Trei Tigri Triști

Trei Tigri Triști

Preț de Listă: 192,00 MDL (48,00 RON)

Preț: 96,00 MDL (24,00 RON)

Economisești: 96,00 MDL (24,00 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Trei tigri trişti este cel mai încântător/sexy/amuzant/zgomotos/inovator/evocator roman pe care oricine, chiar şi un englez, şi-ar dori să-l citească. Este o carte ca o Cuba Libre, ca un Daiquiri sau poate versiunea literară a băuturii căreia Silvestre îi spune «Mojito […] acea metaforă a Cubei. Apa, vegetaţie, zahăr (negru), rom şi răcoare artificială. Totul amestecat bine şi pus într-un pahar. Ajunge pentru sapte (milioane de) oameni.» Noroc.“ Salman Rushdie

„Umorul, jocurile de cuvinte, caracterul cinematografic şi nostalgia stăruitoare a unui oraş care, de fapt, nici nu a existat vreodată, sunt ingredientele principale ale operei lui Guillermo Cabrera Infante. Havana din povestirile, romanele si articolele sale, Havana ce rămâne vie în memoria cititorului datorează, la fel ca Dublin la Joyce, ca Trieste la Svevo sau ca Buenos Aires la Cortázar, mai mult fanteziei decât memoriei autorului ei. […] Niciun alt autor de limba spaniola, cu excepţia poate a inventatorului satului Macondo, nu a mai reuşit să creeze cu atâta forţă şi culoare o mitologie citadină, aşa cum a reuşit cubanezul Guillermo Cabrera Infante.“ Mario Vargas Llosa

Guillermo Cabrera Infante a scris o carte halucinantă, vie, unică în spiritul ei, o poveste ca un montagne russe, fără început şi fără sfârşit, un cabaret al limbajului, în care spectacolul deconcertează, incită, exasperează căutătorul de sens. În această vizuină a semnelor, cititorul se prăbuşeşte spre Ţara Minunilor lui Cabrera Infante, ispitit de bucuria vieţii si de exuberanţa nopţii, în care timpul şi spaţiul se contopesc, iar libertatea e jocul adamic de redenumire a lumii.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Acest roman, primul al autorului, a primit un premiu în Spania, în 1964, dar a fost publicat abia în 1967, după ce a fost cenzurat; versiunea completă nu a apărut decât în 2005. Titlul, greu de pronunţat repede, este semnificativ; un artificiu verbal şi o hieroglifă a conţinutului. Este povestea unei melancolii feroce, combătute cu lovituri viguroase. Dar protagoniştii nu sunt în mulţimea de oameni care hoină reşte noaptea prin parcuri, ci mai degrabă vocile lor - o provocare pentru traducător. E vorba de aventurile a cinci prieteni şi ale femeilor pe care ei le întâlnesc, în Havana anilor 1950, în timp ce schimbarea - adevărată sau înşelătoare - constituie subiectul romanului şi metoda sa.

Mergând pe firul unei şedinţe de psihanaliză (povestea unui interpret de bolerouri şi aventurile nocturne ale altor două personaje), cartea este construită ca un colaj şi ca un palimpsest, o suită de monologuri scrise şi orale, de povestiri de sine stătătoare şi de aluzii, mai mult sau mai puţin explicite, la literatură, muzică şi cinema. Romanul este o mostră de literatură barocă care-şi formulează propria poetică: jocuri ingenioase de cuvinte, parodii stilistice ale unor evenimente istorice (cum ar fi moartea lui Troţki), experimente tipografice (pagini în negru, în alb sau tipărite în oglindă, cu desene). Trei tigri trişti rafinează genul literar pe care îl reprezintă, fapt care îl plasează în avangarda mişcării de reînnoire a beletristicii anilor 1960.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Guillermo Cabrera Infante (1929-2005) s-a născut la Gibara, în provincia Oriente din Cuba. Renunţând la o promiţătoare carieră de medic, a început să scrie în 1947, devenind co-fondator al revistei Nueva Generatión, opozantă a politicii lui Fulgencio Batista, pentru a se înscrie în 1950 la cursurile de jurnalism ale Universidad de La Habana. Doi ani mai târziu, a fost închis o scurtă perioadă pentru a fi folosit anglicisme defăimătoare în povestirea Balada de plomo y yerro, apărută în revista Bohemia.

Pasionat de cinematografie, în 1954 Cabrera Infante a publicat sub pseudonimul G. Cain critică de film în revista Carteles, al cărei redactor-şef avea să devină după trei ani, iar în 1959 a fost numit director al Institutului de Cinematografie, odată cu ascensiunea lui Fidel Castro. Căzând în dizgraţie din cauza blamării deciziei regimului de a cenzura un documentar realizat de Alberto Cabrera Infante despre viaţa de noapte din Havana, i s-a interzis să mai publice în Cuba şi i s-a propus poziţia de ataşat cultural la Bruxelles.

După o ultimă revenire la Havana în 1965, a renunţat la diplomaţie şi s-a întors pentru totdeauna în Europa. „M-am născut în Cuba şi sper să mor în Anglia“, scria Cabrera Infante in 1983, lucru care avea să se şi întâmple: în 2005, Cabrera Infante s-a stins din viaţă la Londra, lăsând în urmă o operă fabuloasă: proză ficţională scurtă (Así en la paz como en la guerra, 1960; Delito por bailar el chachachá, 1995), proză ficţională amplă, pe care editorii şi criticii adesea au numit-o, în ciuda dezaprobării autorului, „roman“ (Vista del amanecer en el tropico, 1964, care în 1965 avea să devină magnum opus-ul său sub titlul Trei tigri trişti; La ninfa inconstante, 2008, în curs de apariţie la Curtea Veche Publishing), proză memorialistică (La Habana para un Infante difunto, 1979, şi Cuerpos divinos, 2010, ambele în curs de apariţie la Curtea Veche Publishing), eseuri (Mea Cuba, 1991 ş.a.), scenarii de film (The Lost City ş.a.).

Deşi mai discretă decât a altor membri faimoşi ai Boomului hispanoamerican, de care a încercat să se detaşeze în repetate rânduri, cariera lui Cabrera Infante nu a fost lipsită de apreciere din partea lumii literare, acesta primind în 1964 Premiul Biblioteca Breve, iar în 1997, Premiul Miguel de Cervantes pentru întreaga activitate.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Tres tristes tigres
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 504
Editura: Curtea Veche
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-669-922-1
Dimensiuni: 13,0 x 20,0 cm
Greutatea: 0.5300

Pareri