Un Discipol al lui Orfeu. Omagiu Poetului Grigore Vieru

Un Discipol al lui Orfeu. Omagiu Poetului Grigore Vieru
80,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Un Discipol al lui Orfeu astfel este intitulat volumul de memorii, referinţe şi dedicaţii, apărut la Editura Prut Internaţional cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la naşterea lui Grigore Vieru. Scrisă de prietenii şi admiratorii poetului, cartea, răscolind vechi amintiri sau trecând în revistă realizările omagiatului, încearcă să creioneze portretul omului şi artistului care, prin întreaga sa activitate, a tras o brazdă adâncă pe ogorul literaturii şi culturii româneşti din Basarabia.

Diferite crâmpeie din biografia de creaţie a maestrului – distins poet, dar şi apreciat autor de manuale, textier şi semnatar al multor cântece, devenite ulterior şlagăre – sunt dezvăluite de către Mihail Gh. Cibotaru, Ion Ciocanu, Anatol Codru, Iurie Colesnic, Ion Cuzuioc, Mihail Dolgan, Grigore Eremei, Efim Josanu, Alexei Marulea, Valeriu Matei, Mihai Morăraş, Andrei Strâmbeanu, Ion Ungureanu, Spiridon Vangheli ş.a.

O serie de articole incluse în carte reconstituie efigia de poet a lui Grigore Vieru. Andrei Burac, de exemplu, mărturiseşte: „Grigore Vieru a fost, încă de pe la începuturile scrisului său, şi mai rămâne şi astăzi, un autor cu un vers cristalin şi plin de sensuri profunde şi totodată atât de uşor accesibil pentru toate vârstele. Un autor citit, căutat, răscitit, editat şi tradus în mai multe limbi. El este un fericit om al scrisului, care comunică din plin cu cei care cred în ceea ce crede şi el”.

Trăsăturile distinctive ale operei militantului poet sunt nuanţate de către colegii săi de breaslă Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija, Ion Hadârcă, Alexei Marinat, Arcadie Suceveanu, Vlad Zbârciog ş.a.

Mai mulţi autori incluşi în carte rememorează momente legate de primele descinderi ale poetului în România, înainte de 1989, subliniind receptivitatea cititorului din dreapta Prutului faţă de poezia lui Gr. Vieru (Tudor Nedelcea, Alecu Ion Ghilia, Ion Ţăranu, Viorel Dinescu, Victor Crăciun, Radu Cârneci, Theodor Codreanu, Olguţa Gaia ş.a.).

Omagiu sincer adus maestrului la împlinirea a 70 de ani de la naştere, volumul Un Discipol al lui Orfeu este o carte-surpriză oferită poetului de către soţia sa, Raisa Vieru, cea care l-a însoţit şi l-a susţinut de-a lungul anilor pe drumul spinos al „înălţării prin cuvânt”.

Este Grigore Vieru un Discipol al lui Orfeu, care, ca şi miticul maestru, nu-şi poate refuza vocaţia de-a privi în urmă? Măcar o dată, cu tot adâncul din ochi, măcar o viaţă, cu toată viaţa din viaţă?

Fără a destupa în versuri sticle de şampanie ce pocnesc spumos - autorul lasă fluviul inspiraţiei să curgă lin, în matca marilor teme a căror ocolire nu se poate face decât cu pericolul uscăciunii şi sterilităţii. Discret, dar ferm şi precis în gujsturi şi nuanţe, el îşi clădeşte o lirică trainică sub cupola adevărului.

în peisajul cam sofisticat al liricii contemporane, uneori prea compusă şi prèa cerebrală, versul său ţâşneşte în lumină, proaspăt, cu forţă de gheizer. -- Marin Sorescu

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Un Discipol al lui Orfeu
Titlu în Traducere: N/A
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 416
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2010
ISBN: 978-9975-69-328-8
Dimensiuni: 13,7 x 20,6 cm
Greutatea: 0.5420

Pareri