Ultimii Şapte Ani de-Acasă. Un Ziarist în Dosarele Securităţii

Mai multe poze

Ultimii Şapte Ani de-Acasă. Un Ziarist în Dosarele Securităţii
157,00 MDL (35,12 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„In ultimii ani opinia publica din Romania este subtil formata si informata de o sursa pe cat de dubioasa, pe atat de eficienta: dosarele - selectiv scoase la lumina - ale fostei Securitati. Continutul lor, in principiu nedemn de incredere, a trecut si continua sa treaca, fara examen critic, direct in paginile ziarelor si in vietile noastre. Este efectul pervers cel mai difuz si mai sigur al mult discutatei deschideri a arhivelor: datele exacte se amesteca inextricabil cu cele false, iar credibilitatea primelor se extinde pe nesimtite asupra celorlalte. Dupa dezvaluiri «senzationale» preocupate mai mult sa compromita, sau sa distruga cariere, decat sa ne ajute sa intelegem ce s-a intamplat cu noi in comunism, deasupra noastra pluteste emanatia toxica a unei generalizate suspiciuni. Cu un sceptic-trist «De ce nu si el?» raspundem zvonului care precede o noua «dezvaluire», referitoare la personalitati respectate ale vietii noastre publice. Iar daca zvonul nu e urmat de nici o dezvaluire, suspiciunea ramane.

O victima a acestui «acces» orientat la dosarele Securitatii este Neculai Constantin Munteanu, unul dintre cei mai populari ziaristi de la Europa Libera, din 1980 pana in 1994, si unul dintre cei mai ascultati formatori de opinie de dupa caderea regimului comunist.

Despre el a circulat in soapta sau mai raspicat zvonul calomnios, raspandit de securisti interesati si confirmat de jurnalisti lenesi si iresponsabili, ca a fost informatorul Securitatii.

Am reprodus aici documentele aflate in cele doua dosare existente pe numele lui NCM, in arhivele CNSAS, demontand mecanismul prin care s-a produs falsificarea si punand astfel in garda impotriva oricarei informatii care provine din sordidele laboratoare ale politiei politice romanesti.

Interviul care serveste drept prefata cartii noastre incearca sa elucideze problemele delicate ale cazului: amenintarea cu inchisoarea de drept comun pentru homosexualitate, atitudinea colegilor turnatori, sau agenti de influenta, relatiile cu familia si, mai ales, gestul de aderare la Miscarea Goma, incununat de admirabila scrisoare adresata lui Nicolae Ceausescu.“ - Doina Jela

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 368
Editura: Curtea Veche
Apariția: 2007
ISBN: 5948486004455
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri