Ultimul Mohican. Vol. I

Ultimul Mohican. Vol. I
35,00 MDL (8,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

James Fenimore Cooper (1789-1851), prozator american, a rămas în literatura universală mai ales ca autor al ciclului de cinci romane din care face parte şi cel de faţă, Ultimul mohican (celelalte patru fiind Vânătorul de cerbi, Căutătorul de urme, Pionierii şi Preria).

Ceea ce sporeşte valoarea artistică şi reprezentativă a acestei opere este fresca veridică a colonizării continentului american în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea pe care a realizat-o autorul. Generaţii întregi au fost şi încă vor mai fi încântate de lectura plăcută şi folositoare a operei bine cunoscutului şi mult apreciatului romancier.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Ultimul mohican se desfăşoară pe fundalul masacrului de la Fort William Henry, din timpul războiului francez şi indian. Acestea sunt „faptele" în jurul cărora Cooper, primul romancier american recunoscut internaţional, construieşte povestea incitantă a unei aventuri în sălbăticie. Puternic influenţat de povestea captivităţii băştinaşilor, el a creat un model urmat de mulţi autori americani, în special de westernuri.

Pionierul vestului, Natty Bompo, apăruse deja, la bătrâneţe, în Pionierii (1823); în această carte, el este înfăţişat ca Hawkeye, un cercetaş în floarea vârstei care lucrează pentru britanici alături de doi băştinaşi Delaware, Chingachgook şi fiul său, Uncas. Ei le întâlnesc pe Cora şi pe Alice Munro, fiicele unui colonel britanic, şi pe parcursul romanului le salvează din captivitate, escortându-le în siguranţă, sau le urmăresc prin pustietate.

Concepţiile rasiale ale lui Cooper sunt conservatoare; deşi apar germenii unei idile interrasiale între Uncas şi blânda Cora (a cărei mamă este negresă), relaţia este înăbuşită. Cooper deplânge distrugerea ţinuturilor sălbatice şi a băştinaşilor ce le locuiesc, dar aceştia sunt sortiţi pieirii inevitabile în faţa progresului, o viziune tipică pentru ideologia americană a veacului XIX.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Descrierea Colecției

Colecţia "Biblioteca pentru toţi copiii" cuprinde cărţile de neuitat ale copilăriei, capodopere ale literaturii române şi universale, fără de care este greu să-ţi imaginezi o bibliotecă personală a unui cititor avizat, indiferent de vârsta acestuia.

Cărţile, destinate tuturor copiilor, dar... şi adulţilor care nu au avut încă şansa să le citească, sunt prefaţate de traducători, scriitori, istorici şi critici literari cunoscuţi.

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Last of the Mohicans, a Narrative of 1757
Grupa de Vârstă: 9-12 ani, 13-18 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 224
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2005
ISBN: 9789975694377
Dimensiuni: 15 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri