Un Tecut care se Încăpăţânează să nu mai Treacă [eBook]

Un Tecut care se Încăpăţânează să nu mai Treacă [eBook]

Preț de Listă: 94,99 MDL (23,75 RON)

Preț: 65,54 MDL (16,39 RON)

Economisești: 29,45 MDL (7,36 RON) (31%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediție Prin (PDF)

* cîmpuri obligatorii

Preț de Listă: 94,99 MDL (23,75 RON)

Preț: 65,54 MDL (16,39 RON)

Economisești: 29,45 MDL (7,36 RON) (31%)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 5 rate cu 0% dobândă!

Descriere

Volumul acesta, gândit anume pentru publicul românesc, poartă titlul sub care s-a desfăşurat întâlnirea Înapoi la argument dintre Horia-Roman Patapievici şi Bronisław Wildstein: Un trecut care se încăpățânează să nu mai treacă.

Trecutul, ca şi prezentul, despre care vorbesc eseurile adunate în această carte nu sunt doar trecutul şi prezentul Poloniei. Iubindu-şi nespus patria, Bronisław Wildstein ştie totodată că ea se vede cel mai bine de la acea altitudine de unde se pot îmbrăţişa perspectivele cele mai vaste. De aceea, intransigenţa cu care judecă faptele trecutului şi distorsiunile prezentului se întemeiază pe opţiuni ferme, capabile să meargă împotriva curentului, fiindcă nu sunt conjuncturale, ci ţin de o atitudine adâncă, de o gândire vie, saturată de concret, obsedată de adevăr şi de moralitate.

„Este nevoie de sinceritate, de transparenţă, de acuratețe istorică atunci când analizăm chestiuni care sunt de atâtea ori distorsionate şi falsificate de profeţii etnocentrici. Bronek pledează pentru nuanţe atunci când se operează critici de plano la adresa catolicismului polonez. El le reaminteşte concetăţenilor săi că Biserica Catolică a fost marele reazem al rezistenței din Polonia, că graţie catolicismului, în primul rând, identitatea poloneză a reuşit să se salveze. Nu există urmă de fundamentalism în gândirea lui Bronek Wildstein. A fost şi rămâne un admirator al lui Leszek Kołakowski.

A fost şi rămâne un spirit modern, opus oricărui obscurantism bigot. Ceea ce-l distinge de atâţia dintre foştii săi colegi, ceea ce-l face o voce aparte în Polonia, şi aş zice în Europa de Est de azi, este refuzul ambiguităţilor confortabile. Bronek nu vrea să se lase îmblânzit.“ -- Vladimir TISMĂNEANU

 

Despre Autor

BRONISŁAW WILDSTEIN (n. 1952) este scriitor, publicist şi jurnalist. În prezent redactor-şef al postului TV Republika. A studiat la Universitatea Iagelonă de la Cracovia. În timpul studenţiei a activat în Comitetul pentru Apărarea Muncitorilor, KOR. În 1977, a fondat SKS, Comitetul Studenţesc de Solidaritate, prima structură publică de opoziţie de la Cracovia. KOR şi SKS au pregătit înfiinţarea Solidarnoèć şi a organizaţiei sale de studenşi, NZS.
 
A fost de mai multe ori arestat şi interogat de SB, poliţia politică a regimului comunist din Polonia. În timpul legii marţiale, în exil, a fost redactor-şef al revisteiKontakt şi corespondent al Europei Libere, unde a întâlnit şi reprezentanţi ai exilului românesc. Întors la Cracovia, în 1989, a fost şeful radioului public. În anii următori, ca jurnalist, eseist şi scriitor, a devenit unul dintre cei mai de seamă intelectuali publici polonezi.
 
În 2005, a copiat de la IPN (Institutul Memoriei Naţionale) o listă de informatori şi persoane urmărite de SB; nu a publicat-o, ci a arătat-o spre cercetare unor jurnalişti, dar ea a apărut pe internet. Gazeta Wyborcza şi alţi adversari ai lustraţiei au creat scandalul „listei lui Wildstein", însă manifestaţiile de solidarizare cu acesta au dovedit interesul publicului pentru dezvăluirea colaboratorilor SB, împiedicând desfiinţarea IPN, iniţiată de postcomunişti.
 
A fost preşedinte al Televiziunii Poloneze în anii 2006-2007. A primit mai multe decoraţii pentru activitatea anticomunistă, premii literare şi în domeniul jurnalismului.

Opera: Romane: Jak woda (Ca apa), 1989; Brat (Fratele), 1992; Mistrz (Maestrul), 2004; Dolina nicości (Valea zădărniciei), 2008; Czas niedokonany (Timpul imperfect), 2011; Ukryty (Ascuns), 2012.

Volume de nuvele: O zdradzie i śmierci (Despre trădare şi moarte), 1992. Przyszłość z ograniczoną odpowiedzialnością (Viitor cu răspundere limitată), 2003.

Publicistică: Jakiej prawicy Polacy nie potrzebują (De ce fel de dreaptă nu au nevoie polonezii), 1987; Dekomunizacja, której nie było czyli Mistyfikacja triumfująca (Decomunizarea care nu a avut loc sau Mistificarea triumfătoare), 2000; Długi cień PRL-u, czyli dekomunizacja której nie było (Lunga umbră a Republicii Populare, adică decomunizarea care nu a avut loc), 2005; Moje boje z III RP i nie tylko (Luptele mele cu cea de-a III-RP şi nu numai), 2008; Demokracja limitowana, czyli dlaczego nie lubię III RP (Democraţie limitată sau de ce nu-mi place Republica a Treia), 2013.

Eseistică: Śmieszna dwuznaczność świata, który oszalał (Echivocul ridicol al lumii care a înnebunit), 2009.
Volume de interviuri: Profile wieku (interviuri cu Francis Fukuyama, Bernard Lewis, Lester Thurow, Leszek Kołakowski, Jacques Derrida, Samuel Huntington şi alţii), 2000; Niepokorny (Nesupus) – interviu fluviu cu Bronisław Wildstein, de Piotr Zaremba şi Michał Karnowski, 2012.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Editura: Humanitas
Apariția: Noiembrie 2014
ISBN: 978-973-50-4694-1
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 304

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: