Un Psiholog în Agora

Mai multe poze

Un Psiholog în Agora
180,00 MDL (42,14 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Articolele reunite in acest volum contin analize psihosociologice si reflectii asupra rolului psihologului in societate si in special asupra interactiunilor dintre psiholog si societatea romaneasca. Depasind cadrul teoretic si trecind in biografic si autobiografic, Un psiholog in Agora ofera o lectie de istorie a psihosociologiei si pedagogiei sociale romanesti si de autoanaliza din perspectiva momentelor esentiale: spatiul fondator, mentorii si prietenii, experienta franceza.

O lectura utila pentru toti cei interesati de situatia actuala a psihosociologiei in Romania.

Cuprins: Amanuntul biografic • „Plasa psihosociala” si noile elite • Un concept mereu proaspat: populismul • Studiul comunismului • Drama psihologiei • Fetele ascunse ale puterii • Coruptie in scoala. De ce tac profesorii? • O biografie deviata: Nicolae Margineanu, psihologul martir • Ion Holban, profesorul profesorilor • Spatiul fondator sau memoria salvata • Socializari la Paris • Cum se invata cetatenia? Lectia franceza

Recenzii

”Nu stiu cit de mare este tristetea lui Adrian Neculau, dar stiu sigur ca acest volum este rezultatul unor analize psihosociologice profunde, oneste, prin care cititorul va putea dispune de o grila a perceptiei prezentului articulat trecutului, in care nostalgia ideii de comunitate, nu perfecta, caci nici o societate nu este perfecta, ar putea sa contribuie la «remaierea» tesutului social atit de vatamat astazi.

Adrian Neculau aduce un elogiu competentei, bunului-simt, respectului, dorintei de a face bine ceva, indiferent ce anume, in lumea noastra in care elogiul smecheriei, al diletantismului, al fraudei, al grobianismului este mina in mina cu promovarea valorilor «de carton», ale unei anume reusite sociale. Substanta cartii lui Adrian Neculau este complexa si subtila, invita la reflectie. Autorul reuseste sa-si arate postura sa intelectuala aleasa, de dincolo de cea a unui psihosociolog. Adrian Neculau este un ginditor.” -- Aurora Liiceanu, 5 mai 2010, in Observator cultural

Despre Autor 

Adrian Neculau este profesor emerit la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi si preda cursuri de psihologie sociala, memorie sociala si dinamica grupului. A fondat Laboratorul „Psihologia cimpului social”, care dezvolta relatii de colaborare cu unitati de cercetare similare din importante universitati europene, a facut parte din mai multe echipe de cercetare europene preocupate de studiul reprezentarii sociale a saraciei, puterii sau minoritarilor si este membru in comitetul executiv al retelei European PhD on Social Representations and Communication and So.Re.Com. THEmatic NETwork la Universitatea „La Sapienza” din Roma.

Coordoneaza doua colectii la editura Polirom (Collegium. Psihologie si Psihologie aplicata) si revista Psihologie sociala. Este membru in comitetul stiintific al mai multor reviste romanesti si europene de psihologie.A coordonat doua manuale universitare de psihologie sociala si a publicat mai multe studii in reviste europene de specialitate.

Dintre lucrarile publicate mentionam : Liderii in dinamica grupurilor (1977), Memoria pierduta (Polirom, 1999), Urmele timpului. Iluzii romanesti, confirmari europene (dialog cu Serge Moscovici) (Polirom, 2002), Educatia adultilor (Polirom, 2004), Viata cotidiana in comunism (Polirom, 2004), Dinamica grupului si a echipei (Polirom, 2007) si Un psiholog in Agora (Polirom, 2010).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 200
Editura: Polirom
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-46-1456-1
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri