Ultimul Bărbat American [eBook]

Ultimul Bărbat American [eBook]

Preț de Listă: 89,99 MDL (22,50 RON)

Preț: 62,09 MDL (15,52 RON)

Economisești: 27,90 MDL (6,98 RON) (31%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)
    • 3 persoane au cumpărat recent acest produs.

* cîmpuri obligatorii

Preț de Listă: 89,99 MDL (22,50 RON)

Preț: 62,09 MDL (15,52 RON)

Economisești: 27,90 MDL (6,98 RON) (31%)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 5 rate cu 0% dobândă!

Descriere

Ultimul bărbat american a fost finalistă în cursa pentru premiile National Book Award şi National Book Critics Circle Award. În 2002, New York Times a desemnat-o printre „cărţile remarcabile“ ale anului. În 2008, Time Magazine a inclus-o pe autoare în topul celor mai influenţi 100 de oameni din lume.

Elizabeth Gilbert l-a văzut pentru prima oară pe Eustace Conway pe trotuarul din faţa apartamentului ei din New York. Venea tocmai din Carolina de Nord, avea o îmbrăcăminte din piele de cerb şi purta cuţit la cingătoare. I-a impresionat pe newyorkezi, evident, dar cel mai mult a impresionat-o pe ea: a scris un articol despre acest american care a renunţat la orice formă de confort modern pentru a-şi construi propria lume, în vârf de munte.

La scurt timp, şi-a dat seama că nu e destul: un astfel de om merita o carte întreagă.
În Ultimul bărbat american, Elizabeth Gilbert face portretul acestui erou contemporan care trăieşte, aşa cum ne-am dori mulţi dintre noi, în deplină armonie cu natura.

Elizabeth Gilbert este autoarea cărţii Mănâncă, roagă-te, iubeşte, bestseller internaţional, vândut în 5 milioane de exemplare în întreaga lume. Din ediţia românească, publicată la Editura Humanitas în 2008, s-au vândut în mai puţin de un an 30 000 de exemplare.

Recenzii

„Diabolic de bine scrisă... În Ultimul bărbat american, Elizabeth Gilbert afirmă destul de clar: este aproape imposibil să nu fii vrăjit de Eustace Conway, fie că eşti bărbat sau femeie... Isprăvile lui, bucuria şi vitalitatea lui par aproape miraculoase.“ --The New York Times Book Review

„Ultimul bărbat american reconstituie odiseea lui Conway. Gilbert vede în viaţa lui parabola timpului în care trăim, analizând modul în care cultura noastră ne vlăguieşte de tot ce ne este vital.“ -- Chicago Tribune

„Sunt atât de multe motive pentru care trebuie să citiţi această carte... Citiţi-o pentru portretul unui bărbat care nu s-a despărţit nici de pământul de sub picioare, nici de cerul de deasupra capului.“ -- Entertainment Weekly

”Eustace Conway este un personaj real, un american născut în 1961 într-o familie cu o mamă devotată, iubitoare de natură şi baptistă, dar cu un tată egoist care nu-l valoriza deloc pe fiu. Eustace dezvoltă de timpuriu o filozofie despre viaţa naturală, imitând de-a binelea stilul de trai al indienilor. Trăieşte într-o tepee, traversează Apalaşii, mănâncă doar vânat mărunt şi fructe de pădure, îşi confecţionează hainele singur din piei de căprioară şi apoi îşi face un parc natural. Vrea să înveţe populaţia urbană că există o alternativă la mersul la frigider şi la mall. Într-un asemenea context, el propovăduieşte o dată în plus că toată schimbarea de optică ţine de a vrea.

Ştiţi voi, filozofia aceea- a luidacă vrei, poţi- care a invadat lumea nu de mult şi care este un fel de a doua limbă oficială a Americii: „sunt american, deci pot” sau poate „pot, pentru că sunt american”, luaţi-o cum vreţi. Eustace însuşi chiar poate, căci el vrea de-a binelea să schimbe lumea. Proiectul său major este crearea unui parc sălbatic, şi totuşi organizat, pe o suprafaţă-proprietate personală la Turtle Island. Peste o mie de pogoane, unde sunt aşteptaţi turişti şi grupuri şcolare care pot redescoperi cum să supravieţuiască în wildeness.

Mulţi vin, mulţi pleacă, foarte puţini se contaminează de morbul ecologismului promovat de Eustace. El proclamă că realităţile Americii contemporane sunt semnale de alarmă: populaţia este prea grasă, oamenii trăiesc în cutii, mănâncă din cutii, se plimbă în cutii, copii nu mai sunt capabili de ascultare şi de învăţare, iar bărbatul american ca specie nu mai are identitate.

Miza cărţii, se vede limpede, este de mare actualitate: tema ecologismului activist. Filozofia lui Eustace se referă şi la mediu, şi la natură, şi la tradiţii, dar mai ales la rolul omului în tot acest context. Cei din jur îl admiră, dar nu rezistă până la sfârşit. Cu toate acestea, observaţiile lui Conway sunt uşor decelabile în realitate. Revenind la titlu, este foarte potrivit să punem degetul pe rana deschisă de identitatea bărbatului în societatea actuală.

Dacă bărbatul tradiţional avea înscrisă în cromozomi tripla funcţie de : a proteja, a produce, a procreea, să fim serioşi, astăzi când adolescentele americane se grupează şi strigă: WNBA (Who needs boys, anyhow?) ideea se prăfuieşte văzând cu ochii.

Elisabeth Gilbert pune în centrul cărţii sale un singur personaj principal, de la un capăt la altul. Îl urmăreşte cu minuţie, cu ironie artistică, îl pune în situaţii curajoase, dar şi hilare, ceea ce îl face de neuitat, acesta e cuvântul potrivit. Prin această reuşită, arta sa literară îmi apare ca rafinată şi plină de forţă. Cât despre ideile vehiculate, despre mesajul cărţii, acum cred că este limpede pentru noi toţi de ce Elizabeth Gilbert este unul dintre cei mai importanţi lideri de opinie ai Americii.

Întâmplător femeie. Dar o femeie-scriitor care se arată mult interesată de problemele actuale ale bărbatului contemporan.  

--  Anca Giura, Bookblog.ro

Despre Autor

Elisabeth Gilbert (n. 1969 în Waterbury, Connecticut; studii de științe politice la New York University) a devenit celebră odată cu apariția volumului autobiografic Mănâncă, roagă-te, iubeşte (2006), megabestseller internaţional (10 milioane de exemplare publicate în lume, traduceri în 30 de limbi) apărut în românește la Humanitas în 2008 (60 000 de exemplare publicate până la începutul lui 2011), ecranizat în 2010, cu Julia Roberts şi Javier Bardem în rolurile principale.

Volumul de povestiri Pelerinii (1997; Premiul Pushcart şi nominalizare pentru Pen/Hemingway Award în 1998), apărut și el în românește (Humanitas, 2010), reprezintă debutul ei literar. Au urmat romanul Stern Men (2000; în curs de apariţie la Humanitas sub titlul Bărbații de pe punte), volumul non-fiction Ultimul bărbat american (2002; Humanitas, 2009), finalist în competiţia pentru două premii importante - National Book Award şi National Book Critics Award, volumul autobiografic deja menționat şi continuarea lui, Şi am spus da. O poveste de iubire (Committed. A Skeptic Makes Peace with Marriage), devenită curând bestseller în SUA.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Editura: Humanitas
Apariția: 2014
ISBN: 978-973-50-4390-2
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 268

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: