Un singur Cer deasupra lor (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Mai multe poze

Un singur Cer deasupra lor (Top 10+) [Carte de Buzunar]
106,00 MDL (21,31 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Editia a II‑a revazuta si adaugita.
 
Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Cluj
 
Nominalizare la Premiile Ziarului de Iasi
 
Un roman-fresca despre transformarile petrecute in Romania de la inceputurile obsedantului deceniu comunist pina dupa revolutia din 1989, in care micile istorii ale unor oameni aflati de partea puterii comuniste sau impotriva ei sunt inglobate si dau contur istoriei mari. Luptatori in munti, deportati, detinuti politici, opozanti, disidenti, frontieristi, revolutionari, dar si lideri ai Securitatii, presedinti de stat, tortionari, delatori si multi altii – victime si opresori –, cu totii traiesc sub acelasi cer, intre 1945 si 1991, limitele cronologice ale frescei epice la care autoarea a lucrat un deceniu.
 
Ruxandra Cesereanu propune o sinteza narativa cu vieti si morti controlate de o istorie colectiva violenta, asemanatoare lumii zugravite de Varlam Salamov in Povestiri din Kolima.
 
 
 
Recenzii
 
 
"Un singur cer deasupra lor [...] e prima mea carte realista de proza, prin urmare in mod evident e ceva inedit in literatura pe care am scris-o si publicat-o pina azi. Ba chiar as putea spune ca face o bresa, pentru ca e prima carte in care nu vorbesc despre mine, ci doar despre altii (ceilalti). E prima mea carte in care nu mai sint personaj (nici macar metaforic vorbind). E ca si cum m-as fi nascut a doua oara, ca prozatoare. Mai departe, insa, cititorii vor decide daca e o nastere benefica sau nu). -- Ruxandra Cesereanu în interviu cu Stelian Ţurlea 24 mai 2013, Ziarul de duminică, nr. 20 - Ruxandra Cesereanu
 
 
"Surprinzatoare reusita formulei realiste pe care Ruxandra Cesereanu o adopta in romanul Un singur cer deasupra lor, absolut surprinzator stilul, naturaletea, neutralitatea „autorului” si libertatea personajului. Cred ca este important ca scriitorii romani, neaserviti vreunui regim, sa scrie despre natura profund traumatica a trecutului nostru recent, despre culpabilitatea noastra „nerezolvata”.
 
Sa construiasca o memorie, o responsabilitate. Un singur cer deasupra lor nu este o carte tezista, nu este o carte razbunatoare, nu este nici „intelegatoare”, in sensul unei ambigue culpabilitati generale care sa ii puna in aceeasi oala pe criminalii odiosi, pe maruntii turnatori si pe cei care si-au platit doar supravietuirea.
 
Nu este nici macar patetica, desi de cele mai multe ori povestirile se bazeaza pe documente, pe fapte si personaje reale tragice. Nu este nici cruda, chiar cind relateaza din „subterana” orori de nepovestit. Are o impersonalitate care o face si mai vizionara, dar nu prin tonalitate, ci prin semnificatie, prin semnificatia globala a acestor povestiri si personaje, luate impreuna." -- Raluca Duna, 19 aprilie 2013, România literară, nr. 16 
 
"Nu ma voi satura niciodata de povesti, nici sa le ascult, nici sa le spun. De data aceasta, insa, nu am mai spus povestile mele, ci ale altora. Este prima mea carte de proza in care nu mai este vorba si despre mine, ci exclusiv despre ceilalti, despre altii (fie ei cunoscuti sau necunoscuti, adaptati fictional la romanul meu fresca despre comunismul romanesc). Am fost, ca prozatoare, prin aceasta carte, mai degraba un raisonneur. Sau, sa spunem, un autor care prelucreaza ecouri, umbre, soapte, reverberatii.
 
„Coconul dantelat la frazei” este valabil pentru cartile mele de proza fantastica si pentru autofictiuni [...]. In romanul meu de-acum, Un singur cer deasupra lor, am fost nevoita sa imi schimb registrul stilistic, anume, sa fiu limpede, exacta, chiar seaca, uneori, fara barochismele din proza fantastica, fara intortocheri si labirinturi."-- Ruxandra Cesereanu în interviu Stelian Ţurlea, 17 mai 2013, Ziarul de duminică, nr. 19 
 
"Ruxandra Cesereanu a scris o carte de fictiune despre singuratate, nedreptate, tristete si alienare in comunism. [...] Un singur cere deasupra lor trimite la o realitate complicata si traumatica, anume ca nevinovatii, neutrii, pasivii, disperatii, persecutatii, marginalii si odiosii unui sistem au impartit in fond, o lume." -- Alina Purcaru 10 mai 2013, bookaholic.ro

 
 
Despre Autor


 

Ruxandra Cesereanu este poeta, prozatoare, eseista. Este, de asemenea, profesor la Catedra de literatura comparata a Facultatii de Litere din Cluj. Face parte din stafful Phantasma, Centrul de Cercetare a Imaginarului, de la Cluj, in cadrul caruia sus­tine ateliere de scenariu de film si de scriere creativa in poezie si proza.

Dintre volumele de poezie si proza ale scriitoarei publicate pina acum amintim:Zona vie (poeme, 1993); Oceanul Schizoidian (poeme, 1998, 2006); Kore-Persefona (poeme, 2004); Coma (poeme, 2008); Purgatoriile(proza scurta, 1997); Tricephalos (roman, 2002); Nebulon (proza scurta, 2005); Nasterea dorintelor lichide (proza scurta, 2007); Angelus(roman, 2010); California (pe Somes) (poeme, 2014).

La Editura Polirom a mai publicat: Decembrie ’89. Deconstructia unei revolutii (2004, 2009); Gulagul in constiinta romaneasca. Memorialistica si literatura inchisorilor si lagarelor comuniste (2005); Naravuri romanesti. Texte de atitudine (2007); Panopticum. Eseu despre tortura in secolul XX (2014).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 248
Editura: Polirom
Apariția: Februarie 2015
ISBN: 978-973-46-5273-0
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri