Un Roman Natural

Un Roman Natural
68,00 MDL (15,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din bulgară de Cătălina Puiu.

Un roman natural se citeşte astfel: în câteva ore cu gura căscată. Gospodinov dă fiecăruia ce vrea, fiecăruia începutul său, pe lângă altele, care se lipesc în mod firesc, nu deranjează. Naratorul, la persoana întâi, e şi el natural, sec şi autoironic. -- Alexandru Vakulovski, scriitor

Am citit „Un roman natural” în manuscris. Mi s-a părut bun. Bulgarul Gheorghi Gospodinov era la primul roman. La 38 de ani. Având deja o activitate intensă în literele bulgare. Din 2006 până acum a fost tradus în aproape toate limbile de circulație mare. Prin traducerea Cristinei Puiu romanul a apărut la Cartier și în română. De fapt, eu n-am citit „Un roman natural”. Eu am stat de vorbă cu Gheorghi Gospodinov.- editor și poetul Gheorghe Erizanu

Recenzii

„[Un roman] pe cât de natural, pe atât de intelectual!” - The Guardian

”Sub pretextul că ridică mănuşa aruncată de Flaubert, care visa să scrie o carte despre nimic în stare „să se susţină de la sine, prin forţa interioară a stilului”, Gheorghi Gospodinov redactează un Roman natural, Cartier, 2011, plin de viaţă şi totodată excelând prin stil.” - poetul și prozatorul Emilian Galaicu-Păun

”Bulgarul Gheorghi Gospodinov debutează ca poet. Este un autor polivalent. Scrie scenarii de film, dramaturgie, critică literară. în 1999 publică singurul său roman, Un roman natural. Cartea este tradusă în SUA, Marea Britanie, Spania, Franţa, Germania, Danemarca, Italia, Polonia, Cehia, Austria, Serbia, Rusia şi îl impune ca o figură de primă mărime a literaturii bulgare.

„Cum e posibil romanul astăzi, când tragicul ne e refuzat? Cum e posibilă ideea de roman când nobleţea lipseşte? Când există numai cotidianul - în întreaga lui previzibilitate sau, mai rău, în misterul inexplicabil al întâmplărilor devastatoare. Cotidianul în cenuşa lui -aici străluceşte doar tragicul şi nobilul. în cenuşiul cotidianului."

Romanul prinde la scriitori sau la cei care vor să fie scriitori. Are acribia unei scriituri moderne. Vorbeşte de tehnici de scris.

Drama şi subiectul romanului sunt pentru cei de peste 40 de ani. Printre jocurile stilistice şi scriitură se ascunde povara unei vieţi fără iubire. Şi eliberarea este undeva, într-o eroare de sintaxă. Dar romanul e prea bine scris ca s-o găseşti acolo.

„El e culegătorul de istorii, dar nu are nicio istorie."

„Oare cum se vor termina anii '90 - ca un thriller, ca un film cu gangsteri, ca o comedie neagră sau ca o telenovelă?"

Voi ştiţi. Romanele doar pun întrebări fireşti.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Gheorghi Gospodinov, născut în 1968 în sud-estul Bulgariei își face studiile la Facultatea de Litere a Universității din Sofia. Este cel mai tradus scriitor bulgar după anul 1989. Romanul său, Un roman natural, este editat de şapte ori in Bulgaria şi tradus în17 limbi in peste 25 de ţări in lume, printre care SUA, Marea Britanie, Spania, Franţa, Germania, Danemarca, Italia, Polonia, Cehia. Romanul primeşte critici favorabile în The Guardian, New Yorker, Times, New York, Times. Le Courrier (Geneva) il numeşte “maşina de făcut istorii”, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung “o mică şi elegantă capodoperă”.

Despre Traducătoare

Cătălina Puiu (n. 1969) este licenţiată în Filologie (Facultatea de Limbi şi Literaturi străine, specializarea bulgară-română) a Universităţii din Bucureşti (1997). În 2007 îşi ia doctoratul în Filologie, la aceeaşi instituţie. Din 2011, lector la Catedra de limbi şi literaturi slave a Universităţii din Bucureşti.

Traduceri: Boian Biolcev, Scrisori din rai, epistole din iad, povestiri, Editura Universal Dalsi, 1999; Hristo Boicev, Spitalul comunal, piesă de teatru; Hristo Boicev, UNDERGROUND, piesă de teatru; Gheorghi Gospodinov, Un roman natural, Editura Cartier, 2011.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Естествен Роман
Coperta: Copertă moale
Pagini: 148
Editura: Cartier
Apariția: 2011
ISBN: 978-9975-79-706-1
Dimensiuni: 13 x 19,50 cm
Greutatea: 0.1620

Pareri