Tratat de Etică

Tratat de Etică
422,00 MDL (99,04 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere coordonata de prof. univ. dr. Vasile Boari si Raluca Marincean. Cuvint inainte de Vasile Boari.

Volumul coordonat de Peter Singer, unul dintre cei mai importanti filosofi contemporani, analizeaza intregul domeniu al eticii, de la originile sale, urmind marile traditii etice, pina la teoriile legate de modul in care ar trebui sa traim, la controversele iscate pe marginea anumitor aspecte ale eticii si a insesi naturii acesteia. Se discuta aproape toate teoriile etice posibile, istoria eticii, etica aplicata si diferite perspective asupra acestui subiect (de exemplu, realista, naturalista, relativista etc.).

Indexul complex, precum si sumarul cuprinzator si bibliografia care include lucrarile relevante fac din aceasta carte un text de referinta, atit pentru cei care abia pasesc pe tarimul studiului eticii, cit si pentru cititorii deja familiarizati cu acest subiect.

Cuprins: Radacinile • Marile traditii etice • Etica filosofica occidentala: o scurta istorie • Cum trebuie sa traim? • Etica aplicata • Natura eticii • Provocari si critici

Recenzii

”Tratatul coordonat de Peter Singer este alcatuit din 47 de eseuri originale ale unor cercetatori importanti ai eticii, propunindu-si sa ofere o perspectiva din interior, angajata a subiectelor eticii. Asadar, tratatul este explicit gindit ca un «prieten de drum» care sa stimuleze gindirea si sa ne avertizeze asupra fundaturilor pe care altii le-au infruntat, distantindu-se astfel de idealul unei stiinte de tip wertfrei.

Ce este remarcabil in aceasta lucrare, lasind deoparte structura precisa si descrierea competenta a subiectelor, este efortul de a lega analiza unui subiect de cea realizata de ceilalti participanti la munca academica comuna (printre autorii articolelor se gasesc atit filosofi cunoscuti – R.M. Hare, Onora O’Neill, Kurt Baier, J.B. Schneewind –, cit si nume mai putin cunoscute). Asadar, importanta in structura tratatului este tocmai realizarea unei pro-portii echilibrate intre incercarea personala a autorilor de a concentra analitic in citeva pagini un subiect si intelegerea acestui efort ca parte a cooperarii de echipa.” -- Bogdan Popa, noiembrie 2006, Idei in dialog

Despre Autor

Peter Singer este profesor de bioetica la University Center for Human Values, Princeton University, si fondatorul prestigioasei International Association of Bioethics. Cartea sa Practical Ethics (1979) este o lucrare de referinta in domeniul eticii aplicate, iar Rethinkink Life and Death (1994) a primit in 1995 Premiul Banjo pentru nonfictiune, oferit de National Book Council.

A mai coordonat, impreuna cu Helga Kuhse, A Companion to Bioethics (1999), iar unele dintre cele mai importante si mai provocatoare eseuri ale sale au aparut in Unsanctifying Human Life (2002, coord. Helga Kuhse).

A mai publicat: Democracy and Disobedience (1973), Animal Liberation (1975; ed. rom.: „Eliberarea animalelor”, in Adrian Miroiu, ed., Etica aplicata, 1995), The Expanding Circle (1981), Hegel (1983; ed. rom.: 1996), The Reproduction Revolution (impreuna cu Deane Wells, 1984), Should the Baby Live? (impreuna cu Helga Kushe, 1985) si Ethics into Action (1998).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 608
Editura: Polirom
Apariția: Iunie 2006
ISBN: 973-46-0243-8
Dimensiuni: 16 x 20,5 cm
Greutatea: 0.6000

Pareri