Un Motan pe Nume Bob

Mai multe poze

Un Motan pe Nume Bob
210,00 MDL (49,16 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza de Ana‑Maria Man.
 
In primavara anului 2007, James Bowen gaseste intr-un adapost un motan portocaliu ranit; are grija de el, il boteaza Bob, iar cind acesta se insanatoseste, se asteapta sa nu-l mai vada vreodata. Cei doi vor deveni insa prieteni nedespartiti. Intervievat de jurnalistul Gary Jenkins, James Bowen isi spune povestea si astfel apare, in 2010, romanul autobiografic Un motan pe nume Bob, devenit bestseller si tradus in aproape treizeci de limbi.
 
Cartea emotioneaza prin felul in care doua fiinte – un barbat si un pisoi – se gasesc una pe cealalta si reusesc sa-si redea speranta in viitor. Plina de umor, curaj si determinare, povestea inteligentului Bob descrie lumea celor care traiesc la limita supravietuirii si vorbeste despre decadere si singuratate, invinse atunci cind preocuparea fata de fericirea altcuiva devine un motiv pentru a-ti schimba in bine viata.
 
Un motan pe nume Bob este o autobiografie-bestseller ce ne ofera povestea emotionanta a unei prietenii, dar si o imagine a vietii pe strazile londoneze. O pisica ratacita in nordul Londrei care, daca ar fi personaj de film, ar avea toate sansele sa ajunga pe culmile gloriei si sa sparga recordul de audienta in cinematografe.” -- The Times

„Am fost crescut in spiritul religiei, dar nu sint un crestin practicant. Nu sint nici agnostic sau ateu. Punctul meu de vedere este ca toti ar trebui sa luam cite o bucatica din fiecare religie, din fiecare filozofie de viata. Nu sint budist, insa imi plac ideile filozofiei budiste in mod special. Iti ofera o foarte buna structura in jurul careia sa-ti construiesti viata. De pilda, cu siguranta cred in karma, in ideea ca esti tratat asa cum ii tratezi pe altii. M-am intrebat daca nu cumva Bob e recompensa mea pentru ceva bun, ceva ce am facut cindva, in timpul vietii mele zbuciumate.” -- James Bowen


Recenzii

Peripeţiile lui James Bowen, dependent de droguri înscris într-un program de recuperare, şi ale pisicii vagaboande adoptate circumspect de acesta în 2007 au fost puse pe hârtie de jurnalistul Jeremy Jenkins, al cărui nume, însă, este absent de pe coperta I, pentru menţinerea senzaţiei de relatare nemediată a unor amintiri foarte puţin romanţate. Nu sunt amatoare de pisici, iar des-întâlnita pereche cerşetor + câine a Europei de vest mi s-a părut adesea un fel de manipulare naivă a trecătorului din cale-afară de iubitor de animale. Aşa încât am ajuns să citesc despre motanul Bob de curiozitate: mă va convinge povestea până şi pe mine – nu să-mi iau o pisică, ci să o duc până la capăt fără prea multe pauze sau ridicări de sprâncene.
 
Plusuri:  Nararea liniară, fără pretenţii, prin care jurnalistul Jeremy Jenkins a respectat stilul şi ritmul vorbirii lui James şi care te împiedică să te îndoieşti de cele citite.

Minusuri: Câteva pasaje puţin cam melodramatice, care însă ar fi fost greu de evitat.
   

Recomandari: Mai ales iubitorilor de pisici, dar şi celor cărora în general le plac poveştile cu animale.

--Alexandra Gaujan,www.bookblog


Despre Autor

James Bowen s-a nascut in 1979, in Surrey, iar in prezent traieste in Londra, unde face street performing. In copilarie, dupa divortul parintilor, se muta pentru mai multi ani in Australia. Revine in Marea Britanie in 1997, insa curind ajunge sa traiasca pe strazi. In incercarea de a se desprinde de realitatea debusolanta, devine dependent de heroina.

Va intra apoi, in 2007, intr-un program guvernamental de ajutorare a dependentilor de droguri. In aceeasi perioada, in adapostul in care locuia gaseste un motan, pe care il boteaza Bob, dupa un personaj din filmul Twin Peaks. Cei doi ramin impreuna si, treptat, vor deveni cunoscuti de calatorii autobuzului 73, apoi de intreaga Londra, prin filmulete postate pe YouTube.

Intre timp, James a renuntat la programul ce-l ajuta sa scape de dependenta de heroina si spune ca tot ce i s-a intimplat bun in viata i se datoreaza motanului Bob, prietenul sau.

 

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 248
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2014
ISBN: 978-973-46-4198-7
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri