza a sute de manuscrise, discursuri, eseuri, jurnale de calatorie si articole de presa, sint descrise imaginile mentale si reprezentarile ideologice generate de zbuciumatul trecut comun al celor doua popoare. Rezultatul este un veritabil proiect imagologic, un „portret-robot” al romanilor din mai multe perspective – a istoricilor, a politicienilor, a jurnalistilor maghiari, dar si a ungurilor de rind –, care pune in evidenta aspecte mai putin cunoscute publicului.
 
Din cuprins:
Imaginea romanilor in istoriografia maghiara • Conflictul dintre Iancu de Hunedoara si „voievodul Drákula” • Relatiile dintre principii Rákóczy si domnii Tarii Romanesti • Cum erau vazuti romanii de politicienii maghiari? • Imaginea romanilor in presa maghiara • Portretul-robot al romanilor: etnopsihologia „bunului salbatic” • Demografia si apartenenta confesionala a romanilor din Transilvania • Aspectul fizic al romanilor; frumusetea femeilor • Obiceiurile romanilor; religiozitatea, superstitiile, „cultura populara” • Romanii din Principatele Dunarene

 

Despre Autor

Sorin Mitu este profesor si director al Departamentului de Istorie Moderna la Universitatea „Babes-Bolyai”, specializat in istoria Transilvaniei, in imagologie comparata si in studiul nationalismului.

A publicat peste 30 de carti, aparute la edituri din Romania, Ungaria, Germania, Spania si Canada, intre care: Geneza identitatii nationale la romanii ardeleni (1997), National Identity of Romanians in Transylvania (2001), Die ethnische Identität der Siebenburger Rumänen (2003), Transilvania mea (Polirom, 2006, 2013), Building Identities in Transylvania. A Comparative Approach (2014), Historia de Asia moderna (2014).

Lucrarile sale au fost recenzate in reviste caAmerican Historical ReviewSlavic ReviewThe Slavonic and East European ReviewNations and NationalismNationalities Papers,Millenium. Journal of International StudiesJahrbucher fur Geschichte und Kultur SudosteuropasZeitschrift fur Siebenburgische LandeskundeSehepunkte. Rezensionsjournal fur die GeschichtswissenschaftenSudost-ForschungenSudosteuropa Mitteilungen22,DilemaDilemateca.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 424
Editura: Polirom
Apariția: Iulie 2014
ISBN: 978-973-46-4685-2
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri