Transnistria 1989-1992: Cronica Unui Război "nedeclarat"

Transnistria 1989-1992: Cronica Unui Război "nedeclarat"
227,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Avem în faţă o extraordinară carte de investigaţie, în care cititorul român îl va întâlni pe patriotul Ion Costaş, părintele fondator al poliţiei şi armatei moldoveneşti, care îşi pune talentul de povestitor avizat în slujba recuperării istoriei nefalsificate a naşterii şi devenirii Republicii Moldova.

Cartea abundă în detalii, cele mai multe absolut inedite, despre ce s-a întâmplat în Basarabia după destrămarea URSS, dar şi despre cauzele prăbuşirii atotputernicului imperiu comunist.

Autorul, suprapunând peste experienţa sa directă, înţelesurile ulterioare ale evenimentelor, informaţiile colaterale, dezvăluirile incendiare bazate pe mii de documente adunate şi păstrate cu grijă, atacă şi portretizează elita politico-aministrativă a Moldovei, disecă mecanismele complicate care au dus la obţinerea independenţei acesteia, descrie războiul ciudat din Transnistria şi evenimentele care au condus la formarea autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene.

Ion Costaş nu omite să vorbească şi despre începuturilor relaţiilor cu România, dar şi despre lupta lui pentru introducerea grafiei latine. Generalul Costaş dedică această carte - eveniment celor căzuţi în luptele pentru integritatea Republicii Moldova.

"«Vorba zboară, scrisul rămâne», spune un vechi proverb latin", scrie generalul Ion Costaş în prefaţa volumului. "Lucrând la cartea despre evenimentele din anii 1989-1992, am descoperit că multe din cele spuse în acei ani fierbinţi au fost date definitiv uitării sau sunt amintite vag, iar scrise sunt foarte puţine. Materialele de arhivă au fost parţial distruse, o parte dintre acestea s-au pierdut. În concluzie, pata albă din istoria noastră practic nu este completată.

Cartea "Transnistria. Cronica unui război «nedeclarat»" este dedicată cercetării evenimentelor referitoare la stabilirea independenţei Republicii Moldova şi războiului tragic pentru integritatea statului nostru, creării structurilor de forţă principale din ţară ­ Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării ­ al căror prim-ministru am fost eu. În carte sunt ilustrate pentru întâia oară multe pagini puţin cunoscute din istoria noastră şi sunt publicate documente necunoscute din arhiva mea personală.

Cititorul va afla din prima sursă (de exemplu, jurnalele preşedintelui Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, Anatoli Lukianov) cum s-a creat la Moscova autoproclamata republică transnistreană, cum Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a planificat şi a realizat operaţiunea secretă de arestare a liderului acesteia, Igor Smirnov, şi în ce condiţii a fost eliberat separatistul nr. 1, cui i-a convenit acest lucru şi cine a avut de câştigat.

Video despre Carte

Despre Autor

Ion Costaș s-a născut în anul 1944 în satul Țarigrad (raionul Drochia), într-o familie de țărani de etnie română. Între anii 1949-1957, s-a aflat împreună cu părinții în Kazahstan, unde aceștia fuseseră deportați ca urmare a condamnării la 25 ani de muncă silnică (fiind acuzați că sunt complici fasciști). A absolvit Școala Militară Superioară de Aviație din orașul Harkov (1967), Academia Forțelor Aeriene "Iuri Gagarin" de la Moscova (1976) și Academia de Miliție de la Moscova.

În perioada 1967-1984 a lucrat ca ofițer de aviație în Armata Sovietică, mai întâi ca pilot (din 1967), comandant de escadrilă (1976-1978) și apoi locțiitor al comandantului trupelor unite (1978-1980). Devine comandant de regiment (1980-1983), având 102 avioane de luptă sub conducerea sa și apoi adjunct al comandantului Armatei a 14-a a URSS pe probleme de aviație.

În anul 1984 a fost numit în funcția de locțiitor al comandantului DOSAAF (Societatea Voluntarilor din Uniunea Sovietică pentru Asistența acordată Armatei, Forțelor Aeriene și Navale) din RSS Moldovenească, iar în anul următor a devenit comandant al Comitetului Central al DOSAAF, deținând această funcție până în anul 1990. A fost avansat în octombrie 1988 la gradul de general-maior de aviație al Armatei Sovietice.

În anul 1990 a fost numit în funcția de președinte al Comisiei Sovietului Suprem al RSS Moldova pentru Securitatea Statului și probleme militare, iar în septembrie 1990 - membru al Consiliului Prezidențial al Republicii Moldova. Între anii 1990-1992, generalul Ion Costaș a deținut funcția de ministru al afacerilor interne în Guvernul Republicii Moldova.

Prin Decretul Președintelui statului nr. 20 din 5 februarie 1992, generalul de divizie Ion Costaș este numit ca primul ministru al apărării al Republicii Moldova, dar a fost eliberat din funcție (împreună cu Anatol Plugaru, ministrul securității) după înfrângerea trupelor moldovenești în luptele pentru readucerea Transnistriei în componența Republicii Moldova, lupte purtate cu formațiunile paramilitare transnistrene și cu Armata a XIV-a Rusă, condusă de către generalul Aleksandr Lebed. A fost numit apoi ca atașat militar în România, de unde a fost rechemat în octombrie 1993 și trecut în rezervă. - Wikipedia

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 696
Editura: Rao
Apariția: Noiembrie 2012
ISBN: 9786066093309
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.7000

Pareri