Toamna Porumbeilor Albi. Piesă pentru un Teatru Provincial. (Însemnările unui actor)

Toamna Porumbeilor Albi. Piesă pentru un Teatru Provincial. (Însemnările unui actor)
178,00 MDL (44,71 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Întreaga creaţie a scriitorului (…) pledează contra pierderii de suflet. Romanele sale ţintesc anume în această direcţie. Dacă am încerca să completăm o fișă a personajelor, ne-am convinge că cei mai mulţi sunt purtătorii unui mesaj etic bogat, în care grija pentru suflet ocupă un loc esenţial. Toate împreună, romanele (în continuarea poeziei) devin o veritabilă profesiune de credinţă a artistului şi cetăţeanului.

Și romanele, și piesele scriitorului includ puternice elemente baladești, crâmpeie de cântec și de bocet, personajele fiind conturate cu un plus de pitoresc și de poezie. Tendinţa marcată spre proza de factură lirică se verifică în ritmurile rapsodice sau elegiac-baladeşti, în profilul muzical al frazelor, în poezia profund lirică a peisajelor, în imagistica cu accentuat caracter plasticizant, în digresiunile lirice cu caracter diferit. Prin toate autorul câştigă o modalitate în plus de a releva fiinţa lăuntrică a omului.” -- Stela LUCA

"Mâine îmi cumpăr hulubi, revine badea Lisandru la vorba veche, am scăpat viu la Konigsberg numai datorita hulubilor, m-am jucat cu ei și am întârziat la masă, dacă nu întârziam, mă îngropa de tot mina ceea nemțească; am să-mi cumpăr o pereche de hulubi, să-i cresc frumos, să zboare toată ziua în jurul casei și să mă bucure."

 

 

A photo posted by Bestseller.md (@bestseller_md) on

 

Despre Autor


 

Dumitru Matcovschi (n. 20 octombrie 1939, satul Vadul-Rașcov, județul Soroca, în prezent raionul Șoldănești — d. 26 iunie 2013, Chișinău) a fost un poet, prozator, academician, publicist și dramaturg din Republica Moldova, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. Este recunoscut în critica literară pe plan internațional și reprezintă un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia.

Dumitru Matcovschi este autorul a peste 50 de volume de poezie, proză și piese de teatru și este recunoscut drept un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia. Unele din creațiile sale au fost traduse în rusă și lituaniană.

Dumitru Matcovschi a scris, de asemenea, și piese de teatru, precum Președintele, Cântec de leagăn pentru bunici, Piesă pentru un teatru provincial, Pomul vieții, Abecedarul, Ion Vodă cel Viteaz, Sperietoare, Tata, Troița, Bastarzii etc. Troița a fost ecranizată în 1993 prin premiera filmului televizat de lung metraj cu același nume.

Multe din versurile lui Matcovschi au fost transpuse pe note de către compozitori ca Ion Aldea-Teodorovici, Petre Teodorovici, Mircea Oțel, Mihai Dolgan, Constantin Rusnac, Tudor Chiriac, Anatol Chiriac, Ion Enache, Eugen Doga,Bucurați-vă, prieteni fiind unul din cele mai recunoscute cântece din repertoriul muzicii ușoare autohtone. Poetul a prezentat un interes aparte pentru creația populară orală (poeziile Inimă de mamă, Cu numele tău) și probleme ale timpului (piesa Abecedarul).

În anul 2011, scriitorul a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, categoria A „Literatură”, de către președintele României, Traian Băsescu. În 2009, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la naștere, Matcovschi a primit de la primarul orașului Chișinău titlul și panglica de Cetățean de Onoare al orașului.

Printre altele, Matcovschi a primit următoarele distincții:

    1989 — Scriitor al poporului
    1996 — Cavaler al Ordinului Republicii Moldova
    1996 — Membru titular al Academiei de Științe din Republica Moldova
    1997 — Laureat al Festivalului Internațional de poezie „Nichita Stănescu”
    2000 — Cavaler al Ordinului Steaua României în grad de Comandor
    2012 — Cavaler al Ordinului „Meritul Cultural”

A fost deținător al premiilor „Mihai Eminescu” și „Pentru distincție în muncă”.

 

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 480
Editura: Cartier
Apariția: 2014
ISBN: 978-9975-79-901-0
Dimensiuni: 13,5 x 20 cm
Greutatea: 0.5000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: