Tumultul Valurilor [eBook]

Tumultul Valurilor [eBook]

Preț de Listă: 67,99 MDL (17,00 RON)

Preț: 46,91 MDL (11,73 RON)

Economisești: 21,08 MDL (5,27 RON) (31%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)
  • 5 persoane au cumpărat acest produs.

* cîmpuri obligatorii

Preț de Listă: 67,99 MDL (17,00 RON)

Preț: 46,91 MDL (11,73 RON)

Economisești: 21,08 MDL (5,27 RON) (31%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

Poveste de dragoste arhetipală ce surprinde în acelaşi timp esenţa sufletului nipon, romanul Tumultul valurilor (Shiosai) a fost ecranizat în Japonia de cinci ori.

Marea ce scaldă plajele insulei Utajima nu este un duşman, ci doar o forţă în faţa căreia oamenii trebuie să ştie când să plece fruntea şi când să se răzvrătească. Tot marea le asigură însă supravieţuirea locuitorilor insuliţei. Din adâncurile se ridică plasele pline cu peşte, în adâncurile ei plonjează căutătoarele de perle, aducând la lumina zilei comori delicate. Shinji este un tânăr pescar care-şi întreţine mama şi fratele după ce tatăl le-a fost răpit de valurile nemiloase pentru că echipajul bărcii sale a nesocotit legile nescrise ale navigaţiei.

Tânăra Hatsue, fiica lui Terukichi Miyata, cel mai înstărit om din Utajima, se întoarce pe insulă pentru a deveni căutătoare de perle, iar marea îi aduce astfel împreună pe cei doi. Însă tatăl lui Hatsue are planuri mari pentru fata lui, iar iubirea tinerilor pare condamnată. Vor reuşi cei doi să înfrunte interdicţiile şi prejudecăţile unei lumi tradiţionale? Sau tocmai ataşamentul faţă de valorile străvechi şi înfruntarea lui Shinji cu marea îl vor face pe Miyata să cedeze?

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

„Mishima este unul dintre acele genii care se nasc o dată la trei sute de ani. În ceea ce priveşte talentul, îmi este cu mult superior." -- Yasunari Kawabata

„Asemenea pescuitorilor de perle, cititorii vor descoperi în acest roman, dincolo de exotismul Orientului, farmecul suav şi atemporal al primei iubiri." -- Kirkus Reviews

„O poveste de dragoste atât de universală, încât s-ar putea petrece oricând şi oriunde."-- San Francisco Chronicle

”La prima vedere, Tumultul valurilor pare o banală poveste de dragoste care se petrece pe una din insulele arhipelagului nipon şi care, după câteva piedici pe care cei doi îndrăgostiţi le vor depăşi, are parte de aşteptatul happy-end. Dar, la o lectură atentă la detalii, dincolo de subiect – fără îndoială, simplu, dar, atenţie, în mod voit simplu! – ne vom da seama că autorul include, cumva în subtextul romanului său, o serie de sugestii extrem de importante pentru lumea japoneză (întotdeauna atentă la sugestii şi nuanţe), precum şi o simbolistică realizată în mod absolut remarcabil. ” --  Rodica Grigore, „Insula cântecului şi descoperirea iubirii“ (Viaţa Românească 1-2, 2011)


”Al doilea roman după debut al celebrului autor-samurai, Tumultul valurilor, apare în 1954, în acalmia de după cel de-Al Doilea Război Mondial şi conturează o lume discretă, în disipare. Ne aflăm în mica insulă Utajima, cu doar o mie patru sute de locuitori şi cu nici patru kilometri circumferinţă.

Această poveste de dragoste simplă şi pasionată se petrece pe o insulă japoneză îndepărtată, între un tânăr şi sărac pescar, şi Hatsue, o frumoasă culegătoare de perle. Cei doi devin subiectul unor bârfe pline de gelozie, iar Shinji este acuzat că i-a furat virginitatea lui Hatsue. Furios, tatăl acesteia o închide pe Hatsue în casă şi îi interzice lui Shinji să o mai vadă vreodată. El a promis-o pe tânără de nevastă rivalului lui Shinji, Yasuo, fiul agresiv şi arogant al unei familii bogate. Dar, după o vreme, tatăl fetei se răzgândeşte şi îi pune pe cei doi adversari la încercare; ei trebuie să reziste unei furtuni pe mare. Shinji, un caracter nobil şi muncitor, este cel care câştigă competiţia, recapătă respectul locuitorilor satului şi este reunit cu mult iubita sa Hatsue.

Deşi povestea este cel mai probabil plasată în peninsula Shima, locul celor mai faimoase pescuitoare de perle din Japonia, ea a fost scrisă după ce Yukio Mishima a vizitat Mediterana şi a făcut cunoştinţă cu literatura vechii Rome şi cu Grecia. Tumultul valurilor reprezintă astfel o fuziune interesantă de stiluri - subiectul este construit cu tot atâta delicateţe şi migală ca o miniatură japoneză, dar descrierile lirice ale vieţii insulare şi puterea tămăduitoare şi dătătoare de viaţă a mării sunt sugestive pentru o tradiţie mai romantică.

Acest roman conţine mult mai puţine scene violente şi explicit sexuale decât operele de mai târziu ale autorului, şi redă sentimentele unei prime iubiri cu multă tandreţe, dezvăluind astfel o faţetă sensibilă a bărbatului considerat drept cel mai important scriitor japonez al secolului XX.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

De trei ori nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură, prozatorul, poetul şi dramaturgul YUKIO MISHIMA este unul dintre scriitorii japonezi emblematici ai secolului trecut. Kimitake Hiraoka, pe numele său adevărat, s-a născut în 1925 la Tokyo într-o familie de samurai şi începe să scrie încă de la vârsta de doisprezece ani. La şaisprezece debutează în prestigioasa revistă literară Bungei-Bunka. Pentru a-şi ascunde identitatea faţă de tatăl său, adept al unei educaţii stricte, în conformitate cu cerinţele tradiţiei, adoptă pseudonimul Yukio Mishima.

În 1943 se înscrie la Facultatea de Drept a Universităţii Imperiale din Tokyo. Cinci ani mai târziu îi apare primul roman, Confesiunile unei măşti (Humanitas, 2003), care îl propulsează în rândul celor mai cunoscuţi scriitori ai noii generaţii. Mishima începe astfel o carieră literară fulminantă, publicând constant romane, printre care se numără: Tumultul valurilor (1954; Humanitas Fiction, 2010), Templul de aur (1956; Humanitas, 2000), După banchet (1960; Humanitas, 2004), Soare şi oţel (1970; Humanitas, 2008). Zăpada de primăvară (1968; Humanitas Fiction, 2009), primul volum al tetralogiei Marea fertilităţii, este urmat de romanele Cai în galop (1969; Humanitas Fiction, 2010), Templul zorilor (1970) şi Îngerul decăzut (1970; Humanitas Fiction, 2012).

Autor prodigios, a scris numeroase povestiri şi treizeci şi trei de piese de teatru. Întreaga viaţă a lui Mishima a fost marcată de preocuparea obsesivă pentru codul onoarei samurailor (vezi eseul său Calea samuraiului, apărut în 1967; Humanitas, 2007). Aceasta îl va împinge pe 25 noiembrie 1970, ziua în care încheie ultimul volum al tetralogiei, la gestul sinuciderii rituale prin seppuku. La 16 aprilie 1972 se va sinucide bunul său prieten Yasunari Kawabata.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Shiosai
Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2014
ISBN: 978-973-689-693-4
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 192

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă:

 •   Zăpada de Primăvară [eBook]
  -31%

  Zăpada de Primăvară [eBook]

  Preț de Listă: 94,99 MDL (23,75 RON)

  Preț: 65,54 MDL (16,39 RON)

  Economisești: 29,45 MDL (7,36 RON) (31%)

 •   Templul Zorilor [eBook]
  -31%

  Templul Zorilor [eBook]

  Preț de Listă: 90,99 MDL (22,75 RON)

  Preț: 62,78 MDL (15,70 RON)

  Economisești: 28,21 MDL (7,05 RON) (31%)