Un American la Chișinău

Un American la Chișinău

Preț de Listă: 130,00 MDL (32,66 RON)

Preț: 39,00 MDL (9,80 RON)

Economisești: 91,00 MDL (22,86 RON) (70%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Acțiunea romanului Un american la Chișinău are loc la sfârșitul anilor ‘90 în Craiova, Brașov, Bran, Pitești, Câmpulung, Iași, Vaslui, Todirești, Ungeni, Flutura, Chișinău. Personajele principale ale cărții sunt un tânăr gazetar de la un cotidian din Brașov, basarabean de origine, Anton Șleahtițchi, și un american din Chicago, care ține neapărat să ajungă la Chișinău.

Cel care-l conduce, Anton Șleahtițchi, nu o rupe deloc în engleză, iar americanul, în română. Un american la Chișinău mai e și un roman plin cu securiști, kaghebiști, mafioți, poeți ratați și curve, în care se ciocnesc mentalitățile și în care destinul zbuciumat al unor tineri e proiectat pe un fundal neorealist.


Recenzii


Acest roman a fost terminat în vara lui 1995, la Flutura. Ca să fie pierdut cinci ani mai târziu de „un albinos saşiu", care a sechestrat manuscrisul în contul unei datorii de chirie a autorului.

Probabil, istoria literaturii române ar fi fost un pic alta dacă Dumitru Crudu nu ar fi avut acea datorie. (în 1995 încă nu apăruseră romanele lui Savatie Baştovoi, Alexandru Vakulovski, Constantin Cheianu sau Vasile Ernu. Dumitru Crudu se răzbună pe apariţiile lor editoriale şi le bagă printre realităţile romanului său.)

În urmă cu trei ani, Dumitru Crudu s-a apucat să rescrie acel roman pierdut. „Rezultatul însă fu un alt roman, complet diferit faţă de acela sechestrat", recunoaşte autorul.

Evenimentele romanului sunt plasate în anii '90. Atunci când „moldovenii de peste Prut, dom'le, au împânzit România. Din cauza lor nu mai poţi să respiri în ţara asta. Sunt peste tot, fratele meu. Peste tot. Unde te uiţi dai peste un frate de peste Prut care abia aşteaptă să-ţi vândă ceva".

Studentul la Litere de la Braşov, unde îi avea ca profesori pe Muşina, Cistelecan, Podoabă (intraţi în roman) era şi poet român, care încerca să-şi ascundă identitatea basarabeană cu o legendă despre locul de naştere din Secuime, era autorul manuscrisului Falsul Anton. (Dumitru Crudu debutează ca poet în 1994 cu volumul Falsul Dimitrie.)

Dacă erau anii '90, atunci Alianţa pentru Integrare Europeană avea sediul la Fulguşor - un Vilnius în noiembrie - cafeneaua boemă, ulterior dărâmată, pe umbrele stâlpilor de cafenea ridicându-se acum o clădire în stil ba imperial, ba empiric. Depinde de oasele lăsate acolo ale fiecărui muşteriu. Iar Fulguşorul nu poate exista fără poetul Eugen Cioclea şi actorul Gheorghe Grâu.

Altfel, e un roman de dragoste. Cu iubiri mari, ratări imense, trădări inimaginabile. Cu ardeleni. Cu basarabeni. Cu munteni. Şi cu un american.


-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”


Video despre CarteDespre Autor


Dumitru Crudu s-a născut la 8 noiembrie 1967, în s. Flutura din jud. Ungheni, R. Moldova. Absolvent al Facultăţii de Filologie, Universitatea „Transilvania” din Braşov, România, 1995.

A publicat volumele de poezie: E închis, vă rugăm nu insistaţi, Şase cînturi pentru cei care vor să închirieze apartamente, Poooooooooate, Falsul Dimitrie Crudu.

În 2008 a publicat romanul Măcel în Georgia, Editura Polirom. A scris peste 20 de piese de teatru. Acestea au fost montate sub formă de spectacole-lectură, spectacole de teatru, spectacole radiofonice sau filme de televiziune şi de lungmetraj în România, Republica Moldova, Bulgaria, Camerun, Franţa etc.


Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 316
Editura: Casa de Pariuri Literare
Apariția: 2013
ISBN: 978-606-8342-89-4
Dimensiuni: 11 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri