Toate numele

Mai multe poze

Toate numele
201,00 MDL (50,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Descrierea Cărții

Într-un oraş care, aşa cum ne-a obişnuit autorul portughez, se găseşte într-un timp şi un spaţiu nedeterminate se află Arhiva Generală, locul unde sunt inventariate toate numele ce au existat, există sau vor exista vreodată. Alături de ea, Cimitirul General se infiltrează printre aşezămintele celor vii. Într-o zi, un funcţionar al arhivei porneşte în căutarea unui nume de femeie, iar această aventură plină de riscuri îl va purta din lumea celor încă în viaţă pe tărâmul celor dispăruţi, pentru că la finalul ei eroul să realizeze că memoria este singura stăvilă în calea uitării şi a dispariţiei totale.

Recenzii

Toate numele este un roman uluitor, un amestec de farsă, umor macabru, suprarealism şi fior tragic, ce descrie cu o extraordinară acurateţe singurătatea omului modern şi nevoia universală de afecţiune şi comunicare, dezvăluind totodată fragilitatea graniţei ce-i separa pe cei vii de cei morţi.” - Publishers Weekly

”Tematica numelor are rădăcini în biografia scriitorului (în discursul ţinut cu ocazia decernării Premiului Nobel în 1998, Saramago vorbeşte despre sentimentul originii pe care i l-au inoculat bunicii săi, oameni simpli şi neajutoraţi, cei care l-au ajutat să-şi rememoreze copilăria; numele pe care îl poartă scriitorul este, de fapt, o poreclă a tatălui, pe care un funcţionar i-a trecut-o din greşeală în registrul civil, ca fiind patronimul fiului, aceasta desemnând o plantă amară ce se consuma doar în condiţii de mizerie).

Ca şi în cazul Evangheliei după Isus Cristos, se pare că Saramago a avut revelaţia titlului cu mult înainte de a-şi scrie romanul, fapt ce se leagă de moartea fratelui său, în 1924, pe când acesta avea doar patru ani. Gest de recuperare şi de păstrare în viaţă a celui plecat, romanul Toate numele este o istorie a propriei memorii şi un exerciţiu de recuperare a unei identităţi.” - Mirela Vişan, Observatorul cultural

Toate numele este o carte răvăşitoare despre fragilitatea frontierei dintre viaţă şi moarte, o emoţionantă hermeneutică a semnelor pe care le lăsăm în scurta noastră trecere pe pământ, o revelare atroce a înfăţişărilor iubirii în actuala era a informaţiei.” - Alexandru Budac, Orizont

Despre Autor

Jose Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922 la Azinhaga (Ribatejo), într-o familie modestă. Destinul sau scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminând cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatura (1998). După debutul din 1947 cu un roman ulterior renegat de scriitor, urmat de o tăcere de aproape două decenii, Saramago a publicat volume de poeme, cronici literare şi politice, nuvele, piese de teatru, nenumărate traduceri, revenind la roman abia în 1977 cu Manual de pictură şi caligrafie.

Ridicat de la pământ (1980) îi aduce recunoaşterea în spaţiul lusitan şi impune fraza şi punctuaţia care vor constitui de acum înainte marca inconfundabilă a stilului său. Celebritatea internaţională o dobândeşte cu Memorialul mânăstirii (1982; Polirom, 2007). Jose Saramago şi-a petrecut ultimii ani în Lanzarote, Insulele Canare, continuând să scrie şi să publice. S-a stins din viaţă în iunie, 2010.

„Opera lui Saramago se înscrie în cadrul mai vast al unei hermeneutici a memoriei, pentru care istoria reprezintă numai o «prima carte», un icon care trebuie descifrat şi deconstruit.” (Mioara Caragea)
 
„Anumiţi autori, printre care mă includ, privilegiază, în poveştile pe care le spun, nu istoria pe care au trăit-o sau o trăiesc (fugind astfel de capcanele confesionalismului literar), ci istoria propriei memorii, cu exactităţile şi scăpările ei, cu minciunile ei care sunt în acelaşi timp adevăruri şi adevărurile ei care nu se pot feri de a fi în acelaşi timp minciuni. Dacă mă gândesc bine, eu sunt numai memoria pe care o am, şi aceasta este singura istorie pe care vreau şi pot s-o povestesc.“ (Jose Saramago)

„Puţine personalităţi literare de talia lui Jose Saramago s-au format într-un astfel de mediu. Născut în 1922, scriitorul portughez a crescut într-un sătuc aflat la aproape o sută de kilometri depărtare de Lisabona. Bunicii lui erau ţărani săraci, iar Saramago şi-a petrecut anii copilăriei muncind la câmp, tăind lemne şi scoţând apă. Dar în discursul de recepţie a Premiului Nobel, el spune despre bunicul său, Jeronimo, că era omul cel mai înţelept pe care l-a cunoscut vreodată. În serile de vară, îşi aminteşte scriitorul, dormeau amândoi sub un smochin, iar imaginaţia copilului era hrănita cu «legende, făpturi fabuloase şi spaime». Acest murmur neobosit al amintirilor a fost izvorul din care s-a născut universul său literar.“ (The New York Times)

Detaliile Produsului

Titlu Original: Todos os Nomes
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 256
Editura: Polirom
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-46-1269-7
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3620

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: