Totul este iluminat. Editia 2012

Totul este iluminat. Editia 2012
211,00 MDL (52,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Roman tradus in treizeci si doua de tari, distins cu Guardian First Book Prize, National Jewish Book Award si New York Public Library Young Lions Prize. In anul 2005 a fost ecranizat in regia lui Liev Schreiber, cu Elijah Wood in rolul principal.

Un tanar, Jonathan Safran Foer, ajunge in Ucraina, calauzit de o fotografie de familie ingalbenita. El se afla in cautarea femeii care, cu cincizeci de ani in urma, l-a salvat pe bunicul lui de nazisti. In periplul sau este insotit de tanarul Alex, ghidul ucrainean a carui engleza stalcita starneste hohote de ras. Alaturi de bunicul acestuia, haituit de amintirile razboiului, si de cateaua Sammy Davis Jr. Jr., Jonathan parcurge un traseu initiatic la capatul caruia il asteapta un secret teribil.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Aleksandar Hemon a sosit în Statele Unite în 1992, de la Sarajevo, şi a început sâ scrie în limba ţârii adoptive trei ani mai târziu. Cea mai izbitoare trăsătură a scriiturii sale este modul minunat de inovator în care foloseşte limba engleză. La fel ca lucrările postcoloniale care au precedat-o, opera lui Hemon forţează limba engleză până la limită şi constituie o provocare la adresa autorităţii culturale a formei sale standard.

Omul de nicăieri, primul roman al lui Hemon, este format din şase naraţiuni interconectate, fiecare în propriul său stil. Aceste voci narative diferite istorisesc momente din viaţa lui Josef Pronek la Sarajevo, înaintea izbucnirii războiului din Iugoslavia, apoi momente petrecute în Ucraina şi la Chicago. Ele folosesc de la idiomul scolastic, folosit de absolventul de facultate stângaci, presărat cu citate din Shakespeare, până la engleza imperfectă, prin intermediul căreia (osef se străduieşte să se exprime în ţara adoptivă.

Salman Rushdie spunea că traducerea reprezintă o translatare fizică dintr-un spaţiu cultural în altul. Hemon este o dovadă vie a efortului necesar pentru această mişcare, atunci când le descrie pe cele depuse de Josef în încercarea sa de a se face înţeles. Cuvintele ţâşnesc cu efort din el, la fel ca şi distilarea imperfectă a ideilor sale. Romanul este deosebit de izbitor în acele pasaje în care autorul îl forţează pe cititor să privească cu ochi noi textul în limba engleză, prin suprasolicitarea sensului literal al cuvintelor, plasate în contexte în care nu sunt folosite de obicei.

Foloseşte expresii care, deşi corespund sensului literal, sunt idiomatic neobişnuite şi proaspete, făcându-i pe vorbitorii englezei standard să se simtă înstrăinaţi de propria limbă. Forţându-ne să reflectăm asupra modului în care alege cuvintele, scrierea lui Hemon ne face să reconsiderăm însuşi tiparul limbii.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Jonathan Safran Foer s-a născut în 1977, la Washington, D.C. Studiază literatura şi filozofia la Princeton University, unde ia mai multe premii de creative writing şi este remarcat de scriitoarea Joyce Carol Oates, iar în 2000 i se acordă premiul Zoetrope. Publică povestiri în reviste prestigioase ca Paris Review, Conjunctions, The New York Times şi The New Yorker.

Este editorul antologiei de succes A Convergence of Birds: Original Fiction and Poetry Inspired by the Works of Joseph Cornell, un bestseller pe lista Boston Globe. În 1999 pleaca în Ucraina pentru a face cercetări asupra biografiei bunicului său, călătorie care îi inspiră romanul de debut, Totul e iluminat (Everything is Illuminated, 2002), premiat cu Guardian First Book Prize, National Jewish Book Award şi ecranizat în 2005, în regia lui Liev Schreiber, cu Elijah Wood în rolul principal.

Al doilea roman al său, Extrem de tare şi incredibil de aproape (Extremely Loud and Incredibly Close, 2005; Humanitas Fiction, 2007), se bucură de acelaşi succes, fiind tradus în peste treizeci de limbi şi urmând a fi ecranizat.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Everything Is Illuminated
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 364
Editura: Humanitas
Apariția: 2012
ISBN: 978-973-689-518-0
Dimensiuni: 130x200
Greutatea: 0.3500

Pareri