Ultimul Patriarh

Ultimul Patriarh
134,00 MDL (30,04 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Descrierea Cărții

Ultimul patriarh este locul de întâlnire a două istorii; prima este a lui Mimoun, un tânăr marocan animat de impulsuri violente, obsedat de sex, paranoic şi despotic, însă fascinant pentru femeile care îl înconjoară. Un univers întreg pluteşte în jurul lui, o carpetă orientală ţesută din poveşti neverosimile şi drame tulburătoare, căci el s-a născut ca să continue tradiţia marilor patriarhi. „Nu ăsta-i destinul tău“ — cuvintele acestea se repetă ca o mantră în cazul lui Mimoun, nemulţumit de ceea ce lumea din jur îi oferă, încrezător până la ridicol în menirea sa grandioasă. În umbra patriarhului creşte fiica lui nenumită, care încearcă din răsputeri să scape de sub tirania unui tată autoritar şi crud şi a unei lumi încremenite, cea a Maghrebului rural şi a tradiţiei islamice. Descoperirea Cataloniei este însăşi descoperirea identităţii, a unei identităţi hibride, înveşmântate deopotrivă în blugi şi în văluri orientale. 
Ultimul patriarh este un roman intens, dulce-amărui, al căutării identităţii şi o consemnare emoţionantă a sfârşitului unei orânduiri seculare în numele căreia abuzul îşi găseşte cea mai confortabilă justificare. El Hachmi analizează cu luciditate de sociolog şi surprinzător sarcasm rolul femeilor în patriarhat, construind două personaje de o forţă nemaipomenită, a căror confruntare va rămâne mult timp în amintirea cititorilor.

„Ultimul patriarh reprezintă vârful de lance al înnoirii romanului catalan. (...) O poveste plină de contraste, emoţionantă, presărată cu umor. O adevărată revelaţie.“
Julià Guillamon, La Vanguardia

„Un roman rotund, dramatic şi amuzant în acelaşi timp, picant, tandru şi înspăimântător.“
Xavier Pla, Avui

„Un roman alert, cu o intrigă fermă, care nu te lasă indiferent.“
Susana Jimenez, El Periódico

 NAJAT EL HACHMI s-a născut în 1979 în Maroc şi la vârsta de opt ani a emigrat împreună cu familia în Catalonia, Spania. A studiat literatura arabă la Universitatea din Barcelona. Prima ei carte, publicată în 2004, se numeşte Jo també sóc catalana şi dezbate problema integrării în cultura catalană. Romanul Ultimul patriarh a apărut în anul 2008, după ce a câştigat Premiul Ramon Llull, cea mai prestigioasă distincţie literară catalană; pentru acelaşi roman, în 2009 a câştigat Prix Ulysse du Premier Roman şi a fost nominalizată la prestigiosul Prix Méditerranée Étranger.

Detaliile Produsului

Titlu Original: L'ultim patriarca
Titlu în Traducere: N/A
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 328
Editura: Curtea Veche
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-669-979-5
Greutatea: 0.3000

Pareri