Unchiul din Paris

Unchiul din Paris
99,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare prin Curier
  • În Chișinău: 24 de ore
  • În Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

    • 4 persoane au cumpărat acest produs.

Produse Asemănătoare

Bifează produse pentru a le adăuga în coșul de cumpărături sau selecteaza toate

Descriere

„Avem aici romanul despărţirii de obsedantul deceniu. În paralel cu drama unchiului, se desfăşoară povestea de dragoste a nepotului cu o colegă de la medicină, ca un fel de contrapunct tematic. E o povestire agreabilă în genul unui realism cotidian eliberat de convenţionalisme, un realism relaxat şi în bună măsură dezideologizat, dar numai pe partea poveştii de dragoste a medicinistului simpatic ca tânăr din lumea nouă, indiferent la trecut.

Pe măsură ce unchiul înţelege ce s-a întâmplat în Basarabia după plecarea lui, descoperă şi nepotul rănile trecutului.”-- Ion Simuț

Fragment:

”Vine unchiul din Franţa.

De la Paris.

De altfel, nici nu-mi imaginez un francez normal care să locuiască în altă parte decât la Paris. Sau cel puţin să declare că locuiește în altă parte. Oricum – Moulin-Rouge, Place d’Étoile, Louvre și așa mai departe. Dacă e să moară, între noi, chiar și eu, anul trecut, când am fost trimis la Karlovy Vary să-mi spăl intestinele (care, nu știu de ce, o dor mai al dracului pe mama decât pe mine!), chiar și eu, zic, tot de la Moscova mă dădeam.

Lucru care-i făcea să se învineţească de invidie pe toţi federalii ăia cu pietroaie la ficat, veniţi de prin dorfurile lor anonime, dar mai ales pe brunhildele lor de categorie semigrea cu degetele ca niște cârnăciori, care nu plesneau numai pentru că erau pline de inele. Îmi amintesc mai cu seamă de unul, un burgher durduliu și fericit, cu vinișoare albastre pe toată faţa, care mă întâlnea în fiece dimineaţă pe coridorul „Imperialului”, chiţcăind: „A, Moskau! Trujba! Trujba!...”

 

Despre Autor


 

Aureliu Busuioc (1928, Cobâlca, azi Codreanca, județul Orhei – 2012, Chișinău), scriitor român. Își ia bacalaureatul la Colegiul „C. Diaconovici-Loga” din Timișoara. Urmează Școala Militară de Ofițeri Activi de Transmisiuni din Sibiu, pe care, în timpul examenelor de absolvire (1949), o părăsește, pentru a se alătura familiei, obligată de autoritățile sovietice de ocupație să se „repatrieze”.

Se află în lagărul sovietic de filtrare de la Sighet (1949-1950). Este depanator-radio la un atelier din Chișinău, student la Institutul Pedagogic din Chișinău, apoi redactor la Editura de Stat.

În 1955 debutează editorial cuplacheta de poezii umoristice Prafuri amare și cu cartea pentru copii La pădure. Lucrează în presa timpului. Îi apar volumele de versuri Piatra de încercare, Firicel de floare rară, Dor, Poezii. În 1966 publică romanul Singur în fața dragostei.  În 1969, la Teatrul Luceafărul din Chișinău îi este montată piesa Radu Ștefan, întâiul și ultimul, interzisă de autorități după câteva reprezentații.

În 1973 îi apare romanul Unchiul din Paris, tradus peste un an în rusă, germană (trei ediții), slovacă, bulgară ș.a. În 1986 îi apare romanul Local – ploi de scurtă durată. Laureat al Premiului Național (1996). În ultimii 15 ani, publică romanele Lătrând la lună (1997), Pactizând cu diavolul (1999), Spune-mi Gione! (2003), Hronicul Găinarilor (2006), Si a fost noapte...(2012).

_

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 185
BRAND: Cartier
Apariția: 2016
ISBN: 9789975863957
Dimensiuni: 20 x 13 cm

Pareri